Podcasturi

Cum a pierdut Viktor Orban pariul pe Vladimir Putin și iliberalism: în loc de prosperitate, ungurii s-au ales cu o criză economică

Premierul ungar, Viktor Orban, și președintele rus, Vladimir Putin, se salută în timpul întâlnirii lor de la Kremlin de la Moscova, Rusia, 18 septembrie 2018.
©EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL  |   Premierul ungar, Viktor Orban, și președintele rus, Vladimir Putin, se salută în timpul întâlnirii lor de la Kremlin de la Moscova, Rusia, 18 septembrie 2018.

Viktor Orban e, probabil, cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin în UE. În virtutea acestei relații apropiate, Budapesta a semnat cu contract de 15 ani pentru gazul rusesc și a acceptat să plătească în ruble. Ungaria ar fi trebuit să fie mândria Rusiei în Europa, dovada că un contract cu Moscova te pune la adăpost și viața e frumoasă și prosperă. În realitate, gazele rusești nu sunt nici pe departe atât de ieftine cum li s-a promis ungurilor, iar aceasta nu e decât una dintre problemele Budapestei.

Populația resimte tot mai mult impactul deciziilor economice și politice luate de Orban. Din cauza scumpirilor, ungurii au ajuns să cumpere benzină și motorină din România sau Slovacia, de unde se aprovizionează și cu alimente de bază. Profesorii blochează capitala cerând salarii mai mari, patronii întreprinderilor mici și mijlocii protestează și ei din cauza taxelor care cresc galopant, iar Uniunea Europeană blochează fonduri de peste șapte miliarde de euro pentru rebelul său din Clubul comunitar care nu a reușit să combată corupția șî să protejeze statul de drept.

Prosperitatea în numele căreia Viktor Orban a luat atâtea decizii care au pus sub semnul întrebării atașamentul său față de valorile și principiile societăților occidentale se dovedește a fi, acum, doar o vorbă goală.

Ioana Dumitrescu

Ioana Dumitrescu
Urmareste-ne si pe Google News

Durată material: 00:08:01

Mai multe podcasturi