Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Moldovenii continuă să fie sovietici

Dezinformare

La 30 de ani de la prăbuşirea imperiul sovietic şi declararea independenţei Republicii  Moldova, mulţi cetăţeni moldoveni continuă să sărbătorească, pe 23 februarie, Ziua Armatei Sovietice. În condițiile în care două generaţii de bărbaţi moldoveni au fost înrolaţi în Armata Sovietică şi au rămas sensibili şi nostalgici faţă de acea perioadă a tinereţii lor, aceste sentimente sunt întreţinute de partidele pro-ruse de la Chişinău şi de propaganda difuzată prin intermediul mass-media ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova. Naraţiunea, ca şi „9 mai – Ziua Victoriei”, face trimitere la miturile despre gloria URSS pentru a ține Moldova ancorată în trecutul sovietic. În realitate Armata Sovietică s-a comportat ca forță de ocupație și represiune.

ȘTIRE: „Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a publicat o felicitare cu ocazia zilei de 23 februarie – Ziua Apărătorului Patriei.
"De mai bine de 100 de ani această sărbătoare multinațională întruchipează curajul, dăruirea, invincibilitatea spiritului, dragostea și devotamentul față de Patria-Mamă. Această dată solemnă este populară în mod tradițional atât în ​​țara noastră, cât și peste hotarele ei. În mare parte datorită armatei și marinei, Patria noastră a reușit să supraviețuiască tuturor încercărilor la care a fost supusă, nu s-a închinat niciodată în fața dușmanilor", se spune în mesajul de pe pagina misiunii diplomatice pe rețelele sociale.

Cuvintele "apărător al Patriei" pentru ruși sunt eroice, dar în același timp și tragice și sacre, a menționat ambasada.

"Ne amintim bine sângerosul Marele Război pentru Apărarea Patriei, dureroasa aniversare a 80 de ani de la începutul căruia o onorăm anul acesta. 27 de milioane de compatrioți au devenit victime ale acelei tragedii și numai datorită eroismului poporului nostru am apărat Victoria. Ne amintim de acest test eroic, păstrăm amintirea evenimentelor din acei ani, rezistăm încercărilor furioase de a falsifica istoria și de a glorifica nazismul", adaugă sursa.

Inițial, din 1922, această dată a fost sărbătorită anual ca Ziua Armatei Roșii, din 1946 – Ziua Armatei Sovietice, din 1949 până în 1992 – Ziua Armatei Sovietice și a Marinei.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, în Rusia, sărbătoarea se numește Ziua Apărătorului Patriei. De asemenea, ea este sărbătorită și în alte țări ale Comunității Statelor Independente.”, scrie Sputnik.

 

Un mesaj de felicitare a fost transmis şi de liderul PSRM, Igor Dodon, fostul preşedinte al Republicii Moldova: „Stimați compatrioți, prieteni, colegi! Vă felicit cu prilejul sărbătorii de 23 februarie, Ziua Apărătorului Patriei! În această zi, pe 23 februarie, în Uniunea Sovietică era marcată Ziua Armatei şi Flotei Marine Militare Sovietice. Această zi continuă să fie sărbătoarea tuturor celor care au purtat însemnele militare sovietice, inclusiv a părinților, bunicilor și străbunicilor noștri. Adresez sincere felicitări și urări de sănătate tuturor celor care şi-au făcut datoria faţă de țară, în special veteranilor, care au răspuns chemării Patriei și au demonstrat curaj și bărbăție în momente de grea cumpănă”.

Realitate

NARAŢIUNI: 1. Rusia este Patria-Mamă pentru fostele republici sovietice. 2. Republica Moldova face parte din spațiul sovietic și, implicit, din lumea rusă. 3. Rusia are un trecut măre. 4. Marele Război de Apărare a Patriei a fost sacrificiul suprem al popoarelor sovietice agresate care au salvat Europa de nazism. 5. Apărătorul Patriei este ceva sacru. 6. Cei care au fost în armată sunt bărbaţi adevăraţi, iar cei care nu fac armata nu-s bărbaţi.

CONTEXT: În timpul Uniunii Sovietice pe data de 23 februarie era marcată Ziua Armatei Sovietice/Armatei Roşii. Serviciul militar era obligatoriu în URSS, iar Armata Sovietică era formată din reprezentanţii  tuturor popoarelor din componenţa Uniunii Sovietice. În Federaţia Rusă această zi a rămas însemnată cu roşu în calendar şi se numeşte în prezent Ziua Apărătorului Patriei.

Data rămâne una semnificativă pentru două generaţii de bărbaţi moldoveni care au fost în Armata Sovietică. Unii au făcut carieră militară, iar mulţi militari sovietici în rezervă au fost repartizaţi la Chişinău și au rămas acolo și după ce au ieșit în rezervă. Ei îşi amintesc cu nostalgie cum primeau cadouri de la femei, de la fete, pe data de 23 februarie, iar în schimb le ofereau daruri pe 8 martie - Ziua femeilor, o altă sărbătoare moştenită de pe timpul URSS. Această tradiţie continuă şi acum în multe familii din Republica Moldova. Populaţia din fosta republică sovietică continuă să sărbătorească această dată ca Ziua Bărbaţilor, care are priză şi printre tinerii care nu au avut nicio tangenţă cu Armata Sovietică şi chiar printre cei care s-au născut după prăbuşirea URSS. Televiziunile ruseşti retransmise în Republica Moldova difuzează programe festive, de sărbătoare, filme glorificatoare despre război. Totodată, cu acest prilej sunt organizate campanii promoţionale, reduceri, oferte la diferite produse comerciale pentru bărbaţi.

OBIECTIV: Reanimarea şi menţinerea acestor mituri despre măreţia miliară a URSS/Rusia, glorificarea trecutului sovietic comun urmăresc ancorarea Republicii Moldova în lumea rusă,  mobilizarea forțelor pro-ruse, nostalgice.

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Uniunea Sovietică a fost un stat militar, cu o economie militară, iar aceasta a fost o trăsătură distinctivă a sistemului sovietic, iar Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei (cel de-Al  Doilea Război Mondial), este unul din elementele fundamentale pe care s-a ţinut URSS, reanimat şi revalorificat în prezent de Rusia lui Putin.

URSS a fost clădită printr-o serie de rapturi teritoriale, ceea ce confirmă natura sa expansionistă şi militaristă. În ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial, după semnarea pactului Molotv-Ribbentrop la 23 august 1939, a avut loc ocupaţia sovietică a Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Basarabiei, Bucovinei, teritoriilor Poloniei de Est. După Război, URSS s-a impus ca o supraputere mondială şi a ocupat cea mai mare parte a Europei de Est, unde a instalat regimuri comuniste loiale Moscovei, transformând aceste state în sateliţi ai URSS.

Armata Sovietică a fost o forță invadatoare, de ocupaţie, a actualului teritoriu al Republicii Moldova mai întâi în urma înțelegerii secrete dintre URSS cu Germania nazistă, ulterior prin ocuparea acestuia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Odată cu ocuparea Basarabiei – prezentată de propagandă drept „eliberare” – 150 de mii de români basarabeni, bucovineni şi transnistreni au fost înrolaţi în Armata Roşie şi trimişi în calitate de „carne de tun” pe linia întâi a frontului, să moară pentru o ţară care i-a ocupat. În perioada postbelică, regimul totalitar sovietic s-a impus prin teroare în RSSM - arestări, deportări, foamete organizată. Istoricii susţin că numărul victimelor ar ajunge la un milion de oameni. Armata Sovietică a participat la organizarea deportărilor moldovenilor. În cadrul celui mai mare val de deportări din Basarabia, Operaţiunea Sud din 1949, au fost ridicate peste 35 de mii de persoane din toate regiunile şi deportate în Siberia şi Kazahstan. La acea operaţiune au participat activişti de partid, lucrători ai Ministerului Securităţii din URSS, dar şi ofiţeri şi soldaţi ai Armatei Sovietice.

Pe fundalul evenimentelor de renaştere naţională şi independenţă statală din fostele republici sovietice de la sfârşitul anilor 80, începutul anilor 90 ai secolului trecut, trupele şi tancurile sovietice au fost implicate la înăbuşirea protestelor din Tbilisi (aprilie 1989),  Baku (ianuarie 1990), Vilnius (ianuarie 1991), care s-au soldat cu victime omeneşti. În Republica Moldova, trupele Armatei a 14-a staţionate în regiunea transnistreană au fost implicate  în Războiul moldo-rus de la Nistru în 1992, iar o parte din armată încă mai staţionează ilegal în stânga Nistrului, unde continuă să fie depozitate cantități semnificative de muniţie. Totodată, după încheierea Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992, pe lângă trupele ruseşti din cadrul misiunii de menţinere a păcii în zona de securitate, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova staţionează, ilegal, aproximativ 700 de militari din Grupul Operaţional al Forţelor Ruse (GOTR), care desfăşoară periodic exerciţii militare împreună cu forţele separatiste transnistrene.

 • Publicație / Media:
  Sputnik.md, Facebook Igor Dodon
 • Data publicării:
  23/02/2021
 • Limba / Public țintă:
  Rusofili, nostalgicii după URSS, electoratul PSRM
 • Afiliere politică:
  Kremlin, PSRM
 • Narațiune cheie:
  Armata Roșie a scris o pagină glorioasă din istoria Moldovei
Mariana Vasilache

26 Feb 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 16 min
 • NARAŢIUNI: 1. Rusia este Patria-Mamă pentru fostele republici sovietice. 2. Republica Moldova face parte din spațiul sovietic și, implicit, din lumea rusă. 3. Rusia are un trecut măre. 4. Marele Război de Apărare a Patriei a fost sacrificiul suprem al popoarelor sovietice agresate care au salvat Europa de nazism. 5. Apărătorul Patriei este ceva sacru. 6. Cei care au fost în armată sunt bărbaţi adevăraţi, iar cei care nu fac armata nu-s bărbaţi.
 • OBIECTIV: Reanimarea şi menţinerea acestor mituri despre măreţia miliară a URSS/Rusia, glorificarea trecutului sovietic comun urmăresc ancorarea Republicii Moldova în lumea rusă, mobilizarea forțelor pro-ruse, nostalgice.
 • Armata Sovietică a fost o forță invadatoare, de ocupaţie, a actualului teritoriu al Republicii Moldova mai întâi în urma înțelegerii secrete dintre URSS cu Germania nazistă, ulterior prin ocuparea acestuia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Odată cu ocuparea Basarabiei – prezentată de propagandă drept „eliberare” – 150 de mii de români basarabeni, bucovineni şi transnistreni au fost înrolaţi în Armata Roşie şi trimişi în calitate de „carne de tun” pe linia întâi a frontului, să moară pentru o ţară care i-a ocupat.
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 Oct 2021
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2021