Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Grosu
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Acting leader of Party of Action and Solidarity (PAS) Igor Grosu delivers a speech at the launching of party’s electoral campaign for early parliamentary elections in Chisinau, Moldova, 05 June 2021.

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

ȘTIRI: „Noua guvernare pro-europeană a Republicii Moldova intenționează să continue lupta cu posturile rusești de televiziune, începută în perioada guvernării Partidului Democrat. Pentru prima etapă este planificată interdicția amplasării publicității la emisiunile retransmise din Rusia”, scrie Eurasia Daily, care face trimitere la declarațiile președintelui Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

„El a promis să distrugă monopolul publicității retransmise din Rusia”, potrivit publicației, citată și de portalul din Republica Moldova mejdurecie.md.

Subiectul este preluat în aceeași cheie și de politnavigator.net, care titrează că „În Moldova a fost anunțată o nouă campanie de persecutare a posturilor TV rusești”. 

„Majoritatea parlamentară PAS elaborează un proiect de lege care prevede interdicția amplasării publicității la posturile rusești de televiziune, retransmise în Republica Moldova”

NARAȚIUNE:  Majoritatea pro-europeană de la Chișinău cenzurează și impune interdicții presei ruse.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Piața publicității din Republica Moldova este mică și cu resurse reduse, iar de-a lungul anilor aceasta a fost controlată de partidele de la guvernare, care tradițional dețineau și companii media. Până în 2019, spre exemplu, monopolul era deținut de Partidul Democrat (Vlad Plahotniuc), iar după înlăturarea acestuia, de Partidul Socialiștilor (Igor Dodon).

Fără bani din publicitate, s-au dezvoltat puține instituții media audiovizuale independente, iar o bună parte din cele care au existat, au rezistat în mare parte datorită proiectelor finanțate de organizațiile internaționale.

În aceste condiții, piața audiovizuală din Republica Moldova este invadată de televiziuni și posturi de radio străine, în special din Federația Rusă.

În ultimul deceniu, în special, societatea civilă și experții au atras atenția în privința pericolelor propagandei ruse și a influenței masive a presei ruse în Republica Moldova.

În 2018 au intrat în vigoare interdicții care limitau difuzarea unor categorii de emisiuni din anumite state, dar acestea au fost însă anulate la sfârșitul anului 2020 de majoritatea parlamentară controlată de socialiști. 

În pofida restricțiilor, un studiu realizat în 2020 arată că  70% dintre respondenți urmăreau programe TV produse în Rusia.  Producția televizată rusă, cinematografia și muzica rusească sunt în continuare preferate de un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova, în special de minoritățile naționale și persoanele în etate, nostalgice după tinerețea petrecută în fosta URSS.

Un alt studiu, realizat în 2018, releva că Republica Moldova este țara cea mai expusă din Europa Centrală și de Est la propaganda rusă. Cercetarea atesta că majoritatea televiziunilor de top sunt cele care retransmit programe rusești, iar o bună parte din presa on-line favorizează Kremlinul. 

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind antirusească. Să împiedice stabilirea unor relații bune între puterea de la Chișinău și de la Moscova

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Afirmațiile instituțiilor de presă ruse despre intenția autorităților de la Chișinău de a cenzura sau a pune piedici retransmiterii posturilor TV rusești pornesc de la declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la o emisiune la Jurnal TV.

Acesta însă a declarat că în prezent este elaborat un proiect de lege prin care să limiteze publicitatea pentru posturile retransmise pentru ca în acest fel să poată fi stimulate cele autohtone. Igor Grosu nu a făcut nicio referire la posturile din Rusia sau din altă țară.

„Colegii mei din comisia de specialitate lucrează la capitolul acesta. Eu i-am rugat să ia legătura cu organizațiile de media, să discute și să ne asigurăm că acele modificări vin să încurajeze produsul autohton și să descurajeze parazitarea pe retransmitere. Noi suntem obligați să protejăm producătorul nostru autohton. Și noi avem talente și mica publicitate pe care o avem să o canalizăm către cei care produc”, a declarat acesta.

Totodată, el s-a referit la intenția noii guvernări de a distruge monopolul de pe piața publicității, deținut în prezent, potrivit experților, de persoane afiliate lui Igor Dodon.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Igor Grosu a declarat că este pregătit un proiect de lege menit să stimuleze producția audiovizuală autohtonă, inclusiv prin limitarea accesului la publicitate pentru posturile TV retransmise 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Kremlinului, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, prin alimentarea fricilor unei părți a populației față de posibile persecuții din partea guvernării pro-europene pe motive etnice și lingvistice.


 • Publicație / Media:
  eadaily.com, politnavigator.net
 • Data publicării:
  09/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Minoritățile naționale, cetățenii nostalgici, consumatorii de produse media ruse
 • Amplificare:
  mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea pro-europeană de la Chișinău impune cenzura asupra presei ruse
Alte articole
FAKE News: România vrea să instaleze un general impus de SUA pentru a porni un război în Ucraina și la Marea Neagră

FAKE News: România vrea să instaleze un general impus de SUA pentru a porni un război în Ucraina și la Marea Neagră

PNL vrea să instaleze un guvern în frunte cu general Nicolae Ciucă pentru a angrena România într-un război împotriva Rusiei în Ucraina, scrie o publicație de la București. Narațiunea falsă este construită prin trasarea unor paralelisme forțate cu momente din istoria României când militari în funcție sau în rezervă au fost numiți prim-miniștri.

FAKE NEWS: România risipește bani pe înzestrare militară

FAKE NEWS: România risipește bani pe înzestrare militară

Narațiunile se înscriu în cele prin care se încearcă subminarea încrederii românilor în NATO și se pun sub semnul întrebării angajamentele asumate de România ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Cornel Ciobanu

13 Sep 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 4 min
 • Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.
 • OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind antirusească. Să împiedice stabilirea unor relații bune între puterea de la Chișinău și de la Moscova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021