Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: SUA cer retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria după ce R. Moldova a semnat noul contract de livrare a gazelor

Dezinformare

Statele Unite cer retragerea forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria, scrie portavocea Kremlinului, Sputnik. De fapt, e vorba de munițiile și celelalte forțe rusești din regiunea separatistă.  

ȘTIRE: Congresmanul democrat american William Keating a pregătit un proiect de rezoluție cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova în care se vorbește despre așa-numita „prezență ilegală a militarilor ruși” în Transnistria. Congresmanul a cerut „să fie retrase toate forțele militare ruse”. (...)

Moscova a menționat în repetate rânduri că pacificatorii ruși se află legal în Transnistria.

Politologul Alexandr Asafov a comentat documentul la Radio Sputnik: „Prezența pacificatorilor noștri în Transnistria nu necesită permisiunea Congresului SUA. Dar este interesant de ce anume acum se vine cu asemenea îndemnuri. Se vede că în pofida unor succese politice în administrarea Moldovei și a României, americanii se simt înfrânți de semnarea acordului de livrare a gazelor de Republica Moldova și Gazprom. SUA pierd poziții. Acest acord este privit de SUA ca o înfrângere pe care vor să o acopere cumva”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Washingtonul cere retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria. 2. SUA au pierdut din influență în Republica Moldova după ce aceasta a semnat contractul de livrare a gazului cu Gazprom

CONTEXT/ETOS LOCAL: În regiunea separatistă Transnistria staționează un contingent militar rus care, oficial, păzește un depozit mare cu armament și muniție militară. În același timp, un contingent de „pacificatori”, compus în special din reprezentanți ai Rusiei este antrenat în așa-numita misiune de menținere a păcii, lansată după conflictul militar din 1992.

Rusia și-a asumat în repetate rânduri, în special la Summitul OSCE din 1999, să-și retragă munițiile și militarii din Republica Moldova, promisiuni pe care nu le-a realizat.

Autoritățile de la Chișinău, dar și demnitari internaționali, au cerut în repetate rânduri retragerea contingentului militar și a muniției, dar Moscova afirmă în mod fals că se încearcă eliminarea forțelor de menținere a păcii.

Un astfel de demers apare și în rezoluția propusă de congresmanul american în care se solicită ca „tot personalul și echipamentul forțelor de securitate sau armate ruse să retragă de pe teritoriul suveran al Moldovei”.

Pacificatorii ruși sunt prezentați de Moscova și Tiraspol drept forțele care au stopat vărsările de sânge după 1992. Experții consideră însă că aceștia mai degrabă împiedică soluționarea conflictului transnistrean. Au existat și incidente cu implicarea pacificatorilor, inclusiv în 1992, când un pacificator rus a împușcat mortal un tânăr.

În luna octombrie, Republica Moldova s-a confruntat cu o criză energetică, în condițiile în care a procurat gaz la un preț record, dar și în cantități limitate oferite de Gazprom, ca până la urmă să semneze un contract pe cinci ani cu gigantul rus.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca pe parteneri în care nu se poate avea încredere. Să prezinte SUA ca perdanți ai conflictului geopolitic din regiune. Să distorsioneze adevărul, prezentând demersurile de retragere a armatei și muniției militare ruse din Transnistria, drept solicitare de retragere a pacificatorilor

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Rezoluția „Recognizing the Republic of Moldova’s 30th anniversary of independence and expressing support for the Republic of Moldova’s demonstrated commitment to advancing democracy, strengthening civil society, and European integration”, a fost înregistrată în Camera Reprezentanților de la Washington la 2 noiembrie, adică la câteva zile după ce Chișinăul a anunțat că a semnat contractul de livrare a gazelor cu Moscova. Este un document dedicat împlinirii a 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova  și nu are legătură cu contractul de livrare a gazelor.

Republica Moldova nu are, cel puțin în acest moment, alternative de procurare a gazului, de aceea afirmația că SUA au fost înfrânte prin semnarea respectivului contract nu are nicio logică, în condițiile în care Chișinăul a procurat gaz doar de la Gazprom pe parcursul întregii perioade de independență.

Și, cel mai important, aceasta nu este prima rezoluție din Congresul american care se referă la necesitatea retragerii trupelor și munițiilor ruse. Una mult mai dură și centrată pe acest subiect a fost înregistrată în februarie 2018.

Rezoluția nu se referă în mod expres la evacuarea pacificatorilor ruși, așa cum afirmă Sputnik. Documentul cere retragerea trupelor și muniției rusești. Confundarea intenționată a pacificatorilor cu trupele militare și muniția a devenit un procedeu obișnuit folosit de Moscova și Tiraspol prin care încearcă să manipuleze opinia publică despre faptul că s-ar cere retragerea pacificatorilor ceea ce va conduce la noi vărsări de sânge pe Nistru.

SÂMBURE DE ADEVĂR: În Congresul american a fost înregistrat proiectul unei rezoluții în care se cere și retragerea trupelor și muniției militare ruse din stânga Nistrului.

 • Publicație / Media:
  radiosputnik.ria.ru
 • Data publicării:
  08/11/2021
 • Limba / Public țintă:
  Persoane ostile Occidentului, eurosceptici
 • Amplificare:
  mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  SUA cer retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria după ce Moldova a semnat noul contract de livrare a gazelor
Cornel Ciobanu

15 Nov 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 11 min
 • NARAȚIUNI: 1. Washingtonul cere retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria. 2. SUA au pierdut din influență în Republica Moldova după ce aceasta a semnat contractul de livrare a gazului cu Gazprom
 • OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca pe parteneri în care nu se poate avea încredere. Să prezinte SUA ca perdanți ai conflictului geopolitic din regiune. Să distorsioneze adevărul, prezentând demersurile de retragere a armatei și muniției militare ruse din Transnistria, drept solicitare de retragere a pacificatorilor
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice

Occidentul amenință suveranitatea țărilor din spațiul ex-sovietic și se amestecă în politica internă a acestora, potrivit unei narațiuni preluate de fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
03 Dec 2021
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021