Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: În 1939 URSS a eliberat Polonia și a salvat-o de genocidul nazist

Dezinformare

ȘTIRE: „La 17 septembrie a fost lansată campania militară a Armatei Roșii în regiunile estice ale Poloniei. Comunitatea academică și presa (în special, cea de peste hotare) apreciază evenimentul într-un mod contradictoriu, deseori fiind distribuite teze propagandistice cu scopul de a prezenta URSS ca un stat agresor, asemănător cu Germania hitleristă. […] Acțiunile Armatei Roșii au protejat de genocidul nazist populația din vestul Poloniei”, potrivit unei postări pe Facebook a MAE al Rusiei, citat de presa guvernamentală.

„Pe 17 septembrie 1939 Armata Roșie a lansat campania de eliberare pe teritoriul Poloniei. Forțele sovietice au ajuns la linia Curzon și nu au permis armatei germane Wehrmacht să se apropie de Minsk. Popoarele din vestul Belarusului și vestul Ucrainei i-au întâmpinat pe militarii sovietici cu o mare bucurie”, a apărut și pe contul de Twitter al ministerului de externe de la Moscova, preluat de presa rusă (Lenta.ru, RBK, Novaya Gazeta ș.a.) alături de un material video care ilustrează „campania de eliberare”.

„Potrivit documentelor, populația ucraineană și belarusă îi întâmpina pe soldații ruși ca pe niște eliberatori. Militarii din față erau întâmpinați cu flori”, se afirmă în documentarul postat de MAE și popularizat de presă.

Realitate

NARAȚIUNE: Uniunea Sovietică nu a invadat, ci a eliberat o parte din Polonia în 1939.

CONTEXT / ETOS LOCAL: În ultima perioadă, MAE al Rusiei și președintele Vladimir Putin încearcă să justifice pactul Ribbentrop – Molotov și să-l prezinte ca pe o necesitate a vremii, care a permis Moscovei să salveze estul Europei de genocidul nazist. Moscova încearcă, totodată, să reanimeze o serie de narațiuni sovietice privind politica comunistă în statele din estul Europei.

Este promovată narațiunea despre rolul salvator al armatei sovietice și sunt ignorate și negate crimele comise de sovietici până, în timpul și după cel de al Doilea Război Mondial. Astfel de narațiuni sunt adaptate de la o țară la alta – Veridica a demontat recent una privind România și „eliberarea” sa de Armata Roșie și Divizia Tudor Vladimirescu, formată din voluntari români anti-fasciști.

Metanarațiunea despre armata sovietică eliberatoare se bazează pe aceeași schemă: prezentarea statului care a fost „eliberat” (de facto, ocupat) ca unul care nu a avut suficientă voință politică să lupte cu naziștii, prezentarea prin argumente istorice denaturate a necesității URSS de a se apăra, prezentarea statului agresat de sovietici ca pe o entitate politică falimentată, ignorarea sau prezentarea incorectă a pactului Molotov – Ribbentrop, extrapolarea realităților de acum 80 de ani asupra situației politice de azi. De exemplu, în mesajul promovat de MAE al Rusiei se amintește că datorită „eliberatorilor” sovietici a fost salvat Minskul de invazia nazistă și că ucrainenii îi întâmpinau pe sovietici cu o mare bucurie – aluzie la realitățile de astăzi din Belarus și Ucraina, în condițiile în care Kremlinul face eforturi pentru a le readuce în lumea rusă și le vizează cu proiectul său neoimperialist.

MAE al Rusiei și presa rusă nu prea amintesc de înțelegerile sovieto-germane de invadare a statelor suverane și nici de crimele URSS (deportări, foamete, persecuții politice), menționate, alături de cele ale Germaniei naziste, într-o rezoluție a Parlamentului European din 2019.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a prezenta acțiunile Armatei Roșii ca un act de solidaritate cu poporul ucrainean și belarus, care au fost salvate de crimele naziste în urma invadării Poloniei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Armata sovietică a invadat Polonia la 17 zile de la atacul realizat de Germania nazistă. La 23 august 1939 la Moscova a fost semnat pactul Molotov – Ribbentrop, care prevedea, prin înțelegerile sale secrete, împărțirea teritoriilor unor state suverane între URSS și Germania. De fapt, până la invadarea Poloniei, acest stat a fost împărțit la masa negocierilor de către liderii sovietici și naziști. Este așadar vorba despre un act de agresiune planificat din timp, și nu despre o campanie de eliberare.

Noțiunea de „campanie de eliberare” a apărut în presa sovietică și în discursurile oficiale ale liderilor comuniști imediat după invadarea Poloniei în 1939. Potrivit istoriografiei sovietice, Armata Roșie a eliberat vestul Belarusului și vestul Ucrainei de sub ocupația burgheză a Poloniei. Majoritatea teritoriilor „eliberate” au fost alipite la URSS. Până acum MAE al Rusiei nu a folosit noțiunea de „campanie de eliberare”, când se discuta despre evenimentele din septembrie 1939. Utilizarea acestei noțiuni indică mizarea în continuare a elitei politice ruse pe acest concept și pe politica de rescriere a istoriei estului european.

În realitate, „eliberarea” Poloniei a fost o campanie bilaterală, germano-sovietică, de invadare și anexare. Uniunea Sovietică și Germania au semnat în august 1939 un pact,  care conținea protocoale secrete de împărțire a statelor din Europa de Nord și de Est în sfere de influență germană și sovietică. Germania și Uniunea Sovietică urmau să împărățească Polonia. Pactul le-a oferit sovieticilor un spațiu în plus de apărare / ofensivă în vest, prezentând o oportunitate să recâștige teritoriile cedate prin Pacea de la Riga și să unească popoarele belarus și ucrainean din est și vest sub guvernul sovietic. Ca și în cazul altor state, inclusiv a României, invadarea și anexarea unor teritorii ale Poloniei este prezentată ca un act de eliberare, deseori de sub un jug străin inventat.  

REACȚII OFICIALE:  MAE al Poloniei a reacționat la clipul video distribuit de departamentul de politică externă a Rusiei. „Nu a avut loc nicio campanie de eliberare, ci un act de agresiune, realizat împreună cu Germania nazistă. Statul polonez nu a încetat să existe la 17 septembrie 1939, iar locuitorii teritoriilor ocupate au devenit jertfe ale crimelor statului sovietic”, a declarat secretarul de presă al MAE al Poloniei, Łukasz Jasina.

 • Publicație / Media:
  Lenta.ru, Rbk.ru, Novaya Gazeta
 • Data publicării:
  17/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din fostele state post-sovietice
 • Amplificare:
  Rețele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Uniunea Sovietică nu a invadat, ci a eliberat o parte din Polonia în 1939
Marin Gherman

22 Sep 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 13 min
 • La 82 de ani de când URSS a invadat Polonia aflată deja sub atacul Germaniei naziste, MAE și presa guvernamentală de la Moscova numesc agresiunea din 1939 un „act de eliberare” și acuză Occidentul că distribuie teze propagandistice împotriva Moscovei.
 • În ultima perioadă, MAE al Rusiei și președintele Vladimir Putin încearcă să justifice pactul Ribbentrop – Molotov și să-l prezinte ca pe o necesitate a vremii, care a permis Moscovei să salveze estul Europei de genocidul nazist. Moscova încearcă, totodată, să reanimeze o serie de narațiuni sovietice privind politica comunistă în statele din estul Europei. Este promovată narațiunea despre rolul salvator al armatei sovietice și sunt ignorate și negate crimele comise de sovietici până, în timpul și după cel de al Doilea Război Mondial.
 • OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a prezenta acțiunile Armatei Roșii ca un act de solidaritate cu poporul ucrainean și belarus, care au fost salvate de crimele naziste în urma invadării Poloniei.
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 Oct 2021
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2021