Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: România e rusofobă din ordinul Occidentului, dar românii împărtășesc valorile Rusiei

Dezinformare

România este un stat rusofob din ordinele Occidentului în ciuda apropierii istorice și a prieteniei arătate de Rusia. În ciuda politicienilor însă, românii apreciază Rusia și împărtășesc valorile pe care aceasta le apară, potrivit unei dezinformări publicate de portavocea Kremlinului, Sputnik.

ȘTIRE: „Istoria relațiilor dintre români și ruși este o istorie complexă, care se întinde de-a lungul multor secole, având parte de lumini și umbre. Cum ar fi putut fi altfel? Umbrele istorice ale relației dintre români și ruși par, cel puțin în politica oficială din România, să fie cele care contează în definirea relațiilor dintre cele două state. Pur și simplu politica estică românească este marcată de o falsă dar întunecată memorie istorică, a neprieteniei dintre ruși și români […]

Desigur, lucrurile sunt mult mai nuanțate și oricând se poate scrie, foarte obiectiv și argumentat, o istorie a prieteniei româno- rusești, de-a lungul istoriei. La fel cum se poate prezenta influența pozitivă asupra Rusiei în istoria modernă a României. Tot ce trebuie este ca istoricii să aibă voința de a înfrunta corectitudinea politică a discursului oficial al statului român din ultimi ani: una esențialmente rusofobă […] întreaga opoziție la ideologiile progresiste promovate de guvernele occidentale este considerată ”propagandă rusească”. Orice discurs euro-sceptic și suveranist este considerat ”propagandă rusească”. Orice discurs pacifist, care denunță politica agresivă și terorismul de stat al NATO și al SUA (se împlinesc 2 ani de când, într-o acțiune teroristă, forțele americane au ucis un înalt oficial iranian), este denunțat repede ca ”propagandă rusească”

[…] Rațiunea este însă una perversă. Servitutea față de actualii ”parteneri strategici”, faptul că România a devenit tot mai mult o anexă a intereselor regionale ale unor mari puteri în regiunea Mării Negre, faptul că resursele ne sunt cedate fără negociere și că lupta anticorupție a lichidat polii de putere din România mai eficient decât o făcuse în anii 50 ”lupta de clasă”, trebuia cumva justificată. La fel și revoluția imoralității, care bulversează, probabil iremediabil, așezarea societății românești, trebuia explicată și apărată. Iar cea mai bună apărare a fost invocarea unei presupuse ”alternative rusești”, care ar fi mai înfricoșătoare […] Dar este societatea românească rusofobă? În ciuda propagandei induse de ani de zile, societatea românească nu este rusofobă. Cultura rusă rămâne printre cele mai apreciate în rândul societății românești […] Apoi, cât de multă vânzare de țară, abuz ideologic și pierdere a valorilor poți justifica pe baza argumentului: mai bine așa decât cu rușii?”.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. România și Rusia au o istorie comună, o veche prietenie și numeroase valori comune. 2. România este o colonie occidentală și a renunțat la valorile sale morale pentru a le prelua pe cele ale Occidentului. 3. Statul român are un discurs rusofob. 4. Ideile suveraniste și pacifiste precum și denunțarea „ideologiilor progresiste” nu au nicio legătură cu propaganda rusească. 5. Liderii români sunt slabi, fără sentimente patriotice și deloc „suveraniști”, gata să vândă țara intereselor străine. 6. Românii susțin politic Rusia pentru că iubesc cultura rusă.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Militarismul tot mai pronunțat al Rusiei în zona Mării Negre în ultimi ani și, mai recent, mobilizările masive din jurul granițelor Ucrainei cu caracter de ultimatum ale Moscovei, au stârnit o serie de temeri și în România.

Imaginea Rusiei ca stat agresor devine tot mai conturată și mai pronunțată și în România, după ce cetățenii români au asistat la apropierea trupelor ruse de granițele României, după anexarea Crimeii de la Ucraina în 2014.

România înțelege că Rusia dorește refacerea sferelor sale de influență din timpul Războiului Rece și nu acceptă ca statutul său de țară membră UE și NATO să fie periclitat de ambițiile regionale ale Moscovei.

Dincolo de acțiunile sale la Marea Neagră – și în completarea acestora – Moscova a lansat de ani de zile un adevărat război propagandistic împotriva Occidentului prin care urmărește mai multe obiective. În primul rând, în condițiile în care regimul tot mai autoritar al lui Putin se simte amenințat de modelul democrațiilor liberale, se caută subminarea acestuia prin prezentarea Rusiei drept o alternativă morală la decadența Occidentului. Totodată, Rusia apare ca o „cetate asediată”, amenințată de propaganda, acțiunile destabilizatoare (prin societatea civilă și presa independentă aflate sub controlul unor forțe externe) și cele militare ale Occidentului. Un alt obiectiv îl reprezintă justificarea acțiunilor Moscovei și prezentarea acestora într-o lumină care să o avantajeze. De acest aspect se leagă și eforturile de cosmetizare a istoriei (de pildă prin prezentarea unei istorii alternative a celui de-Al Doilea Război Mondial, în care Rusia nu mai figurează ca agresor, cum a fost până în 1941, și apare drept forța care a câștigat aproape singură confruntarea cu naziștii).

Multe din aceste narațiuni au fost adaptate în ultimii ani și la România, inclusiv cele privitoare la valorile creștine și ale familiei tradiționale în opoziție cu cele ale comunității LGBT. Aceeași temă este folosită și pentru Ucraina.

OBIECTIV: Diminuarea temerilor generate de agresivitatea Rusiei în regiune. Subminarea susținerii populației față de apartenența la NATO și UE și resuscitarea narațiunilor de sorginte comunistă cu privire la prietenia dintre popoarele român și rus (care îl înlocuiește aici pe cel sovietic). Promovarea tezelor suveraniste și ale celor privind superioritatea morală a spațiului estic.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Întregul text prezintă o viziune unilaterală a istoriei, care „omite” aspecte extrem de controversate și deloc prietenoase între ceea ce sunt astăzi România și Federația Rusă.

În ultimele mai bine de două secole, Bucureștiul și Moscova au avut mai degrabă episoade divergente foarte mari pornind de la anexarea Basarabiei de Imperiul Țarist în 1812, continuând cu Războiul de Independență din 1877 și modul cu a fost încheiată pacea, furtul tezaurului românesc de către bolșevici în timpul Primului Război Mondial, lipsa unui tratat de pace și neelucidarea situației Basarabiei între cele două războaie mondiale.

A urmat anexarea Basarabiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, intrarea Armatei Roșii și instaurarea comunismului în România la finele conflagrației, spolierea economiei românești prin SovRomuri. Comuniștii români au avut și ei o relație marcată de asperități cu Moscova, în special în perioada regimului Ceaușescu.  

După Revoluția din 1989, când conducerea României a fost preluată inclusiv de personaje suspectate de simpatii față de și chiar legături cu Moscova, relația bilaterală a intrat într-un semi-blocaj. Aderarea României la UE și NATO nu au fost privite deloc buni de Rusia, iar adepții acesteia din Republica Moldova au avut, constant, un discurs anti-românesc.  

În ultimii ani, acceptul Bucureștiului de a primi militari și echipament american militar a fost văzut de ca o amenințare la adresa securității sale de Moscova, care a avertizat inclusiv că România ar putea deveni o țintă.

România este un partener cu drepturi egale atât în NATO cât și în UE, iar apartenența la cele două organizații nu implică pierderea suveranității ci garanții de securitate, șansa de a obține prosperitate și garantarea unui sistem democratic opus autoritarismului rusesc. Practic, apartenența la cele două confirmă aspirațiile europene care au definit întreaga istorie modernă a României cu excepția perioadei în care țara s-a aflat sub controlul Partidului Comunist impus cu forța de URSS.

Rusofobia ca politică a României este un alt fals grosolan; faptul că există rezerve față de intențiile Rusiei e determinat de politicile acesteia. Totodată, descrierea unei realități istorice nu reprezintă o formă de rusofobie ci doar enunțarea unor fapte.

Nu în ultimul rând, literatura rusă a devenit un lait-motiv al propagandei ruse pentru care ar trebui respectat statul rus și politice sale, deoarece a dat mari scriitori universali. Această asociere falsă dintre artă/cultură și politica statului rus este un procedeu frecvent pe care propaganda rusă încearcă să-l folosească în România pentru a obține simpatie și adeziune la ideile sale.

Verifică sursele:

 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  03/01/2022
 • Limba / Public țintă:
  Eurosceptici și anti-NATO, naționaliști, suveraniști, nostalgici pentru perioada comunistă, filo-ruși
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  România e rusofobă din ordinul Occidentului, dar românii împărtășesc valorile Rusiei
Timp de citire: 17 min
 • România este un stat rusofob din ordinele Occidentului în ciuda apropierii istorice și a prieteniei arătate de Rusia. În ciuda politicienilor însă, românii apreciază Rusia și împărtășesc valorile pe care aceasta le apară, potrivit unei dezinformări publicate de portavocea Kremlinului, Sputnik.
 • NARAȚIUNI: 1. România și Rusia au o istorie comună, o veche prietenie și numeroase valori comune. 2. România este o colonie occidentală și a renunțat la valorile sale morale pentru a le prelua pe cele ale Occidentului. 3. Statul român are un discurs rusofob. 4. Ideile suveraniste și pacifiste precum și denunțarea „ideologiilor progresiste” nu au nicio legătură cu propaganda rusească. 5. Liderii români sunt slabi, fără sentimente patriotice și deloc „suveraniști”, gata să vândă țara intereselor străine. 6. Românii susțin politic Rusia pentru că iubesc cultura rusă.
 • OBIECTIV: Diminuarea temerilor generate de agresivitatea Rusiei în regiune. Subminarea susținerii populației față de apartenența la NATO și UE și resuscitarea narațiunilor de sorginte comunistă cu privire la prietenia dintre popoarele român și rus (care îl înlocuiește aici pe cel sovietic). Promovarea tezelor suveraniste și ale celor privind superioritatea morală a spațiului estic.
DEZINFORMARE: Moldova riscă o revoltă ca în Kazahstan pentru că pro-europenii au scumpit gazele
DEZINFORMARE: Moldova riscă o revoltă ca în Kazahstan pentru că pro-europenii au scumpit gazele

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău e responsabilă de scumpirile la gaze, nu controlează situația și s-ar putea confrunta cu revolte sociale ca în Kazahstan. Narațiunile au scopul de a alimenta nemulțumirile populației în contextul creșterii prețurilor la gazele naturale și produse.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Jan 2022
DEZINFORMARE: Igor Dodon a luat mită ca s-o împartă la săraci
DEZINFORMARE: Igor Dodon a luat mită ca s-o împartă la săraci

Igor Dodon a luat mită ca să le poată da bani oamenilor, în timp ce guvernarea pro-europeană mărește salarii pe spatele acestora. Narațiunea a fost lansată la Chișinău pentru a bagateliza corupția și a submina guvernarea pro-europeană, care are printre priorități lupta anti-corupție și reforma în justiție.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 Jan 2022
DEZINFORMARE: UE forțează România să renunțe la Constituția și suveranitatea sa
DEZINFORMARE: UE forțează România să renunțe la Constituția și suveranitatea sa

România e forțată să renunțe la Constituția și suveranitatea sa, potrivit unei dezinformări amplificate de senatoarea Diana Șoșoacă și Sputnik. Sursa e un titlu care îi atribuie, în mod fals, o declarație șefei reprezentanței CE la București.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
06 Jan 2022
DEZINFORMARE: NATO are o bază militară la Odessa, pe pământul istoric al Rusiei
DEZINFORMARE: NATO are o bază militară la Odessa, pe pământul istoric al Rusiei

Odessa, oraș-port din sudul Ucrainei, s-a transformat într-o bază militară NATO, potrivit unei narațiuni din presa rusă. Aceasta denunță și exercițiile NATO la Marea Neagră și cataloghează Odessa și sudul Ucrainei drept pământuri rusești aflate sub ocupație străină.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Jan 2022