Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Există o limbă moldovenească diferită de cea română

Dezinformare

Fostul președinte socialist al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a folosit de prilejul Zilei Limbii Române pentru a relua narațiunile false privind existența unei limbi și unei națiuni moldovenești distincte de cea română.

ȘTIRE: „De Ziua națională a Limbii, președintele PSRM, Igor Dodon, a adresat un mesaj de felicitare cetățenilor Republicii Moldova. Cel de-al cincilea președinte al țării a remarcat că trei cuvinte cheie reprezintă identitatea noastră de neam: Moldova. Moldoveni. Moldoveneşte. Liderul socialiștilor a îndemnat moldovenii să-și iubească limba, să fie mândri de identitatea lor și să ”nu să se aplece sub tendințele trecătoare ale vremii”. ”Din părinți şi prin tradiție, noi am moştenit un Pământ, o identitate, o religie şi un grai frumos şi dulce ca mierea. Mereu am declarat şi voi declara că trei cuvinte-cheie reprezintă identitatea noastră de neam. Moldova. Moldoveni. Moldoveneşte. Aşa spun datinile vechi, aşa spune Constituția, aşa spun bătrânii noştri, cei care păstrează în memoria lor istoria vie a acestui popor. Să fim mândri că avem identitatea noastră distinctă şi originală - cea moldovenească. Să ne iubim limba, cea a părinților şi bunicilor - limba moldovenească, limba autentică a statului moldovenesc. Şi să nu ne aplecăm sub trendurile trecătoare ale vremii”, se menționează în mesajul semnat de președintele PSRM, Igor Dodon”.

NARAȚIUNI: 1. Populația din Republica Moldova are o identitate distinctă și originală - moldovenească (diferită de cea română); 2. Limba moldovenească este limba autentică a statului moldovenesc.

CONTEXT: Pe 31 august în Republica Moldova este marcată Ziua Limbii Române. Această sărbătoare a fost adoptată în 1990 și marchează o victorie importantă a mișcării de renaștere națională apărută la sfârșitul anilor '80. După ce sovieticii încercaseră să submineze identitatea românească a populației din Moldova, inclusiv prin impunerea tezelor privind existența limbii moldovenești – de fapt româna scrisă cu alfabet chirilic – revendicările-cheie ale marilor adunări populare au fost revenirea la limba română cu alfabet latin. La 31 august 1989, Sovietul de la Chișinău a votat legislația cu privire la limba oficială și revenirea la alfabetul latin. Odată cu adoptarea legislației respective, limba română cu grafie latină revine în școli și administrația publică, încă din 1989. Limba română, ca limbă oficială  se regăsește și în Declarația de independență a Republicii Moldova, votată la 27 august 1991. 

În Constituția Republicii Moldova, votată în 1994, însă, este indicată limba moldovenească ca limbă oficială, subiect ce a provocat pe parcursul acestor ani disensiuni în societate și a alimentat tezele moldoveniste care au revenit în politică și în spațiul public odată cu partidele formate din vechea nomenclatură. În 2013, Curtea Constituțională a decis că textul Declarației de Independență, în care este indicată limba română, prevalează asupra articolului 13 din Constituție, în care este indicată sintagma limba moldovenească. Parlamentul, însă, nu a modificat nici până în prezent articolul respectiv.

Liderul PSRM Igor Dodon este cunoscut ca un adept al curentului statalist-moldovenist. Această teorie își are rădăcinile în perioada sovietică, când s-a  încercat edificarea unei naţiuni şi a unei identități a moldovenilor diferită de cea românească.

OBIECTIV: Astfel de mesaje şi acţiuni sunt lansate de PSRM cu scopul de a promova curentul  moldovenist, pentru a submina identitatea românească în Republica Moldova și pentru a alimenta disensiunile în societate pe acest subiect.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunile privind identitatea distinctă moldovenească și limba moldovenească au fost promovate în fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, cu scopul de a șterge apartenență identitară românească a populației înglobate forțat în URSS. Tezele respective au fost reluate după declararea independenței, în anii 90, și speculate de clasa politică pentru a se menține la putere.

Din punct de vedere istoric, cultural, tradițional și lingvistic, populația Republicii Moldova face parte din poporul român, fapt recunoscut și dovedit de comunitatea academică. Acest lucru este stipulat și în Declarația de Independență, actul fondator al statului, text ce plasează Republica Moldova „în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale” și menționează limba română ca limbă oficială. De asemenea, Curtea Constituțională a declarat că limba română este limba oficială, așa cum este stipulat în Declarația de Independență.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: PSRM, partidei promoldoveniste.

 • Publicație / Media:
  ntv.md
 • Data publicării:
  31/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul PSRM, adepții teoriei moldoveniste, antiromâni
 • Amplificare:
  Presa afiliată PSRM și presa mainstream
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Există o limbă moldovenească diferită de cea română
Mariana Vasilache

03 Sep 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 3 min
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice

Occidentul amenință suveranitatea țărilor din spațiul ex-sovietic și se amestecă în politica internă a acestora, potrivit unei narațiuni preluate de fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
03 Dec 2021
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021