Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Banca Națională a Moldovei este administrată din exterior

Dodon

Occidentul impune controlul său asupra mai multor instituții din Republica Moldova, inclusiv a Băncii Naționale, scrie portalul pro-socialist www.mejdurecie.md. Publicația folosește ca argument refuzul Băncii centrale a Republicii Moldova de a aloca bani din rezervele monetare pentru injecții în economie sau proiecte sociale, așa cum propune liderul socialiștilor, Igor Dodon. Experții atrag însă atenția asupra riscurilor unor asemenea decizii.

ȘTIRI: „Evenimentele recente au demonstrat clar că și Banca Națională a Moldovei este sub controlul total al instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale, „partenerilor externi”, potrivit unui articol publicat de portalul www.mejdurecie.md, preluat de mai multe instituții mass-media de limbă rusă din Republica Moldova.

Autorul, care readuce în discuție subiectul controlului extern al Occidentului asupra Republicii Moldova și a președintelui Maia Sandu, pune accent pe Banca Națională, a cărei activitate, de asemenea, ar fi dirijată din exterior. Este citată reacția instituțiilor internaționale la inițiativa președintelui Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, ca o parte din rezervele valutare ale BNM să fie utilizată pentru a aplana efectele crizei provocate de pandemia de COVID-19.

„Banca Națională a atras atenția asupra sa după ce președintele PSRM, Igor Dodon, a lansat ideea să fie utilizate activele acesteia pentru a acorda ajutor cetățenilor și mediului economic  care au avut de suferit din cauza pandemiei. Asupra lui Dodon s-a prăbușit un val de acuzații”, scrie autorul, făcând referire la declarațiile reprezentanților Fondului Monetar Internațional și ale diplomaților occidentali.

„Ce înseamnă toate aceste declarații ale ambasadorilor, reprezentantului FMI, vizitele lor la BNM și discuțiile despre situația financiară și a bugetului Republicii Moldova? Răspunsul este la suprafață: Banca Națională și întreg sistemul bancar al Republicii Moldova sunt administrate din exterior”

NARAȚIUNI: 1. Banca Națională a Moldovei este controlată din exterior, iar din acest motiv refuză să ajute economia și cetățenii să depășească criza provocată de pandemie. 2. Maia Sandu este controlată de Occident și acționează în funcție de agenda unor forțe externe.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Subiectul privind o presupusă influență a Occidentului asupra politicienilor și instituțiilor din Republica Moldova este abordat frecvent de presa de limbă rusă din Republica Moldova și de cea afiliată Partidului Socialiștilor; după victoria pro-europenei Maia Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, frecvența articolelor pe această temă a crescut.

Se pare că banca Națională a intrat în „lista instituțiilor controlate de Occident” după ce s-a opus în câteva rânduri unor inițiative, sau cel puțin declarații ale lui Igor Dodon, atât în perioada când deținea funcția de președinte, dar și unele recente prin care acesta se pronunța pentru injectarea în economie sau utilizarea pentru proiecte sociale a unei părți a rezervelor valutare.

Banca Națională a devenit unul din subiectele sensibile în Republica Moldova după jaful bancar din 2014, când se presupune că aceasta nu a acționat pentru a preîntâmpina frauda, sau chiar a contribuit la realizarea acesteia. Ulterior au fost introduse mai multe amendamente pentru a fortifica activitatea și a spori independența sa, acțiuni cerute și de comunitatea internațională.

OBIECTIV:  Să prezinte Republica Moldova drept o țintă a Occidentului care încearcă să impună controlul său. 2. Să o prezinte pe Maia Sandu drept instrument al Occidentului. 3.  (Indirect) Să justifice o eventuală intervenție a Rusiei în Republica Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Reacția FMI și a diplomaților occidentali la inițiativele lansate de Igor Dodon privind utilizarea rezervelor valutare în diferite scopuri pare una logică având în vedere riscurile mari pe care le-ar provoca o asemenea decizie.

Comunitatea de experți de asemenea a criticat deseori asemenea inițiative, inclusiv recent, după ce Igor Dodon a propus să se ia un împrumut de la BNM. Reducerea rezervelor valutare poate avea ca efect devalorizarea leului și majorare a prețurilor.

De altfel, FMI nu reacționează doar la inițiativele lui Igor Dodon, dar și la acele ale partidelor pro-europene care pot afecta independența Băncii Naționale. Spre exemplu, în aprilie 2019, FMI a reacționat la o inițiativă a Blocului ACUM (printre ai cărui lider era și Maia Sandu) prin care se încerca demiterea guvernatorului BNM, Octavian Armașu, fost ministru de Finanțe în timpul guvernări Partidului Democrat.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Reprezentantul FMI, Rodgers Chawani , ambasadorul SUA și șeful Delegației UE au solicitat în mai multe rânduri să fie respectată independența Băncii Naționale.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  www.mejdurecie.md
 • Data publicării:
  19/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cetățenii cu viziuni filo-ruse, indecișii
 • Amplificare:
  www.newsmd.md, www.kp.md, www.cenzura.md
 • Narațiune cheie:
  Occidentul și organizații internaționale (FMI) controlează mai multe instituții de stat în Republica Moldova, iar președintele Maia Sandu servește intereselor acestora.
Alte articole
FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

Republica Moldova ar avea de suferit în cazul în care va avea loc un război între NATO/Statele Unite și Rusia sau China, iar Alianța Nord Atlantică nu o va proteja. E un fake news promovat de Sputnik, care reia narațiuni mai vechi, menite să submineze încrederea țărilor membre și a celor partenere în NATO.

FAKE NEWS: Turcia preferă o abordare non-conflictuală, iar România și Polonia, una militaristă

FAKE NEWS: Turcia preferă o abordare non-conflictuală, iar România și Polonia, una militaristă

Turcia practică o diplomație non-conflictuală, spre deosebire de România și Polonia, afirmă portavocea Kremlinului, Sputnik. Publicația interpretează dintr-un unghi propriu trilaterala România – Polonia – Turcia de la București și inventează fracturi inexistente în abordările celor trei.

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

După ce Maia Sandu a reiterat poziţia Chişinăului privind retragerea trupelor ruse care staţionează ilegal în Republica Moldova încă din timpul războiului de la Nistru din 1992, oficiali de cel mai înalt rang de la Moscova au acuzat-o că prin aceasta ar destabiliza situaţia din regiune

Fals
Adevărat
Cornel Ciobanu

26 Apr 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
 • Occidentul impune controlul său asupra mai multor instituții din Republica Moldova, inclusiv a Băncii Naționale, scrie portalul pro-socialist www.mejdurecie.md. Publicația folosește ca argument refuzul Băncii centrale a Republicii Moldova de a aloca bani din rezervele monetare pentru injecții în economie sau proiecte sociale, așa cum propune liderul socialiștilor, Igor Dodon. Experții atrag însă atenția asupra riscurilor unor asemenea decizii.
 • NARAȚIUNI: 1. Banca Națională a Moldovei este controlată din exterior, iar din acest motiv refuză să ajute economia și cetățenii să depășească criza provocată de pandemie. 2. Maia Sandu este controlată de Occident și acționează în funcție de agenda unor forțe externe.
 • OBIECTIV: Să prezinte Republica Moldova drept o țintă a Occidentului care încearcă să impună controlul său. 2. Să o prezinte pe Maia Sandu drept instrument al Occidentului. 3. (Indirect) Să justifice o eventuală intervenție a Rusiei în Republica Moldova.
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

19 Oct 2021
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021