Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău (2020)

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 1: Bătălia celor trei Președinți

Demagog
©  |  

Moldova este din nou în campanie electorală, pentru a treia oară în 2 ani. Campania din 2019 a stat sub semnul eforturilor de a înlătura regimul oligarhului Vlad Plahotniuc. Cea pentru prezidențialele din 2020 a fost o confruntare între Igor Dodon, un exponent al stângii moldoveniste, curent apărut încă de la fondarea Republicii Moldova, și Maia Sandu, o politiciană de tip nou, cu background tehnocrat și un discurs pro-occidental și anti-corupție. Actuala campanie poate fi descrisă drept o confruntare dintre trei președinți, care sunt exponenți ai principalelor forțe politice. Partidul Acțiune și Solidaritate, pro-european, mizează pe imaginea fondatoarei sale, Maia Sandu, chiar dacă, oficial, aceasta este neutră. O victorie a PAS-ului ar duce însă la formarea unui guvern care să poată implementa reformele promise în campanie de actuala șefă a statului. De partea cealaltă sunt doi foști președinți ai Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon și comunistul Vladimir Voronin. Cei doi au trecut peste neînțelegeri vechi de zece ani (Voronin l-a considerat pe Dodon trădător) și și-au unit partidele într-un bloc electoral care pledează pentru o mai mare apropiere de Rusia. În esență, la fel ca la majoritatea alegerilor care au avut loc de când Republică Moldova și-a obținut independența, și acum este o confruntare între așa-numitul „vector estic” și „vectorul vestic”. Rusia susține fățiș vectorul estic; Occidentul promite finanțări contra reformelor promise de vectorul vestic. Campania electorală, ca mai toate din ultimii ani, este marcată de numeroase fake news și dezinformări, majoritatea lansate din zona stângii și a mass-mediei afiliate socialiștilor ori Kremlinului. Autorii narațiunilor false par a fi, însă, în pană de idei: cele mai multe au fost deja folosite în campaniile electorale care au avut loc începând cu 2016.

Fake news & Disinformation
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii (Mariana Vasilache)

Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când au fost răspândite fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări (Cătălin Gomboș)

Maia Sandu a creat o structură „anticorupție” pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează, se arată într-o narațiune falsă răspândită de Sputnik. Structura respectivă – Comitetul consultativ independent anticorupție – s-ar afla sub controlul Occidentului.

FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori (Cornel Ciobanu)

Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.

DEZINFORMARE: Victoria dreptei în alegeri îi va scoate pe moldoveni în stradă (Mariana Vasilache)

O eventuală victorie a forțelor de dreapta la alegerile parlamentare va reprezenta un dezastru economic și social în Republica Moldova, iar acesta va duce la proteste, afirmă liderul socialist, Igor Dodon. Narațiunea este preluată și amplificată de agenția rusă de știri Ria Novosti.

Narațiuni
  • În timp ce moldovenii pleacă din țară, Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova.
  • Maia Sandu a creat o structură paralelă cu instituțiile statului pentru a putea elimina opoziția incomodă.
  • Comitetul consultativ independent anticorupție este sub controlul Occidentului, care urmărește să submineze instituțiile Republicii Moldova.
  • Maia Sandu este vinovată de închiderea școlilor în Republica Moldova, de reducerea numărului de elevi/studenți. Maia Sandu a lăsat profesori fără lucru.
  • Partidele prooccidentale vor destabiliză Republica Moldova dacă vor câștiga alegerile, iar țara se va confrunta cu probleme economice.
  • Societatea este nemulțumită de partidele prooccidentale și vor avea loc proteste.
Editoriale și analize
Republica Moldova, la o nouă cotitură: Bătălia celor trei președinți (Cornel Ciobanu)

La șapte luni de la un scrutin prezidențial complicat, Republica Moldova este din nou în plină campanie electorală. De data aceasta este vorba de alegeri parlamentare anticipate, dar contextul, actorii și mizele au rămas aproximativ aceleași. Principala bătălie se dă în continuare între Partidul Acțiune și Solidaritate, de centru-dreapta și pro-occidental, apropiat președintelui Maia Sandu, și Partidul Socialiștilor, de centru-stânga și pro-rus, condus de fostul președinte, Igor Dodon.

Geopolitica împrumuturilor: Contraoferta fictivă a Moscovei la banii UE pentru Chișinău (Mădălin Necșuțu)

Odată cu intrarea în linie dreaptă pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, discuțiile politico-economice s-au mutat din nou în zona beneficiilor pentru Chișinău. Din nou se pune problema în termeni antagonici: unde este mai bine să meargă Republica Moldova, spre est sau spre vest? O veșnică întrebare cu care politicienii jonglează de circa trei decenii în Republica Moldova, în timp ce acest stat rămâne unul dintre cele mai sărace și corupte din Europa, cu unul dintre cele mai mari coeficiente și un exodul masiv al populației.

De ce nu încap două săbii în aceeași teacă: principale motive ale dezbinării forțelor unioniste la Chișinău (Mădălin Necșuțu)

Mișcarea unionistă din Republica Moldova a beneficiat dintotdeauna de aportul unor intelectuali și s-a bazat pe voturile a aproximativ 10% din electorat. Acest electorat s-a fragmentat tot mai mult în ultimii ani, pe fondul diferendelor apărute între exponenții unionismului, care s-au divizat în formațiuni aflate în competiție. Tendința centrifugă s-a acutizat în timp și este foarte probabil ca nici la alegerile anticipate din 11 iulie forțele unioniste să nu se poată coagula.

 

Demagog 2021 este proiectul Veridica de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile legislative anticipate din Republica Moldova. Buletinul de Chișinău este o sinteză săptămânală a principalelor fake news, dezinformări și narațiuni utilizate în campanie, dar și a editorialelor și analizelor realizate de echipa noastră.

 Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova

Propaganda de Razboi
Alte articole
FAKE NEWS: Suveranitatea Moldovei, amenințată de Soros, România și Occident

FAKE NEWS: Suveranitatea Moldovei, amenințată de Soros, România și Occident

Suveranitatea Republicii Moldova este în pericol dacă la putere ajung partidele proeuropene, care mâine ar putea spune că Moldova se uneşte cu România, declară într-un interviu pentru agenţia rusească de stat Ria Novosti fostul preşedinte Vladimir Voronin, aliatul lui Igor Dodon în alegerile parlamentare de la Chişinău. Naraţiunile, promovate inclusiv de presa rusă şi de unii oficiali de la Moscova, au scopul de a submina încrederea electoratului în partidele proeuropene şi parcursul proeuropean al Republicii Moldova, pentru a distorsiona mesajul anticorupţie al partidelor proeuropene şi, totodată, de a păstra Chişinăul în spaţiul de influenţă rusească.

FAKE NEWS: Tinerii fug din Moldova Maiei Sandu

FAKE NEWS: Tinerii fug din Moldova Maiei Sandu

Mass media afiliată socialiștilor caută să lege fenomenul migrației de președinția Maiei Sandu, prin citarea unui studiu privind tendințele actuale. Fenomenul este însă unul care durează de mai bine de două decenii, iar statisticile arată că amploarea lui este aceeași de 5 ani, interval care acoperă și mandatul de președinte al socialistului Igor Dodon.

„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”

„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”

Rusia ajută Republica Moldova oriunde este nevoie – chiar și la deszăpezire în iarna care o să urmeze.

Fals
Adevărat
Cătălin Gomboș

12 Jun 2021
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

Maia Sandu ar vrea să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare, iar platformele de fake news sunt credibile.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Dec 2020
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”

Maia Sandu este responsabilă pentru închiderea școlilor și reforma administrativă (nepopulară) din 1999 și va continua aceste procese dacă ajunge președinte.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
03 Nov 2020
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”

Rusia ajută Republica Moldova oriunde este nevoie – chiar și la deszăpezire în iarna care o să urmeze.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
16 Oct 2020
Moscova nu crede în promisiuni
Moscova nu crede în promisiuni

Guvernările pro-moscovite de la Chișinău promit ajutoare rusești care de multe ori nu se materializează.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
28 Sep 2020