Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Dezinformare

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

ȘTIRI: Fostul președinte, Igor Dodon, susține că actuala guvernare a dat o lovitură credinței ortodoxe, moralității publice și valorilor tradiționale ale poporului prin semnarea Convenție de la Istanbul, scrie Sputnik Moldova.

"Partidul de la guvernare al Maiei Sandu a luat decizia de a ratifica în regim de urgență controversata Convenție de la Istanbul, la care au renunțat mai multe țări, inclusiv țări membre ale UE. Țin să amintesc faptul că două țări care fac parte din Consiliul Europei – Rusia și Azerbaidjan, au refuzat să semneze Convenția de la Istanbul. Alte câteva țări, precum Marea Britanie, Ungaria, Lituania, Letonia, Ucraina, Bulgaria, Cehia, Slovacia – refuză să ratifice acest document, iar Turcia a anunțat despre retragerea din Convenția de la Istanbul", a spus Dodon.

Totodată, Igor Dodon a făcut apel către întreaga societate ca să se consolideze în "lupta pentru valorile tradiționale ale poporului, pentru familie și demnitatea umană."

"Pe parcursul mandatului meu de președinte al țării, am blocat ratificarea Convenției de la Istanbul, fiindcă sunt ferm convins că acest document este o amenințare pentru tradițiile spirituale multiseculare ale poporului nostru bazate pe ortodoxism, pentru moralitatea publică și pentru valorile familiale, pentru educația tinerei generații în spiritul moralității și respectului față de părinți", a declarat Dodon.

Realitate

NARAȚIUNE: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău subminează valorile tradiționale, la indicația Occidentului

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova a semnat Convenția  Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub denumirea de „Convenția de la Istanbul”, în 2017. La sfârșitul lunii decembrie, 2019, guvernul condus de Ion Chicu (fost consilier al lui Igor Dodon, la fel ca și alți miniștri) a propus ratificarea Convenției. Ulterior, Igor Dodon, care deținea atunci funcția de președinte al Republicii Moldova, a anunțat că nu va permite ratificarea întrucât consideră că respectiva Convenție ar oferi drepturi suplimentare minorităților sexuale.

Dodon și socialiștii s-au erijat mereu ca apărători și promotori ai ortodoxiei și ai „valorilor tradiționale”; în schimb, Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, și conducători ai acesteia i-au susținut direct sau indirect în campaniile electorale. Acest lucru a fost vizibil în special în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, când un grup de preoți, în frunte cu episcopul Marchel, au îndemnat cetățenii să nu o voteze pe Maia Sandu pentru că ar reprezenta un pericol pentru Biserică.  Biserica este instituția care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, potrivit sondajelor.

În Republica Moldova, cu o societatea relativ conservatoare, au avut loc manifestații și pro și contra ratificării Convenției de la Istanbul. Vineri, 1 octombrie, deputații din majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate, apropiat președintelui Maia Sandu, a aprobat în prima lectură ratificarea Convenției, în timp ce Blocul comuniștilor și socialiștilor a părăsit ședința în semn de protest.

Un raport al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei  cu privire la violența în familie și violența față de femei relevă că în ultimii ani numărul de plângeri la poliție despre cazuri de violență în familie s-a dublat – de la ceva mai mult de 6.500 în 2012, la aproape 13.000 în 2020.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană ca promotoare a unor decizii care contravin intereselor cetățenilor Republicii Moldova.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptată la 11 mai 2011, are drept scop protejarea femeilor de toate formele de violență și eliminarea discriminării de gen. Statele semnatare se angajează să asigure un cadru legislativ și să elimine cutumele și posibilitatea discriminării persoanelor pe orice criteriu, inclusiv de orientare sexuală. În general, Convenția nu face decât să accentueze necesitatea asigurării cu drepturi egale, protecție și acces la justiție a tuturor persoanelor, principii care se regăsesc și în Constituția Republicii Moldova.

În condițiile în care în mai multe state europene ratificarea Convenției a generat scepticism  și critici, Consiliul Europei a publicat o broșură în care demitizează un șir de narațiuni false cu privire la acest document, inclusiv cea potrivit căreia că ar permite căsătoriile dintre persoanele de același sex.

Referindu-se la  ratificarea Convenției, Igor Dodon dă exemplul unor state ca Rusia și Azerbaijan, care au anunțat că refuză să o ratifice, sau Turcia, care a anunțat că se va retrage din această Convenție. Este vorba însă de state-problemă, cu regimuri autoritare care încearcă să își obțină legitimitatea prin apelul la așa-numitele valori tradiționale și în care se înregistrează rate ridicate de violență de gen, inclusiv în forme extreme – uciderea femeilor. Rusia, spre exemplu, a redus în anul 2017 pedepsele pentru violența domestică. Potrivit unui raport al UN Women din 2014, 40% dintre femeile din Turcia au fost victime ale violenței, o situație similară atestându-se și în Azerbaijan, potrivit unui alt document internațional.    

SÂMBURE DE ADEVĂR: Mai multe state semnatare ale Convenției au rezerve în privința ratificării documentului.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului comuniștilor și socialiștilor, prin reiterarea atașamentului față de „valorile tradiționale”; Moscovei, prin fortificarea rezistenței unor state față de valorile promovate de civilizația occidentală.

 • Publicație / Media:
  Sputnik
 • Data publicării:
  01/10/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii religioși
 • Amplificare:
  primul.md, actualitati.md, unimedia.info etc.
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.
Cornel Ciobanu

04 Oct 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 12 min
 • Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.
 • OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană ca promotoare a unor decizii care contravin intereselor cetățenilor Republicii Moldova.
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2021
DEZINFORMARE: În 1939 URSS a eliberat Polonia și a salvat-o de genocidul nazist
DEZINFORMARE: În 1939 URSS a eliberat Polonia și a salvat-o de genocidul nazist

La 82 de ani de când URSS a invadat Polonia aflată deja sub atacul Germaniei naziste, MAE și presa guvernamentală de la Moscova numesc agresiunea din 1939 un „act de eliberare” și acuză Occidentul că distribuie teze propagandistice împotriva Moscovei.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Sep 2021