Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: La 30 de ani de la independență, Ucraina este un stat fragmentat, eșuat și artificial

Dezinformare

Ucraina este un stat artificial și eșuat, cu o populație fragmentată, care nu a reușit să progreseze în cei 30 de ani de independență, potrivit unor narațiuni false apărute în presa rusă. Acestea au fost folosite anterior și au fost acum reluate cu prilejul aniversării independenței Ucrainei.

ȘTIRE: „La începutul anilor 90 politicienilor ucraineni le plăcea să prognozeze pentru Ucraina soarta Franței. Adevărat, vorbim despre o populație egală ca număr (52 și 58,5 mln.), un teritoriu asemănător (600 și 640 mii km.p.), o climă asemănătoare, o bază agroindustrială la fel de mare... Plus aici se adaugă gloria celui mai de perspectivă stat din Europa de est. De ce atunci Ucraina să nu fie ca Franța?

Ucraina nu a devenit un al doilea stat francez. Mai mult decât atât, în 2021 Ucraina deja după caracteristicile principale nu se aseamănă cu Franța. Suprafața este mai mică de 560 de mii km.p. (Ucraina, însă, nu recunoaște acest lucru), iar populația este de circa 32 de milioane. O adevărată catastrofă!

[…]

Din start Ucraina a fost  divizată în trei părți: europeană vestică, rusească sud-estică și ucraineană centrală. Partea centrală era sau pro-occidentală sau pro-rusă. Ucraina, însă, nu a atins nici un scop în anii independenței sale. 

[…]

Este un stat eșuat, care există doar datorită voinței vecinilor, cărora le convine să aibă lângă ei mai bine o țară divizată și agresivă, decât un pământ pârjolit și pustiu. 

Până există această voință a vecinilor, va putea exista și acest stat”, scrie Ukraina.ru într-un editorial dedicat evoluțiilor social-politice din Ucraina în ultimii 30 de ani.  

„Ucraina este un stat al unor eșecuri permanente, începute în 1991. În acești ani politicienii au tot încercat să creeze  o națiune ucraineană, dar nu se pot lăuda acum decât cu lupta împotriva limbii, culturii și istoriei ruse”, notează Lenta.ru, citând diverși politicieni ruși sau pro-ruși din Ucraina. 

„Cea mai mare greșeală a Ucrainei în ultimii 30 de ani a fost nu încrederea neîntemeiată în Rusia, ci refuzul de a fi vecinul ei bun. Ce a urmat? A urmat războiul, divizarea în societății ucrainene, instabilitatea socială și o mare criză economică”, potrivit RIA Novosti, care publică o adresare a fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici către ucraineni cu prilejul zilei independenței a Ucrainei.

Realitate

NARAȚIUNE: Ucraina este un stat artificial și eșuat, care există doar datorită unui consens al vecinilor săi.

CONTEXT / ETOS LOCAL: Ucraina a sărbătorit la 24 august 30 de ani de la proclamarea independenței. Independența Ucrainei și ruperea ei de lumea rusă sunt însă văzute critic de Moscova, care privește spațiul ex-sovietic drept sfera sa de influență; de altfel, destrămarea URSS-ului a fost descrisă de actualul președinte rus, Vladimir Putin, drept o catastrofă geopolitică a secolului trecut. Rusia a forțat Ucraina în 2013 să renunțe la semnarea Acordului de asociere la UE, apoi, când regimul pro-rus a fost răsturnat în urma unei revolte populare, a invadat și anexat peninsula Crimeea și a alimentat războiul declanșat de separatiștii din est. Moscova a declanșat și un război informațional, în cadrul căruia încearcă să demonstreze că Ucraina este un stat fals, apărut din întâmplare, iar fără de Moscova proiectul politic „Ucraina” nu are șanse să existe multă vreme.

Acum, la aniversarea independenței, presa guvernamentală rusă a reluat aceste teze și a publicat o serie de narațiuni false privind evoluțiile social-politice și economice din Ucraina din ultimii 30 de ani, în contextul în care acum 30 de ani se discuta mult în Ucraina despre asemănarea economică și geografică a Ucrainei cu Franța. Mulți politicieni și experți considerau că Ucraina are toate șansele să fie la fel de dezvoltat ca statul francez.

OBIECTIV: Scopul narațiunii în cauză este de a semăna frustrare și dezamăgire în societatea ucraineană privind realizările statului în ultimii 30 de ani. De asemenea, fiind descrise doar eșecurile politicilor ucrainene, în ochii societății rusești sunt justificate acțiunile Moscovei în Crimeea și Donbass prin relativizarea / criticarea principiilor dreptului internațional.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa rusă ia în derâdere realizările Ucrainei, susținând că i s-a micșorat și teritoriul și populația, dar nu precizează că acest proces a avut loc și în urma anexării ilegale a Crimeii în 2014 și susținerii mercenarilor din Donbass. Între 2,5 și 3 milioane de persoane locuiau în Crimeea în momentul anexării acestei peninsule. Mai mult decât atât, conflictul din Donbass, sprijinit direct de Rusia a determinat un val de migrație, mulți s-au mutat cu traiul în centrul și vestul țării, iar o parte – în statele UE sau chiar în Rusia. Presa rusă nu amintește despre aceste pagini triste din istoria Ucrainei, cauzate de agresiunea armată din 2014, dând vina doar pe oamenii politici de la Kiev.

Narațiunea despre divizarea Ucrainei în pro-rusă, pro-europeană și central-ucraineană a fost folosită de Kremlin în timpul campaniilor electorale, mai ales în perioada președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, având ca scop să fragmenteze societatea ucraineană. În realitate, potrivit sondajelor sociologice, nu au existat niciodată atitudini pro-ruse dominante după 2014 în vreo regiune din Ucraina. Presa rusă a reluat narațiunea clasică despre divizarea Ucrainei pentru a demonstra că acest proiect statal există doar datorită unei voințe a vecinilor. Mai mult decât atât, în Ucraina sunt distribuite din când în când prin rețelele de socializare diverse știri false despre unele pretenții teritoriale din partea statelor UE și NATO (Polonia, Ungaria, România) față de Kiev. În realitate, toate aceste state au declarat în repetate rânduri că susțin integritatea și inviolabilitatea teritorială a Ucrainei.

Ucraina nu este un stat eșuat în sensul definițiilor ONU și Fund of Peace (pierderea controlului asupra teritoriului său sau a monopolului cu privire la utilizarea legitimă a forței fizice în interiorul acestuia, eroziunea autorității legitime de a lua decizii colective, incapacitatea de a furniza serviciile publice, incapacitatea de a interacționa cu alte state ca membru cu drepturi depline al comunității internaționale). Presa rusă se referă la pierderea controlului asupra Donbass-ului și Crimeii când caracterizează Ucraina drept un stat eșuat, dar nu precizează că fără implicarea Moscovei ca actor extern toate acestea nu ar fi avut loc. Războiul civil despre care Rusia afirmă că s-ar desfășura în Ucraina s-a declanșat și a fost purtat cu implicarea directă a Moscovei, care a alimentat tensiunile și a furnizat armament și luptători.

Sâmbure de adevăr: Divizarea Ucrainei în plan lingvistic este un adevăr (clivajul est-vest), însă această divizare nu are vreo coloratură (geo)politică. A fi vorbitor de limb rusă nu înseamnă a fi neapărat pro-rus. În cadrul forțelor armate ucrainene, de exemplu, sunt foarte mulți militari vorbitori de limba rusă care luptă împotriva agresiunii ruse.

 • Publicație / Media:
  Ukraina.ru, Lenta.ru, Ria Novosti
 • Data publicării:
  24/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din Ucraina, Rusia și fostele state sovietice
 • Amplificare:
  slovo.odessa.ua, yandex.news
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina este un stat fals, care există doar datorită unui consens al vecinilor
Marin Gherman

25 Aug 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 14 min
 • Ucraina este un stat artificial și eșuat, cu o populație fragmentată, care nu a reușit să progreseze în cei 30 de ani de independență, potrivit unor narațiuni false apărute în presa rusă. Acestea au fost folosite anterior și au fost acum reluate cu prilejul aniversării independenței Ucrainei.
 • OBIECTIV: Scopul narațiunii în cauză este de a semăna frustrare și dezamăgire în societatea ucraineană privind realizările statului în ultimii 30 de ani. De asemenea, fiind descrise doar eșecurile politicilor ucrainene, în ochii societății rusești sunt justificate acțiunile Moscovei în Crimeea și Donbass prin relativizarea / criticarea principiilor dreptului internațional.
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 Oct 2021
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2021