Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Editoriale

Cutia bulgărească a Pandorei: sancțiuni din partea SUA, verificări și scheme bancare ascunse

Bulgaria
©EPA-EFE/Borislav Troshev  |   Protesters illuminate with their mobile phones during an anti-government protest held in front of the Parliament building in Sofia, Bulgaria, 02 September 2020.

Sancțiuni și liste negre din partea SUA, un val de demisii, verificări ale cheltuielilor guvernului GERB din ultimii zece ani, proasta gestionare a ajutoarelor financiare: toate acestea sunt subiecte de primă pagină ale publicațiilor din media bulgărească, în această perioadă în care țara se pregătește pentru alegerile anticipate din 11 iulie, ca urmare a rezultatului neconcludent al alegerilor din primăvară și din cauza incapacității partidelor de a forma o coaliție.

Alegerile din 4 aprilie, care au avut ca rezultat un câștig neconcludent al partidului de guvernământ al lui Boiko Borisov, GERB, au provocat mai multe răsturnări de situație decât se anticipase. Situația nu arată deloc mai bine pentru Borisov și partidul său: după ce, pentru o perioadă scurtă de timp, a trebuit să facă față unui parlament dominat de forțele de opoziție, acum se află în situația în care țara este condusă de un guvern interimar ales de președintele Rumen Radev, unul dintre oponenții cei mai vocali ai lui Borisov în cabinetul 2017-2021.

US vs. Bulgaria

La data de 2 iunie, Biroul de control al activelor străine din cadrul Trezoreriei americane a anunțat că a impus sancțiuni împotriva câtorva cetățeni bulgari, pentru că aceștia ar fi jucat ”un rol semnificativ în cazuri de corupție”. Actele de corupție întreprinse de persoanele desemnate astăzi demonstrează modul în care corupția omniprezentă merge mână în mână cu alte activități ilicite”, se spune în declarația biroului. Lista neagră a persoanelor cărora le este interzisă intrarea în Statele Unite, și care se referă și averile acestora și le poate afecta afacerile, îi include pe următorii:

  • Oligarhul în exil, dealer de artă, fost patron de fotbal și jocuri de noroc Vassil Bojkov, cunoscut și sub porecla „Craniul”, care a fugit în Dubai în ianuarie 2020 în contextul în care era vizat de acuzații majore și imediat după ce afacerea sa extrem de profitabilă cu loteria a fost naționalizată. Din Dubai a creat un partid, Vara bulgară. După zeci de ani în care a cultivat o imagine enigmatică și a fost discret în ceea ce privește afacerile sale, a devenit un critic vocal a politicii lui Boiko Borisov. Un aspect important din raportul Biroului Trezoreriei americane este acela referitor la faptul că Boikov este implicat și în promovarea prezenței și influenței Rusiei în politica bulgărească.
  • Mogulul media și fost parlamentar din partea Mișcării pentru drepturi și libertăți, Delyan Peevski, una dintre figurile împotriva cărora au loc mișcări de stradă și proteste. Și el își petrece mult timp în Dubai și este implicat în mai multe afaceri, printre care infrastructură, imobiliare și comerț cu tutun.
  • Fostul adjunct al Agenției bulgare de stat pentru operațiuni tehnice (serviciul de informații al Bulgariei), Ilko Zhelyazkov. Deși acest lucru nu este menționat în raport, prezența sa pe listă s-ar putea datora unui scandal recent privind interceptări.

Conform ministrului interimar de interne, Boiko Rashkov, care aduce adesea în discuție greșelile fostului guvern, acesta din urmă „a tras cu urechea” la discuții între membrii opoziției. Borisov și alți oficiali au negat acuzațiile.

Mișcarea pentru drepturi și libertăți l-a susținut pe Peevski, spunând că așteaptă să vadă dovezi relevante împotriva lui.

În ciuda sancțiunilor, la data de 8 iunie, Vassil Bojkov a anunțat că va candida la parlamentare cu partidul său, Primăvara bulgărească, un partid care nu s-a bucurat de prea mult sprijin în primăvară, dar care se pare că a câștigat un număr substanțial de votanți în străinătate.

Acestea sunt cele mai severe măsuri luat împotriva unor cetățeni bulgari conform Legii Magnitsky privind responsabilitatea pentru actele de corupție.

Miniștri interimari în acțiune

În loc să guverneze în tăcere până la următoarele alegeri, cabinetul de tehnocrați schimbă rapid dinamica politicii locale.

Se adună nori negri deasupra Băncii bulgare de dezvoltare, după ce ministrul interimar al economiei, Kiril Petkov, a dezvălui la 21 mai, 2020, că opt companii au primit peste 483 de milioane de Euro împrumut, patru dintre aceste companii având legături cu oligarhul Delyan Peevski. Banca de dezvoltare  se află sub supravegherea Ministerului economiei și numele său este legat de ani buni de împrumuturi suspecte.

Articole privind activitatea băncii au dus la acte represive împotriva jurnaliștilor. De exemplu, fostul președinte, Stoyan Mavrodiev, l-a dat în judecată pe jurnalistul Nickolai Stoianov de la Capital Weekly, din cauza unor articole despre Michael Tymvios, director general al unei firme de consultanță din Cipriu, care l-ar fi ajutat pe Mavrodiev să scape de anumite impozite pe active în vreme ce era funcționar public. Mavrodiev a răspuns cu trei procese de calomnie împotriva lui Stoianov, care ar putea plăti amenzi de până la 15.000 leva (9300 dolari) pentru fiecare acuzație. Mavrodiev cere și despăgubiri de 40.000 leva (25.000 dolari).

La data de 2 iunie, Comisia pentru protecția jurnaliștilor a condamnat acțiunea lui Mavrodiev împotriva jurnalistului.

Un alt ministru din guvernul interimar face și el valuri. Artistul și protestatarul Venlin Minekov, ministru al culturii până la data de 11 iunie, s-a confruntat deschis cu directorul televiziunii publice, Emil Koushlukov, în legătură cu programele și emisiunile  părtinitoare ale postului, în favoarea guvernului, și a afirmat că ar lipsi 4.5 milioane de euro din banii alocați restaurării unui sit istoric din Sofia.

Între timp, la 3 iunie, Ministrul sănătății Stoycho Katzarov a afirmat că la spitalul de stat „Lozenets” din Sofia s-au făcut transplanturi ilegale, cu consimțământul fostului ministru. Apar întrebări în legătură cu operațiuni ilegale pe care spitalul le-ar fi făcut pentru a acoperi pierderea de 21 milioane de leva din 2020.

În sfârșit, pe 8 iunie, ministrul interimar de interne, Boiko Rashkov, a dezvăluit că nu doar partidele de opoziție au fost ținta interceptărilor, ci și cetățeni care au participat la protestele anti-guvernamentale din 2020, iar guvernul știa acest lucru.

Tensiunile politice trezesc interesul alegătorilor

Conform unui studiu realizat de agenția de sondare a opiniei publice Market Links, publicat la 3 iunie, 63% dintre bulgari ar merge la vot pe 11 iulie, adică mai mulți decât cei aproape 50% care au votat la turul precedent. La alegerile din primăvară s-a înregistrat și un număr record de voturi din partea diasporei, lucru care indică un interes în creștere.

Pe fondul tuturor acestor tensiuni, alegerile probabil că vor avea același rezultat – puterea îndelung susținută de GERB va continua să slăbească, dar, în același timp, rămâne problema capacității opoziției de a găsi o voce comună.

Conform studiului Market Links menționat, rezultatele vor fi similare celor din primăvară. Nou veniții de la „Există un astfel de popor”, un partid condus de o celebritate, cântărețul și prezentatorul TV Slavi Trifonov (care și-a șocat alegătorii anunțând luni că nu va candida pentru parlament ci va urmări „altă poziție instituțională”) vor concura cu GERB pentru primul loc. Se așteaptă ca GERB să câștige 21%, urmat de „Există un astfel de popor” cu 17.6%. Partidul socialist bulgar este creditat cu 17.1%, iar Alianța democratică pro-europeană își va continua avansul cu 11.8%, depășind Mișcarea pentru drepturi și libertăți a minorității turce, marcată de numeroase controverse de-a lungul anilor.


Alte articole
America, de la președintele-mistificator la președintele-corector

America, de la președintele-mistificator la președintele-corector

La învestirea lui Biden s-a vorbit despre un nou început, însă în mare măsură pare a fi vorba de o încercare de revenire la punctul în care Statele Unite erau când Donald Trump a preluat puterea. Ca și cum Joe Biden ar vrea să închidă, acum, o paranteză. Acea paranteză din istoria Statelor Unite nu reprezintă, însă, doar o sumă de decizii care pot fi corectate, ci și un nou mod de a privi lumea și de a interpreta realitatea, iar acesta nu poate fi combătut prin ordine prezidențiale și inițiative legislative. Soluția, pentru moment, pare a fi apelul la simbolurile în care este ancorată America.

După ce a flirtat cu Rusia, Republica Cehă revine la moștenirea lui Vaclav Havel

După ce a flirtat cu Rusia, Republica Cehă revine la moștenirea lui Vaclav Havel

Toți cei cinci membri ai coaliției în formare vorbesc într-un glas despre direcția pro-Vest a țării și revenirea la politica de promovare a drepturilor omului în lume.

Alegeri in Republica Cehă: Cuibul berzei și fiul revoltat

Alegeri in Republica Cehă: Cuibul berzei și fiul revoltat

Chiar la începutul campaniei electorale din Republica Cehă, publicul a asistat la o adevărată tragedie grecească atunci când actualul prim-ministru, Andrej Babiš, a fost confruntat public de fiul său înstrăinat. Această poveste bizară, care implică chiar o presupusă răpire a lui Babiš Jr. la ordinele tatălui său, are implicații cât se poate de reale și poate fi legată de fraudarea de fonduri europene și o companie deținută de prim-ministru.

Svetoslav Todorov

09 Jun 2021
Svetoslav Todorov

Timp de citire: 5 min
  • Sancțiuni și liste negre din partea SUA, un val de demisii, verificări ale cheltuielilor guvernului GERB din ultimii zece ani, proasta gestionare a ajutoarelor financiare: toate acestea sunt subiecte de primă pagină ale publicațiilor din media bulgărească, în această perioadă în care țara se pregătește pentru alegerile anticipate din 11 iulie, ca urmare a rezultatului neconcludent al alegerilor din primăvară și din cauza incapacității partidelor de a forma o coaliție. Alegerile din 4 aprilie, care au avut ca rezultat un câștig neconcludent al partidului de guvernământ al lui Boiko Borisov, GERB, au provocat mai multe răsturnări de situație decât se anticipase. Situația nu arată deloc mai bine pentru Borisov și partidul său: după ce, pentru o perioadă scurtă de timp, a trebuit să facă față unui parlament dominat de forțele de opoziție, acum se află în situația în care țara este condusă de un guvern interimar ales de președintele Rumen Radev, unul dintre oponenții cei mai vocali ai lui Borisov în cabinetul 2017-2021.
  • În loc să guverneze în tăcere până la următoarele alegeri, cabinetul de tehnocrați schimbă rapid dinamica politicii locale.
  • Conform unui studiu realizat de agenția de sondare a opiniei publice Market Links, publicat la 3 iunie, 63% dintre bulgari ar merge la vot pe 11 iulie, adică mai mulți decât cei aproape 50% care au votat la turul precedent. La alegerile din primăvară s-a înregistrat și un număr record de voturi din partea diasporei, lucru care indică un interes în creștere. Pe fondul tuturor acestor tensiuni, alegerile probabil că vor avea același rezultat – puterea îndelung susținută de GERB va continua să slăbească, dar, în același timp, rămâne problema capacității opoziției de a găsi o voce comună.
Gas bucket challenge: cum e instrumentată de ruși și opoziție criza energetică din Republica Moldova
Gas bucket challenge: cum e instrumentată de ruși și opoziție criza energetică din Republica Moldova

Pe rețelele de socializare din Republica Moldova s-a văzut în ultima perioadă o adevărată explozie de fotografii ale facturilor la gaze post-scumpiri. Creșterile de preț și criza energetică sunt reale, iar Moscova și opoziția le folosesc pentru a submina guvernarea pro-europeană și reformele acesteia.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 Jan 2022
Criza din Ucraina: de ce un război nu e în avantajul Rusiei
Criza din Ucraina: de ce un război nu e în avantajul Rusiei

Refuzul NATO de a accepta cererile ultimative făcute de Rusia în contextul crizei din Ucraina a sporit temerile că Moscova se pregătește de război. Este un scenariu posibil, dar care ar fi extrem de costisitor pentru Rusia, chiar dacă aceasta ar câștiga confruntările din teren.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
16 Jan 2022
Ce ar putea învăța moldovenii despre „vectorul estic” din criza din Kazahstan
Ce ar putea învăța moldovenii despre „vectorul estic” din criza din Kazahstan

Criza din Kazahstan ar putea să îi convingă pe moldoveni, odată pentru totdeauna, că modelul propus în spațiul dominat de Rusia este unul falimentar și că trebuie să înceteze să oscileze între „vectorul estic” și cel occidental

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
10 Jan 2022
Scandalul Djokovic: o poveste cu politicieni, anti-vacciniști și naționaliști sârbi
Scandalul Djokovic: o poveste cu politicieni, anti-vacciniști și naționaliști sârbi

Scandalul Djokovic trece dincolo de sport sau de politici sanitare. Este totodată un episod al disputelor politice interne ale Australiei și un pretext de victimizare pentru anti-vacciniști și naționaliștii sârbi.

Vuk Velebit
Vuk Velebit
07 Jan 2022