Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: FMI ar putea condiționa acordarea creditelor de vaccinarea obligatorie a populației

Dezinformare

FMI ar putea condiționa acordarea creditelor cu vaccinarea totală (obligatorie) a populației, sugerează economistul rus Valentin Katasonov, opinie care este scoasă în prim-plan de mai multă mass-media din Rusia, preluate și la Chișinău. Comunicatul oficial al reuniunii FMI și Băncii Mondiale nu confirmă aceste supoziții și, din contra, spune că statele vulnerabile trebuie sprijinite în continuare.

ȘTIRE: „FMI ar putea condiționa acordarea creditelor cu vaccinarea totală (obligatorie) a populației”, scriu mai multe instituții de presă din Rusia, care fac referire la expertul rus Valentin Katasonov, care face o analiză a sesiunii de primăvară a FMI și a Băncii Mondiale la care au fost stabilite prioritățile pentru acest an.

Printre alte opinii, Katasonov susține că FMI ar putea să condiționeze acordarea creditelor unor state cu vaccinarea populației. „Având în vedere că FMI, la fel ca Banca Mondială, este gata să se dedice luptei cu schimbările climatice, mulți atrag atenția la schimbări în abordarea colaborării cu statele menre ale Fondului. Astfel, ar putea să apară cerințe noi: vaccinarea totală a populației; măsuri de carantină; decarbonizarea energiei, industriei și transportului, excluderea din circuitul agricol a anumitor teritorii”, notează expertul citat de mai multe instituții de presă din Rusia, precum fondsk.ru, russnov.ru și altele.

Articolul a ajuns și în Republica Moldova, fiind publicat de mejdurecie.md.

Realitate

NARAȚIUNI: FMI va impune reguli mai dure pentru a le acorda sprijin economic statelor. 2. FMI impune vaccinarea populației.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În Republica Moldova, la fel ca în majoritatea statelor lumii, circulă narațiuni și teorii ale conspirației privind vaccinarea obligatorie, ciparea populației și un presupus complot global de preluare a controlului populației. Acestea sunt promovate cu ajutorul rețelelor de socializare, internetului și chiar și al unor publicații media.

Concluzia scoasă în evidență de economistul rus, preluată de presă, inclusiv de la Chișinău, pare să alimenteze tipul acesta de narațiuni, dar și să alimenteze criticile la adresa FMI.

Aceasta se înscrie și în retorica obișnuită a Kremlinului împotriva instituțiilor occidentale.

În Republica Moldova există mai mulți politicieni, în special din Partidul Socialiștilor, pro-rus, care periodic atacă FMI pe care îl învinuiesc pentru că ar impune condiții prea dure pentru a acorda împrumuturi, sau chiar că ar fi vinovat pentru producerea fraudei bancare de proporții din 2014.

OBIECTIV: Să prezinte Fondul Monetar Internațional (și, indirect, și alte organizații internaționale) ca fiind o organizație care impune reguli draconice, în special statelor sărace.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În analiza publicată de presa rusă se face referire și la un comunicat de presă al FMI după reuniune, care însă, nu confirmă comentariile legate de posibilitatea condiționării împrumuturilor cu vaccinarea populației.

Din contra, se face referire la necesitatea sprijinirii statelor sărace care, evident, întâmpină și cele mai multe dificultăți în procesul vaccinării populației din lipsă de fonduri.

„Îndemnăm FMI să examineze posibilitățile pentru a acorda și în continuare sprijin statelor vulnerabile, cu venituri mici și medii, în conformitate cu mandatul său”, se arată în comunicat.

SÂMBURE DE ADEVĂR: La Washington a avut lor reuniunea conducerii FMI și a Băncii Mondiale unde au fost stabilite prioritățile pentru anul curent și pe termen mediu.

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului, prin antagonizarea populației față de instituțiile internaționale (FMI)

 • Publicație / Media:
  russnov.ru
 • Data publicării:
  10/04/2021
 • Amplificare:
  fondsk.ru, naspravdi.info, mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  FMI impune vaccinarea populației pentru a oferi împrumuturi
Cornel Ciobanu

12 Apr 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 6 min
 • FMI ar putea condiționa acordarea creditelor cu vaccinarea totală (obligatorie) a populației, sugerează economistul rus Valentin Katasonov, opinie care este scoasă în prim-plan de mai multă mass-media din Rusia, preluate și la Chișinău. Comunicatul oficial al reuniunii FMI și Băncii Mondiale nu confirmă aceste supoziții și, din contra, spune că statele vulnerabile trebuie sprijinite în continuare.
 • NARAȚIUNI: FMI va impune reguli mai dure pentru a le acorda sprijin economic statelor. 2. FMI impune vaccinarea populației.
 • OBIECTIV: Să prezinte Fondul Monetar Internațional (și, indirect, și alte organizații internaționale) ca fiind o organizație care impune reguli draconice, în special statelor sărace.
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”

Maia Sandu și PAS au rolul de a administra Moldova până când aceasta va fi înghițită de România, cu ajutorul SUA și NATO, potrivit unei dezinformări care reia teza controlului extern asupra Moldovei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
19 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia e victima inocentă a rusofobiei românilor
DEZINFORMARE: Rusia e victima inocentă a rusofobiei românilor

Românii i-au trădat pe ruși în războaiele în care au fost aliați, i-au atacat nejustificat, iar acum, tot din rusofobie, vor să le predea americanilor litoralul Mării Negre, potrivit unei dezinformări preluate și în Republica Moldova.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
18 Nov 2021