Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste

antitero
©EPA/ROBERT GHEMENT  |   Romanian Anti-Terrorism Gendarms Squad, belonging to the Ministry of Interior Forces, perform a hostage rescue drill at the Bucharest International Air Show 2013, on Baneasa airport, in Bucharest, Romania, 27 July 2013.

Din cauza apartenenței la NATO, România a devenit mult mai vulnerabilă și va fi ținta crimei organizate și a terorismului, iar atacul cu bombă de la Arad este un prim semnal. Narațiunea falsă este promovată de Sputnik și se înscrie în seria eforturilor publicației pro-Kremlin de a submina încrederea românilor în NATO.

ȘTIRE: „După aproape 20 de ani de ani de apartenență la NATO și participare la acțiunile Alianței, ”România devine o țară atractivă pentru rețelele de crimă organizată și teroriști”. Este semnalul de alarmă tras de un cunoscut senator liberal, fost militar.

Am spus-o nu o dată - NATO NU și-a dovedit NICIODATĂ și NICĂIERI calitatea defensivă, ci de prea multe ori pe cea de agresor. Iar în privința cetățeanului ”apărat”, ei bine, NATO este un adevărat și mare pericol!

Un exemplu este chiar România, țară în care, de la intrarea în NATO, se confruntă cu creșterea masivă a traficului de droguri (venit și plecat prin state NATO sau controlate de Alianță); mai mult, România se confruntă acum și cu un val de emigranți din țările devastate de NATO.

Așa că dacă vedeți secvențe cu afgani care se taie pe străzile României, cu găști de sirieni sau irakieni prin orașele noastre să mulțumiți NATO și SUA, care au distrus țările din Orient, silindu-i pe locuitorii statelor respective să plece în bejanie.

Tot sub NATO, România a devenit un câmp de acțiune al bandelor de prostituție și trafic de persoane – de care beneficiază alte state NATO! 

Mai nou, au început răfuielile în stradă, cu bombe – pur și simplu terorism, spune fostul ofițer MApN, actual senator PNL, Virgil Guran.

”România devine o țară atractivă pentru rețelele de crimă organizată și pentru teroriști, iar asasinate precum cel de la Arad se vor mai produce”, a declarat senatorul PNL, în contextul crimei de la Arad.

Încercând să atenueze spusele, senatorul spune că „deocamdată suntem o țară sigură, dar odată cu dezvoltarea economică, devenim o țintă atractivă pentru teroriști și atentate”.

Iar ceea ce spune senatorul este dovedit de… siguranța cetățeanului de rând din țările membre NATO: sub ”protecția NATO”, cetățenii europeni au fost uciși de exponenți ai unor ”entități nonstatale” pe stadioane, în gări, în magazine, sau chiar pe podul de lângă Parlamentul britanic!”

NARAȚIUNI: 1. NATO nu este o organizație defensivă, ci una agresoare. 2. Războaiele din Afghanistan, Irak și Siria au fost cauzate de NATO, Alianța a distrus țările respective, iar consecința acestor fapte o reprezintă fluxurile de migranți către Europa. 3. Apartenența la NATO a dus la apariția rețelelor de crimă organizată în România și a transformat țara într-o țintă a terorismului internațional.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Un asasinat de tip mafiot comis la Arad este interpretat ca un semnal al faptului că situația din România a scăpat de sub control din cauza apartenenței la NATO și că, pe lângă explozia infracționalității, va urma un val de atacuri teroriste. În realitate, România este considerată a fi una dintre cele mai sigure țări europene în ceea ce privește riscul violențelor armate. Atacurile de tip mafiot au fost relativ rare în ultimii 30 de ani, iar cele teroriste, cvasi-inexistente. Pe de altă parte, odată cu aderarea la NATO, România a primit garanții de securitate fără precedent în istoria sa. Extinderea NATO către est a deranjat – și deranjează în continuare – Rusia, care a lansat o campanie prin care încearcă să pună sub semnul îndoielii beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică, ba chiar să creeze sentimentul că riscurile de securitate au sporit în loc să fie diminuate. Se insistă, de pildă, pe faptul că prin găzduirea scutului de la Deveselu, România poate fi ținta unui atac direct al Rusiei, pe care NATO nu are cum să-l prevină.

Narațiunea privind transformarea României într-o țintă pentru crimă organizată și terorism e lansată pornindu-se de la o declarație, citată și de Evenimentul Zilei, a senatorului PNL Virgil Guran, că în viitor, dacă țara va prospera, ar putea atrage atenția. Declarația în sine nu face nicio trimitere la NATO și nici măcar în ceea ce privește presupusul pericol viitor nu e citat vreun studiu și nu sunt menționate informații ori probe.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în NATO și în apartenența la lumea occidentală în general; crearea unui climat de teamă.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: NATO este o organizație defensivă prin statutul său și, deși după sfârșitul Războiului Rece a desfășurat misiuni în afara teritoriului statelor membre (fosta Iugoslavie, Afghanistan, Libia etc.), majoritatea acestora nu pot fi definite ca agresiuni. În Afghanistan, de pildă, Alianța Nord-Atlantică a răspuns inițial agresiunii comise de Al Qaida la 11 septembrie împotriva Statelor Unite, care au invocat articolul 5 ce prevede că un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor, iar ulterior a desfășurat misiuni de securitate, menite să ducă la o stabilizare care să permită reconstrucția, și de asistență a forțelor locale. În Bosnia și Herțegovina a desfășurat misiuni de pacificare și menite să implementeze acordurile Dayton, în Libia, cu mandat ONU, pentru a proteja civilii de forțele lui Muammar Gaddafi etc. Mai controversată a fost campania aeriană împotriva Iugoslaviei, ca reacție la crimele de război comise de forțele regimului Miloșevici împotriva civililor din Kosovo, legitimitatea operațiunii din punct de vedere al dreptului internațional fiind pusă sub semnul îndoielii.  

Dacă în Afghanistan a existat o prezență militară NATO, războaiele din Irak și Siria nu au nicio legătură cu Alianța. În Irak a fost o intervenție a unei coaliții conduse de Statele Unite. Unii aliați ai SUA făceau parte din NATO, dar organizația nu a avut nicio implicare în conflict; mai mult, membri ca Franța și Germania s-au opus cu fermitate războiului. Statele Unite s-au retras, oricum, din Irak în 2011, revenind în acea țară doar cu prilejul campaniei împotriva Statului Islamic. În ceea ce privește Siria, din nou, NATO nu a avut nicio implicare în conflict – este un război civil, declanșat ca urmare a intervenției brutale a regimului împotriva protestatarilor pro-democrație, la care au participat și forțe externe, în general pro-regim (Iran și miliții șiite recrutate de acesta, Rusia, Hezbollah).

NATO este o organizație politico-militară, care nu are legătură cu combaterea infracționalității, ce ține de forțele de poliție naționale. Alianța a fost însă, implicată, în combaterea unor fenomene ample, cu potențial destabilizator la nivel internațional, astfel încât a desfășurat operațiuni anti-piraterie în Marea Roșie și Golful Aden și misiuni anti-teroriste și anti-trafic în Marea Mediterană. Infracționalitatea sau crima organizată nu sunt fenomene noi în România și nu au nicio legătură cu apartenența la NATO. De altfel, România a fost scutită până acum de rețele de crimă organizată care să aibă forța și violența celor din alte țări din regiune sau din Europa (Balcanii de Vest, spațiul ex-sovietic etc.).

În ceea ce privește terorismul, în 17 ani de apartenență la NATO România a fost scutită de atacuri, iar în același interval au avut loc în întreaga lume mii de atacuri teroriste, majoritatea covârșitoare în state care nu sunt membre NATO.


 • Publicație / Media:
  Sputnik.md
 • Data publicării:
  02/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul român
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste
Alte articole
FAKE NEWS: Americanii ar vrea să atace Rusia, dar au tancuri la fel de proaste ca naziștii

FAKE NEWS: Americanii ar vrea să atace Rusia, dar au tancuri la fel de proaste ca naziștii

Tancurile americane nu ar putea invada Rusia și ar întâmpina dificultăți asemănătoare cu cele pe care le-au avut diviziile blindate germane din Al Doilea Război Mondial. E un fake news care trimite, pe de-o parte, la narațiunea privind planuri de atac ale NATO/SUA, iar pe de altă parte la metanarațiunea legată de cel de-Al Doilea Război Mondial.

FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

O campanie care ar fi fost „începută de progresiști împotriva lui Viktor Orban” s-ar fi extins și în România, afirmă Sputnik.md, care citează drept probă a acestui lucru faptul că publicația G4Media a comandat un sondaj privind percepția față de comunitatea LGBT.

FAKE NEWS: Occidentul încurajează ideologia nazistă în Ucraina

FAKE NEWS: Occidentul încurajează ideologia nazistă în Ucraina

În contextul celebrării în Rusia a Zilei Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei la 9 mai și refuzului Ucrainei de a mai recunoaște narațiunile dominante ale Moscovei privind cel de al Doilea Război Mondial, presa rusă scrie că în Occident este cultivat neo-nazismul, iar în Ucraina ideologia nazistă este inclusă în sistemul de învățământ.

Cătălin Gomboș

03 Jun 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 6 min
 • Din cauza apartenenței la NATO, România a devenit mult mai vulnerabilă și va fi ținta crimei organizate și a terorismului, iar atacul cu bombă de la Arad este un prim semnal. Narațiunea falsă este promovată de Sputnik și se înscrie în seria eforturilor publicației pro-Kremlin de a submina încrederea românilor în NATO.
 • NARAȚIUNI: 1. NATO nu este o organizație defensivă, ci una agresoare. 2. Războaiele din Afghanistan, Irak și Siria au fost cauzate de NATO, Alianța a distrus țările respective, iar consecința acestor fapte o reprezintă fluxurile de migranți către Europa. 3. Apartenența la NATO a dus la apariția rețelelor de crimă organizată în România și a transformat țara într-o țintă a terorismului internațional.
 • OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în NATO și în apartenența la lumea occidentală în general; crearea unui climat de teamă.
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
02 Dec 2021
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021