Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: „Dacă Republica Moldova se va alinia țărilor care au aplicat sancțiuni Belarusului va avea de pierdut fiecare cetățean”

Dezinformare

Deputatul socialist Petru Burduja, un apropiat al liderului formațiunii, Igor Dodon, susține că o eventuală alăturare a Republicii Moldova la sancțiunile impuse Belarusului ar lovi grav în economie și ar afecta cetățenii, din cauza strânselor relații comerciale dintre cele două state. Datele statistice arată, însă, că ponderea comerțului cu Belarusul reprezintă aproximativ 2% din volumul relațiilor economice externe ale Republicii Moldova.

ȘTIRE: „Economia națională, mediul de afaceri și cetățenii vor avea de suferit dacă Republica Moldova se va alinia listei țărilor care au aplicat sancțiuni Republicii Belarus. Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, deputatul PSRM, Petru Burduja, a venit astăzi cu un îndemn către șeful statului, Maia Sandu, să nu admită implicarea țării noastre în acest joc geopolitic internațional”, au scris mai multe instituții de presă din Republica Moldova, citându-l pe Petru Burduja.

Parlamentarul a declarat că Moldova și Belarusul au stabilit un bogat parteneriat economic. Belarusul se situează pe locul 9 între țările partenere cu care Republica Moldova desfășoară activitatea de export. Volumul anual al schimburilor comerciale dintre cele două țări e cuprins între 180 de milioane și 215 milioane de dolari. Moldova exportă în Belarus vinuri și struguri proaspeți, alcool etilic, porumb, legume preparate și conservate, sucuri din fructe, caise, cireșe, vișine, piersici, medicamente, mobilier. Din Belarus importă lemn despicat, uleiuri de petrol, tehnică agricolă, plăci de ceramică etc. Totodată, Primăria Chișinău a deschis, în parteneriat, un punct de asamblare a troleibuzelor din Belarus. De asemenea, administrația Capitalei a semnat un acord cu un producător de la Minsk care va furniza 100 de autobuze pentru chișinăueni.

”Venim cu un apel către președintele Maia Sandu și curatorii acesteia să întreprindă acțiuni maxime de a nu permite ca Republica Moldova să fie atrasă în acest scandal internațional. Această intervenție ar salva producătorii agricoli din Moldova, care primesc tehnică, care exportă producție în Belarus. În cazul în care nu se va alinia cetățenilor, dar jucătorilor mari geopolitici, va avea de pierdut fiecare cetățean”, a declarat Burduja.

Realitate

NARAȚIUNI: 1 Economia Republicii Moldova și comerțul său extern depind mult de păstrarea relațiilor bune cu Belarus. 2 Republica Moldova ar avea mult de pierdut dacă s-ar alătura sancțiunilor impuse regimului de la Minsk din cauza încălcării flagrante a drepturilor omului și normelor democratice

CONTEXT/ETOS LOCAL: În Republica Moldova sunt mai mulți politicieni de stânga care susțin și apreciază modul dictatorial de guvernare impus de Alexandr Lukașenko la Minsk. Printre aceștia se numără și liderul Partidului Socialiștilor (formațiune din care face parte și Petru Burduja), fostul președinte Igor Dodon, un adept al fortificării relațiilor cu Moscova și al apropierii Republicii Moldova de Uniunea Euroasiatică. El a întreprins la începutul lunii mai o vizită la Minsk, împreună cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi (PSRM). În timpul unei întrevederi cu Alexandr Lukașenko, Igor Dodon a exprimat aprecieri față de modul în care autoritățile de la Minsk au reprimat protestele de după alegerile din august anul trecut, considerând că este un exemplu și pentru Republica Moldova.

În aprilie 2009 și la Chișinău au avut loc proteste violente în urma unor acuzații de fraudare a alegerilor parlamentare. Poliția a reținut atunci sute de manifestanți, care au povestit ulterior că au fost torturați în detenție, iar regimul comunist, cu Vladimir Voronin președinte și Zinaida Greceanîi prim-ministru, a acuzat forțele externe, în special România, că ar fi instigat manifestanții. În urma alegerilor parlamentare anticipate, Partidul Comuniștilor a pierdut puterea.

Igor Dodon, care deținea funcția de prim-vicepremier în 2009, a creat, în vederea alegerilor parlamentare anticipate care vor avea loc la 11 iulie, un bloc electoral cu Partidul Comuniștilor, condus de Voronin, după ce în 2011 l-a „trădat” trecând la socialiști împreună cu Zinaida Greceanîi. Unul din principalele mesaje promovat de Blocul celor doi este că Republică Moldova riscă să își piardă suveranitatea și să ajungă sub controlul Occidentului.

OBIECTIV: Să genereze o stare de spirit în Republica Moldova împotriva unei eventuale alinieri a Republicii Moldova la sancțiunile externe impuse Belarusului. Indirect, să reconfirme poziția de susținere a regimului de la Minsk, demonstrată de Igor Dodon și care îi convine Kremlinului

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, ponderea comerțului Republicii Moldova cu Belarus reprezintă ceva mai mult de 2% din total.

Expertul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță a prezentat a analiză în acest sens, care arată că Republica Moldova nu este dependentă de importurile din Belarus, iar la exporturi, Belarusul are o pondere mai importantă doar pentru industria vinicolă (20% din total, fiind principala destinație).

SÂMBURE DE ADEVĂR: Belarus ocupă locul 9 în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de aproximativ 2%.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Partidului Socialiștilor, Moscovei, regimului de la Minsk

REACȚII OFICIALE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a difuzat un comunicat la 24 mai, după deturnarea avionului de pe cursa Atena-Vilnius și arestarea jurnalistului de opoziție Roman Protasevici, în care încurajează membrii comunității internaționale să respecte normele și principiile dreptului internațional.

 • Publicație / Media:
  www.breakingnews.md
 • Data publicării:
  27/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  Reprezentanții mediului de afaceri, în special cei care întrețin relații comerciale cu companii din Belarus, electoratul PSRM, euroscepticii
 • Amplificare:
  majoritatea instituțiilor de presă afiliate PSRM
 • Narațiune cheie:
  Cetățenii Republicii Moldova și economia ar avea mult de suferit dacă autoritățile s-ar alătura sancțiunilor împotriva Belarusului.
Cornel Ciobanu

31 May 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 10 min
 • Deputatul socialist Petru Burduja, un apropiat al liderului formațiunii, Igor Dodon, susține că o eventuală alăturare a Republicii Moldova la sancțiunile impuse Belarusului ar lovi grav în economie și ar afecta cetățenii, din cauza strânselor relații comerciale dintre cele două state. Datele statistice arată, însă, că ponderea comerțului cu Belarusul reprezintă aproximativ 2% din volumul relațiilor economice externe ale Republicii Moldova.
 • NARAȚIUNI: 1 Economia Republicii Moldova și comerțul său extern depind mult de păstrarea relațiilor bune cu Belarus. 2 Republica Moldova ar avea mult de pierdut dacă s-ar alătura sancțiunilor impuse regimului de la Minsk din cauza încălcării flagrante a drepturilor omului și normelor democratice
 • OBIECTIV: Să genereze o stare de spirit în Republica Moldova împotriva unei eventuale alinieri a Republicii Moldova la sancțiunile externe impuse Belarusului. Indirect, să reconfirme poziția de susținere a regimului de la Minsk, demonstrată de Igor Dodon și care îi convine Kremlinului
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”

Maia Sandu și PAS au rolul de a administra Moldova până când aceasta va fi înghițită de România, cu ajutorul SUA și NATO, potrivit unei dezinformări care reia teza controlului extern asupra Moldovei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
19 Nov 2021