Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Interviuri

John Lloyd: „Rusia nu a renunțat niciodată la ambiția de a fi din nou în control”

John Lloyd
©By International Journalism Festival - https://www.flickr.com/photos/journalismfestival/8701437697/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25878209  |   John Lloyd

Rusia încearcă să își recâștige influența în fostul său imperiu est-european prin răspândirea de fake news, trafic de influență și mijloace de influențare a adversarului, crede jurnalistul Financial Times John Lloyd. Fostul corespondent la Moscova a stat de vorbă cu Veridica despre modul în care Moscova încearcă să își atingă obiectivele de politică externă prin intermediul propagandei.

VERIDICA: Cât de semnificativă este astăzi influența Rusiei în Europa de est?

John Lloyd: Cred că este semnificativă. De exemplu, acum rușii au o bază foarte mare în Praga, în Republica Cehă. Sunt foarte activi în locurile pe care le controlau în totalitate pe vremea Uniunii Sovietice. 

Cred că Rusia nu a renunțat niciodată la ambiția de a fi din nou în control, dar prin mijloace diferite. Înainte, controlul era militar și politic, acum folosesc pe de-o parte știri false, pe de alta trafic de influență și mijloace de influențare a indivizilor. Un exemplu în acest sens este președintele Republicii Cehe, Milos Zeman, care este foarte atașat de Rusia.

Nu este, de altfel, singurul cu astfel de sentimente, dar vocea sa este una distinctă. Mai sunt și alții care cred că Rusia este o putere care trebuie cultivată, dacă nu chiar îndrăgită de-a dreptul.

Cu toate acestea, au întâmpinat și multă rezistență, mai ales din partea unor țări ca Polonia și, cel puțin într-o oarecare măsură, din partea unora ca România. Neîncrederea acestor țări față de Rusia își are rădăcinile în memoria celor întâmplate în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, și chiar dinainte, și mai ales, din cauza rolului jucat de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Amintirile sunt dureroase. Și, oricât ar încerca Rusia, acțiunile sale vor fi limitate de acestea.

VERIDICA: După părerea dumneavoastră, care sunt obiectivele principale ale Rusiei în această regiune și în ce măsură ajută știrile false și propaganda la atingerea obiectivelor de pe agenda politică a Moscovei?

John Lloyd: Este dificil de spus despre știrile false, dacă e să începem cu acestea. Pentru că știrile false sunt inserate în conversațiile tuturor statelor. Și aici vorbim și despre țările din Europa de vest, despre Statele Unite și altele. Sunt incorporate în aceste narațiuni, care sunt false și uneori promovate cu mult succes pe rețelele sociale și chiar pe cele convenționale, adică televiziuni și uneori ziare și reviste.

Ei au „Russia Today”, canalul care nu cred că are neapărat o mare influență, dar este cu siguranță o voce care se aude zilnic relatând știrile într-un fel care servește Rusiei.

Nu înseamnă că nu sunt deloc bune. Unele reportaje ale canalului sunt chiar bune, dar întotdeauna, la un moment dat, iau acea turnură către interesul pe care îl au.

De exemplu, când avionul malaiezian a fost doborât deasupra Ucrainei, acum cinci ani, RT a preluat imediat narațiunea promovată de Kremlin. Au fost, de fapt, mai multe astfel de narațiuni în sensul ăsta, inclusiv cele care spuneau că CIA a doborât avionul sau că fusese pusă o bombă sub un scaun, și așa mai departe.

Orice, mai puțin adevărul, și anume că o unitate militară rusească a lansat racheta care a doborât avionul. Dar probele au arătat clar că a fost vorba despre o unitate rusească. În acea perioadă de criză pentru Rusia din punct de vedere al încrederii și credibilității, RT a anunțat la fațada obiectivității și a prezentat pur și simplu minciunile Kremlinului.

Așadar, nu există îndoieli cu privire la cine e șeful și fațada obiectivității pe care o afișează.

 

VERIDICA: Dacă ar fi să facem o comparație între cât cheltuie Rusia cu propaganda și cât cheltuie UE să o demonteze, cam care ar fi raportul?

John Lloyd: Nu știu exact care sunt cifrele, dar cred că Rusia cheltuiește mai mult. Este clar că pentru Rusia e mai importantă dezinformarea decât e pentru UE să o combată.

Poate pentru că UE consideră că nu contează așa de mult, că oamenii nu vor crede. Sau dacă cred, vor crede în mica măsură. De fapt, mulți cred narațiunile și asta nu neapărat pentru că ar fi pro-Rusia, ci pentru că narațiunile sunt destul de convingător concepute, după cum spuneam mai devreme. Unele dintre poveștile pe care le spun sunt destul de convingătoare.

Deci da, cred că ar trebui să depună un pic mai mult efort să demonteze astfel de știri false.

VERIDICA: Există îngrijorări în Germania că propaganda rusească se amestecă în alegerile parlamentare ce vor avea loc la 26 septembrie. Cât de interesată este Rusia de un anumit rezultat al acestor alegeri?

John Lloyd: Foarte interesată chiar. Rusia știe foarte bine că cea mai mare forță din Europa este Germania. Are de departe cea mai dezvoltată economie, precum și pe Angela Merkel, care în mod clar a fost la comanda tuturor acțiunilor întreprinse de Uniunea Europeană. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a încercat o comandă comună cu Angela Merkel. Din păcate, poziția sa în Franța a fost prea slabă din punct de vedere economic, și în timp a devenit și slabă politic.

Graba sa de a integra rapid Uniunea Europeană nu a avut succes. Alte țări membre s-au opus, cum a făcut și Angela Merkel. Dar Kremlinul știe cât de important este cine conduce Germania. Îmi imaginez că rușii ar vrea ca succesorul să fie cel pe care Angela Merkel l-a ales, nu un lider mult mai puternic. Acesta este perceput drept o persoană mai degrabă moale, care nu va avea puterea intelectuală pe care  a avut-o Angela Merkel și nici hotărârea acesteia de a-i înfrunta pe ruși. Îmi imaginez că acesta ar fi omul pe care și-l doresc drept candidat. Și aș paria, de asemenea, că ar face totul să îl ajute.

VERIDICA: La ce ar trebui să ne așteptăm de la Rusia pe termen scurt, având în vedere că Moscova a fost foarte iritată de lansarea Platformei Crimeea?

John Lloyd: Când e vorba despre Crimeea, rușii sunt sensibili. Din punctul meu de vedere, au furat pur și simplu din teritoriul altui stat. Problema aici este că cei care conduc Rusia nu consideră că Ucraina este un stat separat.

Noi credem că Hrușciov a făcut o mare greșeală când a dat Crimeea Ucrainei, pe vremea când era președinte. E adevărat că în Crimeea majoritatea populației e rusofonă. Mulți dintre aceștia presupun că ar dori să facă mai degrabă parte din Rusia decât din Ucraina, fie și din simplul motiv că Ucraina este o țară mai săracă și într-un haos economic mult mai mare decât Rusia.

Rusia nu o duce chiar așa de bine. Iar asta îi irită. Își dau seama că e un punct slab. Nu cred că cineva o să ducă un război pentru asta, dar nu le place să li se reamintească faptul că a fost vorba despre un jaf.

 


Alte articole
Dumitru Alaiba: „Transnistria nu este o „problemă", ci este o schemă de corupție care durează deja de 30 de ani”

Dumitru Alaiba: „Transnistria nu este o „problemă", ci este o schemă de corupție care durează deja de 30 de ani”

Dumitru Alaiba este unul dintre cei mai vocali și mai vizibili deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care a preluat puterea la Chișinău. În pragul aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, Veridica a stat de vorbă cu Dumitru Alaiba despre influența în scădere a Rusiei la Chișinău, interesele care leagă unii politicieni moldoveni de Transnistria, dar și despre corupție și politica ultimilor 30 de ani.

Garry Kasparov: lupt împotriva unui dictator rus

Garry Kasparov: lupt împotriva unui dictator rus

Legendarul șahist a vorbit cu Veridica despre lupta sa pentru democrație și drepturile omului, noul tip de totalitarism din Rusia și ce ar trebui să facă Occidentul pentru a-l opri pe Putin. Garry Kasparov ne-a spus că nu este îngrijorat că regimul încearcă să îl elimine din manuale pentru că, pe termen lung, nu dictatorii scriu istoria, dar și că nu are niciun rost să îi fie teamă că va fi asasinat întrucât „Dacă cineva ca Putin decide că tu ești următorul pe listă, nu contează dacă ești protejat sau nu. Dispari.”

Chris Farrands: Brexit nu este deloc ‘un capitol încheiat’

Chris Farrands: Brexit nu este deloc ‘un capitol încheiat’

Chiar dacă, oficial, Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, Brexitul este un proces care încă nu s-a încheiat, consideră expertul britanic Chris Farrands. El a explicat, pentru Veridica, care sunt impactul și provocările acestui proces în desfășurare.

Timp de citire: 5 min
  • Rusia nu a renunțat niciodată la ambiția de a fi din nou în control, dar prin mijloace diferite. Înainte, controlul era militar și politic, acum folosesc pe de-o parte știri false, pe de alta trafic de influență și mijloace de influențare a indivizilor.
  • Rușii au întâmpinat și multă rezistență, mai ales din partea unor țări ca Polonia și, cel puțin într-o oarecare măsură, din partea unora ca România. Neîncrederea acestor țări față de Rusia își are rădăcinile în memoria celor întâmplate în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, și chiar dinainte, și mai ales, din cauza rolului jucat de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.
  • Este clar că pentru Rusia e mai importantă dezinformarea decât e pentru UE să o combată. Poate pentru că UE consideră că nu contează așa de mult, că oamenii nu vor crede. Sau dacă cred, vor crede în mica măsură. De fapt, mulți cred narațiunile și asta nu neapărat pentru că ar fi pro-Rusia, ci pentru că narațiunile sunt destul de convingător concepute, după cum spuneam mai devreme. Unele dintre poveștile pe care le spun sunt destul de convingătoare. Deci da, cred că ar trebui să depună un pic mai mult efort să demonteze astfel de știri false.
Interviuri
Dumitru Alaiba: „Transnistria nu este o „problemă", ci este o schemă de corupție care durează deja de 30 de ani”
Dumitru Alaiba: „Transnistria nu este o „problemă", ci este o schemă de corupție care durează deja de 30 de ani”

Dumitru Alaiba este unul dintre cei mai vocali și mai vizibili deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care a preluat puterea la Chișinău. În pragul aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, Veridica a stat de vorbă cu Dumitru Alaiba despre influența în scădere a Rusiei la Chișinău, interesele care leagă unii politicieni moldoveni de Transnistria, dar și despre corupție și politica ultimilor 30 de ani.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
25 Aug 2021
Garry Kasparov: lupt împotriva unui dictator rus
Garry Kasparov: lupt împotriva unui dictator rus

Legendarul șahist a vorbit cu Veridica despre lupta sa pentru democrație și drepturile omului, noul tip de totalitarism din Rusia și ce ar trebui să facă Occidentul pentru a-l opri pe Putin. Garry Kasparov ne-a spus că nu este îngrijorat că regimul încearcă să îl elimine din manuale pentru că, pe termen lung, nu dictatorii scriu istoria, dar și că nu are niciun rost să îi fie teamă că va fi asasinat întrucât „Dacă cineva ca Putin decide că tu ești următorul pe listă, nu contează dacă ești protejat sau nu. Dispari.”

Marian Voicu
Marian Voicu
13 Jun 2021
Chris Farrands: Brexit nu este deloc „un capitol încheiat" (Partea a 2-a)
Chris Farrands: Brexit nu este deloc „un capitol încheiat" (Partea a 2-a)

Chris a fost directorul meu de studii în programul doctoral la Nottingham Trent University, între 2006 și 2011. Legătura noastră a însemnat multe întâlniri la Nottingham, Izmir, Edinburgh sau București. Chris nu este doar „un mare profesor”, ci și un mare prieten. Asta până ajunge să discute despre politica internațională și, mai ales, despre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Cunoaște atât de multe detalii, vădind o atât de vastă experiență (vezi caseta biografică de la final) încât copleșește orice auditoriu. Interviul cu Chris, publicat de Veridica în două episoade, arată pe deplin acest lucru fiind, după părerea mea, cel mai bogat și dens text de presă despre Brexit din media românească și, poate, nu numai. Prima parte a abordat consecințele Brexit pentru economia britanică iar cea de-a doua explorează subiectul mai delicat privind Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor în context. (Dragoş C. Mateescu)

Dragoș Mateescu
Dragoș Mateescu
25 May 2021
Chris Farrands: Brexit nu este deloc ‘un capitol încheiat’
Chris Farrands: Brexit nu este deloc ‘un capitol încheiat’

Chiar dacă, oficial, Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, Brexitul este un proces care încă nu s-a încheiat, consideră expertul britanic Chris Farrands. El a explicat, pentru Veridica, care sunt impactul și provocările acestui proces în desfășurare.

Dragoș Mateescu
Dragoș Mateescu
19 May 2021