Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

Dezinformare

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

ȘTIRE: „Mesajul cheie lansat de Liviu Dragnea – ”România trebuie să își redobândească demnitatea națională, mândria națională, accesul la propriile resurse” – a fost deosebit de apreciat.

Ecourile interviului acordat de Liviu Dragnea au depășit granițele României – iar apreciatul jurnalist român de la Radio China Internațional, Daniel Tomozei Dimian, a transmis o reacție puternică de la Beijing.

În textul ”ULTIMUL GENTLEMAN!”, Dan Tomozei pune accentul pe ceea ce Liviu Dragnea a transmis, ca mesaj central al noii sale acțiuni politice: ”Cine până la Dragnea și mai ales după el a mai spus atât de apăsat că: România “trebuie să își redobândească demnitatea națională, mândria națională, care trebuie să-și redobândească accesul la propriile resurse și care trebuie să își redobândească șansa de a crea bunăstare pentru românii ei!”.

Asta, în condițiile în care, comentează Dan Tomozei, „toți cei care nu am fost spălați pe creier și suflet, observăm că asistăm la “distrugerea nației, prin ce se întâmplă în această perioadă și ce urmează să se întâmple în perioada următoare!””.

Mai mult, Dan Tomozei subliniază accentul pus de Dragnea: Riscăm ca acest popor să nu mai fie națiune, să nu mai fie patrie, pentru că pentru că numai dacă există noțiunea de patrie te poți raporta la ea” [...] 

„Celor care conduc astăzi România, de la Iohannis, PNL și USRPLUS, până la vârfurile serviciilor care execută comenzile și interesele euro-atlantice, tocmai de asta le este frică: de oamenii vii, de românii pe care caută să-i reeduce în uitarea și ura față de propria țară!”, scrie Dan Tomozei" notează Sputnik.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. România are nevoie de lideri care să redea mândria națională și care să nu asculte de partenerii occidentali 2. România are nevoie de patrioți, deoarece se pregătește distrugerea națiunii din afara granițelor.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Liviu Dragnea a acordat, la finalul săptămânii trecute, un interviu la postul Realitatea Plus în care a dezvăluit faptul că va coordona, fără a avea o funcție oficială, un nou partid – Alianța pentru Patrie.

Formațiunea „Alianța pentru Patrie” a fost constituit din punct de vedere juridic în mai 2021 de patru oameni apropiați lui Dragnea și lui Codrin Ștefanescu, fost parlamentar PSRM și PSD, un bun prieten și susținător al lui Liviu Dragnea.

Deși anterior, la ieșirea din închisoare,  pe 15 iulie, Liviu Dragnea spunea că nu mai este tentat de revenirea în politică, la circa două luni a anunțat că va sprijini cu experiența și expertiza sa noul proiect politic.

Partidul în cauză va intra cel mai probabil într-o zonă de electorat anti-sistem, naționalist, euro-sceptic și anti-măsuri sanitare împotriva coronavirus. Cumva același electorat și susținători pe care îi are și AUR. Rămâne de văzut dacă cele două partide vor colabora sau vor fi concurenți electorali.

Programul Alianței pentru Patrie conține teme populiste de „reinventare a mândriei naționale”, cu elemente de naționalism cu tente xenofobe și protecționiste din punct de vedere economic.

Narațiunile suveraniste sunt promovate prin fake-news și propaganda rusă anti-occidentală răspândită inclusiv în România. Se încearcă inducerea unui sentiment România ar avea un statut de colonie a Occidentului în care românii sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua.

Sputnik, organ de propagandă al Rusiei, își coordonează  în acest material tezele cu propaganda chinezească. De altfel, Dragnea și PSD au manifestat mereu o deschidere față de China. De altfel, România a fost una dintre puține țări din regiune care nu s-au lăsat acaparate de ofertele Chinei, care își produc deja efectele negative în țări precum Muntenegru.

Dan Tomozei este un jurnalist român, stabilit de aproape un deceniu în China, care deseori critică România folosind temele clasice de propagandă rusă și chinezească, potrivit cărora România a ajuns o colonie a Occidentului și teme de naționalism xenofob ca salvare a poporului român. El marșează pe teme de apropiere a Bucureștiului de Beijing și este des citat și preluat de portaluri euro-sceptice din România, dar și de propaganda rusă, în special Sputnik, atunci când materialele de pe blog-ul său se pliază pe narațiunile propaganistice ale Moscovei.

OBIECTIV: Trezirea unui sentiment naționalist și anti-European în rândul cetățenilor români.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: România este un stat bine ancorat în spațiul euro-atlantic prin apartenența sa la Uniunea Europea și a umbrelei de securitate reprezentate de NATO. 

Granițele și integritatea României sunt astăzi apărate de această calitate politico-militară, iar România este nu numai un consumator, ci și un furnizor de securitate în regiune. Un aliat de bază al NATO la Marea Neagră pentru care români au toate motivele să fie mândri, mai ales în contextul revanșard pe care îl afișează Rusia de aproape un deceniu la Marea neagră, cu precădere după anexarea Crimeii în 2014. De altfel, SUA au investit foarte mult în ultimii ani în sisteme de apărare anti-rachetă precum cele de la Deveselu și baze militare precum cea de la Kogălniceanu sau Câmpia Turzii.

Mai mult, Dragnea a fost dovedit ca un politician extrem de corupt, de altfel condamnat la închisoare cu executare pe 27 mai 2019, care a încercat să submineze sectorul justiției pentru a se putea apăra și a continua actele de corupție în care a fost implicat. Mai mult, din ordinul său și al subordonaților săi, Jandarmeria a suprimat violent, fără precedent, o manifestație pașnică în august 2018 împotriva celor care dezavuau corupția regimului său.

Naționalismul afișat de Dragnea este doar unul de fațadă, de ordin populist, care nu are nicio legătură cu sentimente de mândrie națională. În plus, Liviu Dragnea s-ar putea întoarce la închisoare, deoarece mai figurează și în alte dosare de corupție pentru care este pasibil din nou de a fi pus după gratii.

 • Publicație / Media:
  Sputnik Moldova, dantomozei.ro
 • Data publicării:
  20/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii cu atitudini anti-NATO și euro-sceptici
 • Afiliere politică:
  Kremlin
Timp de citire: 13 min
 • România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.
 • NARAȚIUNI: 1. România are nevoie de lideri care să redea mândria națională și care să nu asculte de partenerii occidentali 2. România are nevoie de patrioți, deoarece se pregătește distrugerea națiunii din afara granițelor. 3. Liviu Dragnea este politicianul de care România are nevoie.
 • OBIECTIV: Trezirea unui sentiment naționalist și anti-European în rândul cetățenilor români.
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 Oct 2021
DEZINFORMARE: În 1939 URSS a eliberat Polonia și a salvat-o de genocidul nazist
DEZINFORMARE: În 1939 URSS a eliberat Polonia și a salvat-o de genocidul nazist

La 82 de ani de când URSS a invadat Polonia aflată deja sub atacul Germaniei naziste, MAE și presa guvernamentală de la Moscova numesc agresiunea din 1939 un „act de eliberare” și acuză Occidentul că distribuie teze propagandistice împotriva Moscovei.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Sep 2021