Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Guvernarea de la Chișinău subminează autonomia Găgăuziei

Dezinformare

Maia Sandu și PAS încearcă să submineze autonomia găgăuză, scriu instituții de presă din Republica Moldova și Rusia, care invocă drept argument intenția noii guvernări de a-l demite pe procurorul general, etnic găgăuz. În realitate, schimbarea procurorului ține de eforturile de combatere a corupție și reformă a justiției, pentru care PAS și Maia Sandu pledează de ani de zile. 

ȘTIRI: „Excluderea procurorului Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) este o nouă verigă în lanțul acțiunilor neprietenoase al Chișinăului împotriva autonomiei”, scrie mejducerecie.md într-un articol în care inoculează ideea că noua guvernare de la Chișinău subminează Găgăuzia. Principalele argumente sunt intenția guvernării de a-l demite pe procurorul general Alexandr Stoianoglo, etnic găgăuz, fiind amintit și faptul că președintele Maia Sandu nu a invitat bașcanul Găgăuziei la inaugurarea sa.

„Vedem că președintele (Maia Sandu) și partidul său (Acțiune și Solidaritate) continuă să înmulțească situațiile conflictuale dintre Chișinău și Tiraspol, provocând un context tensionat. Aceasta seamănă cu o nouă campanie nedeclarată împotriva Găgăuziei”

Subiectul este preluat și de politnavigator.net care scrie într-un comentariu întitulat  „Sandu transformă Găgăuzia într-un „punct fierbinte” în sudul Moldovei”: „Astăzi, când puterea de la Chișinău s-a concentrat în mâinile regimului pro-occidental al Maiei Sandu, a apărut riscul unui nou conflict”.

Realitate

NARAȚIUNE: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău este împotriva găgăuzilor și ar putea provoca un nou conflict interetnic

CONTEXT/ETOS LOCAL: Găgăuzia este o regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, care reprezintă aproximativ 5% din teritoriul și populația acesteia. Regiunea este populate preponderent de găgăuzi, aduși aici, de Imperiul Țarist, după anexarea Basarabiei din 1812.

În anii 90, în contextul destrămării fostei URSS, Găgăuzia și-a proclamat independența pentru scurt timp, dar a obținut statutul de Unitate Teritorial Administrativă în Constituția din 1994, având propriul Parlament și Guvern, în timp ce bașcanul (guvernatorul) Găgăuziei este membru din oficiu al Executivului de la Chișinău.

De lungul anilor au existat mai multe tentative ale unor cercuri de interese și politicieni din regiune pentru a extinde autonomia. Găgăuzii din Republica Moldova vorbesc preponderant rusa; mulți nu cunosc găgăuza (o limbă turcică) și cu atât mai puțin româna. Aceștia sunt adepți ai aderării Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică, așa cum arată datele referendumului din 2014, a cărui legitimitate nu a fost recunoscută de Chișinău. Deși UE și România au investit în ultimii ani în zeci de proiecte în regiune, opțiunile geopolitice ale populației nu s-au schimbat, iar peste 90% din alegători votează pentru partidele de stânga, lucru care s-a întâmplat inclusiv la ultimele alegeri parlamentare, din 11 iulie.

Subiectul demiterii procurorului general este unul dintre cele mai fierbinți în ultimele săptămâni la Chișinău. PAS, care a câștigat alegerile din 11 iulie, a promis o campanie anticorupție și ample reforme în justiție, iar una din primele acțiuni a fost o inițiativă legislativă care prevede evaluarea activității procurorului general și posibilitatea demiterii acestuia în baza evaluării. Proiectul a fost criticat dur de opoziție, de procuratură și de o parte a societății civile, inclusiv de experți considerați a fi apropiați PAS.

Procurorul general al Republicii Moldova este Alexandr Stoianoglo, etnic găgăuz, numit în timpul guvernării socialiste. Acesta este deseori acuzat pentru legăturile pe care le-ar avea cu un controversat om de afaceri, Veaceslav Platon. Deși este considerat creierul mai multor operațiuni de preluare ale acțiunilor unor companii și de spălare a zeci de miliarde de dolari, Platon a fost eliberat pe timpul mandatului lui Stoianoglo, după ce fusese condamnat în două dosare, motivându-se că era vorba de dosare politice.

OBIECTIV: Să provoace conflicte interetnice în Republica Moldova. Să prezinte guvernarea pro-occidentală de la Chișinău ca fiind instigatoarea unor conflicte interetnice în Republica Moldova. Să mute accentul din discuția cu privire la procuror de la profesionalism și integritate la relații interetnice.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Procurorul general este o figură importantă în Republica Moldova și politicienii au încercat constant să îl influențeze. Între 2009 și 2019 au existat acuzații că Procuratura e controlată de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc. Una dintre primele acțiuni ale guvernării din care făcea parte PAS și Partidul Socialiștilor după debarcarea PDM de la guvernare în 2019 a fost să pună presiuni pe procurorul general de atunci, Eduard Harunjen, care a dimisionat în scurt timp.

Curățarea procuraturii și a justiției de persoane incompetente și corupte a fost una dintre prioritățile menționate de PAS pe parcursul mai multor ani. De aceea, demersurile privind demiterea lui Stoianoglo nu au nimic în comun cu naționalitatea sa. Intenția de a exclude procurorul Găgăuziei din CSP, prevedere în vigoare din 2016, este mai degrabă o încercare de a reduce influența procurorilor în această instituție și a o spori pe cea a membrilor din afara sistemului.

SÂMBURE DE ADEVĂR: PAS și Maia Sandu vor demiterea actualului procuror general. 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului comuniștilor și socialiștilor, Moscovei.

 • Publicație / Media:
  Mejdurecie.md
 • Data publicării:
  17/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  minoritățile etnice și lingvistice din Republica Moldova
 • Amplificare:
  Politnavigator.net, vedomosti.md
 • Afiliere politică:
  apropiat Partidului Socialiștilor
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea PAS și Maia Sandu sunt gata să provoace un nou conflict interetnic în Republica Moldova.
Cornel Ciobanu

23 Aug 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 11 min
 • Maia Sandu și PAS încearcă să submineze autonomia găgăuză, scriu instituții de presă din Republica Moldova și Rusia, care invocă drept argument intenția noii guvernări de a-l demite pe procurorul general, etnic găgăuz. În realitate, schimbarea procurorului ține de eforturile de combatere a corupție și reformă a justiției, pentru care PAS și Maia Sandu pledează de ani de zile.
 • NARAȚIUNE: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău este împotriva găgăuzilor și ar putea provoca un nou conflict interetnic
 • OBIECTIV: Să provoace conflicte interetnice în Republica Moldova. Să prezinte guvernarea pro-occidentală de la Chișinău ca fiind instigatoarea unor conflicte interetnice în Republica Moldova. Să mute accentul din discuția cu privire la procuror de la profesionalism și integritate la relații interetnice.
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

04 Oct 2021
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2021