Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Victoria dreptei în alegeri îi va scoate pe moldoveni în stradă

Dezinformare

O eventuală victorie a forțelor de dreapta la alegerile parlamentare va reprezenta un dezastru economic și social în Republica Moldova, iar acesta va duce la proteste, afirmă liderul socialist, Igor Dodon. Narațiunea este preluată și amplificată de agenția rusă de știri Ria Novosti.

ȘTIRE: Agenția rusă Ria Novosti îl citează pe fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, copreședinte al Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care a declarat că sunt posibile proteste în cazul în care partidele de dreapta vor câștiga alegerile parlamentare. „Dacă partidele de dreapta vor obține Guvernul și Parlamentul, vom avea probleme serioase în interiorul țării, adică oprirea programelor sociale, probleme cu exportul, deoarece dreapta vrea să renunțe la statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, va începe persecutarea agenților economici. Nu exclud că în acest caz, după alegerile parlamentare vor fi organizate proteste în masă”, a declarat Dodon la Ren TV Moldova.

Realitate

NARAŢIUNI: 1.Partidele prooccidentale vor destabiliză Republica Moldova dacă vor câștiga alegerile, iar țara se va confrunta cu probleme economice. 2.Societatea este nemulțumită de partidele prooccidentale și vor avea loc proteste.

CONTEXT: În contextul campaniei electorale care se desfășoară în Republica Moldova, se intensifică atacurile și știrile false despre concurenții electorali. Cele mai atacate sunt partidele proeuropene, în special Partidul Acțiune și Solidaritate și fondatoarea acestuia, președinta Maia Sandu. Cele mai dure atacuri și mai flagrante falsuri vin dinspre partida prorusească, în special PSRM, formațiune susținută deschis de Kremlin.

PSRM, a deținut puterea prezidențială, legislativă, executivă, dar și judecătorească în Republica Moldova și încă mai are pârghii importante în stat, însă riscă să le piardă pe fundalul ascensiunii PAS după câștigarea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu, în noiembrie 2020, în detrimentul socialistului Igor Dodon.

În această campanie pentru parlamentare, socialiștii au reluat discursul și narațiunile pe care le-au promovat agresiv și în campania precedentă. Principalul mesaj promovat este că Occidentul încearcă să preia controlul asupra Republicii Moldova prin intermediul partidelor de orientare democratică, prooccidentală. Narațiunea este promovată inclusiv de înalți demnitari ruși, care se implică deschis în campania electorală din Republica Moldova și vine în contextul în care cancelariile europene au transmis un mesaj puternic de susținere a programului de reforme şi anticorupţie al Maiei Sandu.

OBIECTIV: Aceste narațiuni au scopul de a destabiliza situația în ajunul alegerilor parlamentare și de a submina încrederea electoratului în partidele proeuropene și în calea de dezvoltare occidentală a Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Declarațiile lui Igor Dodon nu au niciun suport faptic, sunt doar speculaţii venite din partea stângii politice. Partidele proeuropene promovează politici de apropiere de Uniunea Europeană, care susține valorile statului de drept și modernizarea Republicii Moldova prin diverse programe și investiții financiare.

Implementarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană este principala prioritate de politică externă a Republicii Moldova. Însăși denumirea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene arată direcția de dezvoltare pe care și-a asumat-o Republica Moldova. Cel mai mare partener economic al Republicii Moldova este Uniunea Europeană, unde sunt îndreptate aproape 70 la sută din exporturile moldovenești. Pe lângă ajutorul sanitar pentru combaterea pandemiei, de zeci de milioane de euro, Comisia Europeană a aprobat recent, pe 2 iunie 2021, un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, pentru următorii trei ani, în valoare totală de 600 de milioane de euro.  Acest Plan este lansat ca urmare a discuțiilor purtate în timpul vizitei Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Bruxelles, în luna ianuarie a acestui an.

Pe de altă parte, apropierea de Rusia şi Uniunea Eurasiatică promovată de Dodon este contrară priorităților declarate de politică externă. Statutul de observator la Uniunea Economică Eurasiatică, dominată de Federația Rusă, nu determină nicio relație şi niciun acord de care să depindă economic Republica Moldova și nu a adus niciun beneficiu exprimat în cifre concrete de creștere economică. Republica Moldova are deja relaţii bilaterale cu statele din această Uniune Eurasiatică. Deşi relațiile economice cu Federația Rusă sunt tradiţionale şi importante, acestea sunt imprevizibile şi dictate de interesul politic al Kremlinului, fiind folosite ca bâtă politică şi şantaj împotriva Republicii Moldova, pentru a menţine Chişinăul în spaţiul său geopolitic.

 • Publicație / Media:
  Ria.ru
 • Data publicării:
  01/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul PSRM
 • Amplificare:
  Mass-media afiliată PSRM
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În Moldova vor izbucni proteste în cazul în care partidele de dreapta vor câştiga alegerile parlamentare
Mariana Vasilache

04 Jun 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 10 min
 • O eventuală victorie a forțelor de dreapta la alegerile parlamentare va reprezenta un dezastru economic și social în Republica Moldova, iar acesta va duce la proteste, afirmă liderul socialist, Igor Dodon. Narațiunea este preluată și amplificată de agenția rusă de știri Ria Novosti.
 • NARAŢIUNI: 1.Partidele prooccidentale vor destabiliză Republica Moldova dacă vor câștiga alegerile, iar țara se va confrunta cu probleme economice. 2.Societatea este nemulțumită de partidele prooccidentale și vor avea loc proteste.
 • OBIECTIV: Aceste narațiuni au scopul de a destabiliza situația în ajunul alegerilor parlamentare și de a submina încrederea electoratului în partidele proeuropene și în calea de dezvoltare occidentală a Republicii Moldova.
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”

Maia Sandu și PAS au rolul de a administra Moldova până când aceasta va fi înghițită de România, cu ajutorul SUA și NATO, potrivit unei dezinformări care reia teza controlului extern asupra Moldovei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
19 Nov 2021