Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Republica Moldova va trece sub control extern dacă la guvernare ajung partidele de dreapta

Dezinformare

Convocarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a dus la reactivarea unor narațiuni false, folosite și în campania electorală precedentă, despre Maia Sandu și formațiunile de dreapta, în principal PAS. Socialiștii filo-ruși încearcă să convingă electoratul că venirea dreptei la putere ar reprezenta un dezastru economic și social și, în plus, ar aduce țara sub controlul Occidentului.

ȘTIRI: Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon susține că atunci când dreapta a fost la guvernare în Republica Moldova, țara s-a confruntat cu mai multe crize: furtul miliardului, închiderea școlilor, concesionarea aeroportului, stat capturat, creșterea corupției.

”Oamenii înțeleg că dacă vine dreapta la putere va fi majorată vârsta de pensionare, statul va trece sub control extern, vor dirija aici ONG-urile, Soros, americanii și europenii, numai nu moldovenii. Vom avea destabilizare în diferite sectoare. Cetățenii Republicii Moldova sunt conștienți, înțeleg foarte bine care sunt riscurile și vor face o alegere corectă, pe care noi o vom aprecia și accepta”, a declarat Igor Dodon, citat de un număr mare de instituții de presă afiliate Partidului Socialiștilor, inclusiv postul de televiziune Accent TV.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Partidele de dreapta sunt corupte și sunt conduse din exterior. 2. Victoria dreptei la alegerile parlamentare reprezintă un risc pentru Republica Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este în pragul alegerilor parlamentare anticipate, astfel încât disputele politice se intensifică. Principalii competitori sunt Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, de stânga, și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus până recent de președintele Maia Sandu, de dreapta.

Acuzațiile lansate tot mai frecvent de Igor Dodon, fost contracandidat al Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 par o continuare a campaniei electorale de acum o jumătate de an.

PSRM și presa afiliată pedalează pe aceleași mesaje: Maia Sandu (și, respectiv, partidul său) este controlată din exterior și acționează în defavoarea Republicii Moldova și în detrimentul intereselor cetățenilor. Narațiunile includ subiecte sociale, precum majorarea pensiilor și salariilor, vârsta de pensionare, dar și teme geopolitice, cea mai frecventă fiind riscul implicării Republicii Moldova într-un război de partea NATO/SUA, împotriva Rusiei.

OBIECTIV: Să discrediteze dreapta politică (Maia Sandu, PAS) în contextul campaniei pentru alegerile parlamentare. (indirect) Să prezinte PSM ca principala forță politică în stare să asigure condiții de trai mai bune pentru cetățeni și dezvoltarea economiei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Majorarea vârstei de pensionare este una din sperietorile promovate de socialiști pentru cazul în care vine dreapta la guvernare. PSRM a votat în decembrie, anul trecut, într-un context controversat, revenirea la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 pentru bărbați (în condițiile în care vârsta de pensionare creștea gradual, urmând să ajungă la 63 de ani pentru femei și 64 pentru bărbați, în conformitate cu reforma votată în 2016). Modificările votate de PSRM ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Economiștii spun că inițiativa respectivă nu are nicio acoperire financiară și nu a fost coordonată cu partenerii externi ai Republicii Moldova, ceea ce va periclita și accesul la sprijin financiar din afară.

Narațiunile că puterile occidentale, dar și filantropul George Soros, ar controla politicienii de dreapta au fost folosite în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și par să fie una din principalele teme și la alegerile parlamentare anticipate. Presa specializată a demontat falsurile și dezinformările care au însoțit campania de acuzații la adresa societății civile și a finanțatorilor săi.

Jaful bancar de proporții (furtul miliardului) din 2014 și închiderea școlilor în perioada în care Maia Sandu a deținut funcția de ministru al Educației sunt alte subiecte care au fost folosite în campania pentru prezidențiale. Deși socialiștii au lansat acuzele, ei sunt cei care au făcut alianțe de guvernare cu partidele ale căror lideri (sau foști lideri) au fost principalii beneficiari ai fraudei bancare - Partidul Democrat (Vlad Plahotniuc) și Partidul Șor (Ilan Șor), potrivit Procuraturii.

De asemenea, presa a demonstrat că în perioada în care Maia Sandu a deținut funcția de ministru al Educației (2012-2015) numărul de școli închise a fost aproximativ același ca în anii următori, cauza fiind reducerea continuă a numărului de elevi.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Frauda bancară s-a produs în 2014, când Republica Moldova era guvernată e partide declarate de dreapta.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Igor Dodon (PSRM), indirect Moscovei.

 • Data publicării:
  07/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  Alegătorii indeciși, votanții de centru, centru-dreapta
 • Amplificare:
  Accent TV, NTV, breakingnews.md și alte instituții de presă de limbă română și rusă, considerate afiliate PSRM
 • Narațiune cheie:
  Dacă va câștiga alegerile, dreapta, controlată de Occident, va aduce haos și dezordine în Republica Moldova și va aproba măsuri precum majorarea vârstei de pensionare.
Cornel Ciobanu

10 May 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 9 min
 • Convocarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a dus la reactivarea unor narațiuni false, folosite și în campania electorală precedentă, despre Maia Sandu și formațiunile de dreapta, în principal PAS. Socialiștii filo-ruși încearcă să convingă electoratul că venirea dreptei la putere ar reprezenta un dezastru economic și social și, în plus, ar aduce țara sub controlul Occidentului.
 • NARAȚIUNI: 1. Partidele de dreapta sunt corupte și sunt conduse din exterior. 2. Victoria dreptei la alegerile parlamentare reprezintă un risc pentru Republica Moldova.
 • OBIECTIV: Să discrediteze dreapta politică (Maia Sandu, PAS) în contextul campaniei pentru alegerile parlamentare. (indirect) Să prezinte PSM ca principala forță politică în stare să asigure condiții de trai mai bune pentru cetățeni și dezvoltarea economiei.
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 Oct 2021
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2021