Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

DodonMoscova
©Facebook Igor Dodon  |   Igor Dodon cu familia la Moscova, fotografie postată pe 12 februarie 2021

Federația Rusă permite accesul moldovenilor pe teritoriul său doar în baza unei invitații speciale sau a unei recomandări a ambasadei, afirmă fostul președinte Igor Dodon, citat ca atare de mai multe publicații. Este o narațiune falsă, menită să justifice faptul că locul lui Dodon pe cursa aeriană către Moscova a fost rezervat de ambasada Rusiei la Chișinău.

ȘTIRE: „În calitate de cetățean al Republicii Moldova, fără vreo funcție de stat, sunt în drept să mă deplasez în orice țară, la fel cum poate face fiecare cetățean de-al nostru. Cât privește scrisoarea la care faceți trimitere, conform procedurii legale, acum, în perioada de pandemie, cetățenii moldoveni pot intra în Federația Rusă doar dacă este o invitație specială din partea unei instituții de stat ori în cazul în care există o recomandare din partea Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Vizita la Moscova este una personală. Deci, e vorba de o procedură legată de restricțiile de zbor în contextul pandemiei, fără alte implicații decât recomandarea ambasadei statului vizitat”, a declarat Dodon pentru deschide.md prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, Carmena Sterpu.

NARAȚIUNE/NARAȚIUNI: Cetățenii moldoveni au nevoie de invitații speciale/recomandare pentru a intra în Rusia pe timpul pandemiei de coronavirus.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Totul a început după ce presa de la Chișinău dezvăluit că Ambasada rusă la Chișinău i-ar fi făcut rezervare lui Dodon la compania aeriană Air Moldova pentru a-i asigura acestuia și fostului său bodyguard Sergiu Juncu un loc în cursa Chișinău-Moscova de pe 11 februarie.

Plecarea lui Dodon la Moscova a coincis cu data în care PSRM și aliații săi politici, Partidul Șor (condus de suspectul principal în „furtul miliardului”, Ilan Șor) formațiunea „Pentru Moldova” (format din foști membri ai Partidul Democrat) și câțiva independenți, au propus un candidat propriu la funcția de premier în persoana Marianei Durleșteanu.

Mai mult, pe 9 februarie, Dodon a primit vizita ambadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, dovadă fiind postarea și pozele pe care Dodon le-a afișat pe contul său de Facebook împreună cu diplomatul rus.

De notat că, pe timpul mandatului său prezidențial, Dodon s-a aflat în contact permanent cu reprezența diplomatică a Rusiei la Chișinău.

RISE Moldova șCentrul Dossier din Rusia (al opozantului rus, Alexei Navalnîi) au publicat în octombrie 2020, în timpul campaniei electorale de la Chișinău, o serie de investigații în care era prezentată relația de altfel destul de veche dintre fostul președinte Igor Dodon (pe vremea când acesta încă era parlamenatar), Ambasada Rusiei de la Chișinău și mai departe cu așa-numita „subdiviziune moldovenească” din cadrul Kremlinului, condusă de colonelul SVR, Igor Maslov și superiorul său general Vladimir Cernov.

Conform documentelor prezentate în seria de anchete amintită, Dodon i-a transmis generalului Cernov textul discursului de la Conferința de securitate de la München (februarie 2019) și prezentarea proiectului „Pachetul Atotcuprinzător pentru Moldova” - un set de măsuri care vizează soluționarea conflictului din Transnistria și dezvoltarea cooperării Republicii Moldova cu Vestul și Federația Rusia. Totul s-a făcut prin intermdiul ambasadorului rus în Moldova, Oleg Vasnețov.

Potrivit RISE Moldova, departamentul în cauză de la Kremlin se ocupă de dosarele politicienilor de la Chișinău, personalități publice și ONG-uri din Republica Moldova, dar și fac acțiuni de propagandă și murdărire a imaginii concurenților electorali ai PSRM.

Vizitele tot mai des la Moscova, conform unor analiști politici români, sunt legate și de faptul că Dodon ar fi intrat în dizgrația Moscovei și acum acesta se străduie să le recâștige încrederea rușilor care s-ar putea debarasa de el în viitor apropiat.

OBIECTIV: Eludarea unui răspuns concret de ce un stat străin îi plătește lui Dodon, în calitate de fost președinte și actual lider al Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), biletele de avion pentru cursele frecvente pe care le face la Moscova. Fapta ar putea fi considerată un gest de corupție sau chiar un indiciu că un politician moldovean de prim rang ar putea fi în serviciul unui stat străin.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Veridica.ro a verificat din mai multe surse afirmația lui Dodon care s-a dovedit complet falsă. Astfel, conform recomandărilor de călătorie afișate pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, cetățenii moldoveni pot intra pe teritoriul Rusiei cu condiția să aibă un test COVID-19 negativ, iar testul să fi fost făcut înainte cu maxim 72 de ore de la intrare.

Din 15.07.2020, cetățenii străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt, pe cale aeriană, folosind curse aeriene regulate, nu mai au obligația de a intra în carantină de 14 zile. Aceștia trebuie să prezinte la aterizare test de COVID-19 cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data sosirii pe teritoriul Federației Ruse. Documentul poate fi prezentat în limba rusă sau în engleză”, se arată în documentu citat al MAEIE de la Chișinău.

De asemenea, compania națională aeriană a Rusiei, Aeroflot, confirmă aceeași informație de site-ul diplomației de la Chișinău.

Cetățenii străini care călătoresc în Federația Rusă, inclusiv pasagerii aflați în tranzit prin aeroporturile rusești, la check-in și îmbarcare, trebuie să prezinte un document medical (certificat) în limba rusă sau în engleză care să prezinte un rezultat negativ al testului Covid-19 obținut cel puțin înainte de trei cu câteva zile înainte de sosirea în Federația Rusă”, informează site-ul oficial al Aeroflot.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Cetățenii moldoveni au nevoie de test negativ COVID-19 valabil pentru a intra în Rusia, dar nu și de o de invitație specială.Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
 • Publicație / Media:
  deschide.md
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii Republicii Moldova
 • Amplificare:
  știri.md
 • Afiliere politică:
  Nu este cazul
 • Narațiune cheie:
  Cetățenii moldoveni au nevoie de invitații speciale/recomandare pentru a intra în Rusia pe timpul pandemiei de coronavirus.
Alte articole
FAKE NEWS: O relație bună cu Ucraina va fi extrem de costisitoare pentru Moldova, care riscă inclusiv un nou război în Transnistria

FAKE NEWS: O relație bună cu Ucraina va fi extrem de costisitoare pentru Moldova, care riscă inclusiv un nou război în Transnistria

Apropierea de Ucraina este păguboasă pentru Moldova, care nu are nimic de câștigat din această relație. Din contră, țara va avea de pierdut din această relație, întrucât Kievul și Occidentul încearcă să o folosească în disputa lor cu Federația Rusă, și riscă chiar și un conflict în Transnistria. Aceste narațiuni au fost lansate de două publicații afiliate PSRM și Kremlinului în contextul intensificării dialogului dintre Chișinău și Kiev.

FAKE NEWS: „Ucraina se retrage oficial din negocierile de la Minsk”

FAKE NEWS: „Ucraina se retrage oficial din negocierile de la Minsk”

Ucraina ar fi decis să abandoneze negocierile privind reglementarea conflictului din Donbass, potrivit mai multor articole apărute în presa rusă sau filo-rusă.

FAKE NEWS: Dominic Fritz și Klaus Iohannis, „naziștii” cu apucături dictatoriale și antisemite din fruntea României împotriva „manifestanților pașnici” ai AUR

FAKE NEWS: Dominic Fritz și Klaus Iohannis, „naziștii” cu apucături dictatoriale și antisemite din fruntea României împotriva „manifestanților pașnici” ai AUR

Presa afiliată Kremlinului condamnă autoritățile din România care critică protestele declanșate de partidul AUR împotriva restricțiilor impuse de carantină în contextul înmulțirii cazurilor de Coronavirus în România, dar și în lume.

Timp de citire: 4 min
 • Presa de la Chișinău dezvăluit că Ambasada rusă la Chișinău i-ar fi făcut rezervare lui Dodon la compania aeriană Air Moldova pentru a-i asigura acestuia și fostului său bodyguard Sergiu Juncu un loc în cursa Chișinău-Moscova de pe 11 februarie. Plecarea lui Dodon la Moscova a coincis cu data în care PSRM și aliații săi politici, Partidul Șor (condus de suspectul principal în „furtul miliardului”, Ilan Șor) formațiunea „Pentru Moldova” (format din foști membri ai Partidul Democrat) și câțiva independenți, au propus un candidat propriu la funcția de premier în persoana Marianei Durleșteanu.
 • Federația Rusă permite accesul moldovenilor pe teritoriul său doar în baza unei invitații speciale sau a unei recomandări a ambasade, afirmă fostul președinte Igor Dodon, citat ca atare de mai multe publicații.
 • OBIECTIV: Eludarea unui răspuns concret de ce un stat străin îi plătește lui Dodon, în calitate de fost președinte și actual lider al Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), biletele de avion pentru cursele frecvente pe care le face la Moscova. Fapta ar putea fi considerată un gest de corupție sau chiar un indiciu că un politician moldovean de prim rang ar putea fi în serviciul unui stat străin.
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
25 Oct 2021
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Oct 2021