Papa a fost anarhist, iar Michelle Obama s-a născut bărbat

Papa a fost anarhist, iar Michelle Obama s-a născut bărbat
© EPA-EFE/FABIO FRUSTACI   |   Papa Leon al XIV-lea, Vatican, 18 mai 2025

Donald Trump a amenințat că va distruge Pakistanul iar noul Papă a fost în tinerețe anarhist. Sunt câteva din narațiunile false apărute în ultima perioadă când, de asemenea, a fost reluată una mai vechi, potrivit căreia Michelle Obama ar fi transgender.

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Războiul indo-pakistanez al dezinformărilor

Disputele armate se dovedesc încă o dată un teren fertil pentru propagarea  minciunilor. O confirmă şi cel mai recent episod violent al rivalităţii indo-pakistaneze, cu rădăcini vechi de aproape 80 de ani. Atacul din 7 mai al aviaţiei indiene asupra Pakistanului, ca ripostă la uciderea, în 22 aprilie, a 26 de persoane în Kaşmirul indian, a fost imediat urmat de o mulţime de imagini înşelătoare distribuite pe reţelele de socializare de susţinătorii fiecăreia dintre cele două puteri nucleare. Două videoclipuri – primul prezentat ca înfăţişând ploaia de rachete abătută de indieni asupra Pakistanului, iar cel de-al doilea ca ilustrând urmările la sol ale atacului - au adunat în scurt timp cinci milioane de vizualizări pe platforma X. Totuşi, imaginile postate nu au nicio legătură cu recentul conflict, fiind filmate în cu totul alt context. Căutarea inversă a imaginilor folosind o captură din primul clip arată că acesta a fost publicat cu mai bine de şapte luni în urmă, cu prilejul unui atac cu rachete iraniene asupra Israelului. Ceea ce pare a fi o indicaţie a localizării evenimentului în colţul din dreapta-sus al imaginii este de fapt logo-ul canalului DD India, cel care a difuzat clipul în 1 octombrie anul trecut. Similar, cel de-al doilea clip a fost postat prima dată în urmă cu o lună cu eticheta „Gaza”. De altfel, adulţii şi copii care aleargă îngroziţi pentru a se adăposti vorbesc în arabă, care nu este o limbă comună în Pakistan.

Dezinformările partizane ale ambelor tabere sunt însă mai variate. Un utilizator pro-pakistanez susţine  că postarea sa arată un avion de vânătoare Rafale al Forţelor Aeriene Indiene, doborât în timpul atacului asupra Pakistanului. Într-adevăr, aparatul din imagine este unul de fabricaţie franceză, dar nu modelul Rafale, ci Mirage 5, un model modernizat de aviaţia militară pakistaneză pentru a putea transporta şi lansa arme nucleare. Potrivit publicaţiilor India TV, Dawn şi The Economic Times, epava din imagini este a unui aparat care s-a prăbuşit în timpul unei misiuni de antrenament în sud-estul Pakistanului, în urmă cu trei săptămâni. Ambii piloţi au supravieţuit cu răni uşoare, după ce au reuşit să se catapulteze.

O altă postare în reţeaua X, cu peste două milioane de vizualizări, susţine că pakistanezii ar fi doborât un avion Rafale şi un Suhoi-30, distrugând totodată sediul unei brigăzi a armatei indiene. Titularul contului se prezintă drept „un indian mândru” care preţuieşte „adevărul mai mult decât propaganda” regimului premierului Narendra Modi. Totuşi, autorul postării dezinformează, întrucât două dintre imaginile tşate nu au legătură cu atacurile indiene. Fotografia din dreapta-sus înfăţişează, într-adevăr, un MIG-29 de construcţie rusească, de tipul celui doborât în 6 mai de apărarea pakistaneză. Numai că aceeaşi fotografie a fost publicată în presa indiană în septembrie 2024, în relatările privind prăbuşirea avionului de vânătoare în timpul unui zbor de rutină. Fotografia din stânga arată, de asemenea, rămăşiţele unui avion indian, dar ale unuia care, ca şi cele din imaginile anterioare, nu a participat la atacul asupra Pakistanului. În urmă cu mai bine de o lună, canalul de ştiri Times Now a ilustrat cu aceeaşi imagine relatarea despre prăbuşirea în nordul Indiei a unui avion de vânătoare britanico-francez Jaguar.

Un alt videoclip prezintă imagini spectaculoase cu un avion lovit în plin de apărarea antiaeriană, descriindu-l ca pe un succes al militarilor pakistanezi în faţa atacului armatei indiene. Doar că mai mulţi utilizatori online au semnalat rapid că clipul este o secvenţă din jocul video ARMA-3. Comparativ cu alte filmări nocturne, videoclipul este suspect de bine iluminat şi are un aspect nenatural. Parcurgerea cadru cu cadru a pretinsei filmări evidenţiază luminile pixelate în mod nefiresc, un alt indiciu că clipul este contrafăcut.

Din puzderia de falsuri dedicate conflictului indo-pachistanez nu lipsesc personajele politice şi tehnologia deepfake. Un videoclip larg distribuit pe reţelele de socializare ni-l arată pe preşedintele american Donald Trump declarându-se categoric de partea Indiei în disputa cu Pakistanul:

„Eu nu vreau război, eu vreau pace. Dar dacă Pakistanul atacă India, voi sprijini India să distrugă Pakistanul şi să pună în gardă China. Iubesc poporul indian.”     

Videoclipul devenit viral este fals. Imaginile cu Donald Trump provin dintr-o înregistrare din 2016, în primul mandat al acestuia, când a susţinut un discurs la Clubul Economic din New York. Sunetul însă a fost creat cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, prin reproducerea digitală a vocii preşedintelui american.

Trecutul „anarhist” al Papei Leon al XIV-lea 

La scurt timp după ce Robert Francis Prevost a devenit Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif s-a transformat într-o ţintă a falsurilor şi mistificărilor online. Reprezentativă pentru acestea este o imagine distribuită în reţeaua Facebook care pretinde că arată un articol din cotidianul The New York Times, potrivit căruia cel care a devenit primul papă provenit din Statele Unite a fost, în 2020, membru fondator al Capitol Hill Autonomous Zone - Zona Autonomă Anarhistă din Seattle (CHAZ). Subtitlul presupusului articol adaugă că „Robert Francis Prevost și-a petrecut o mare parte din timp la începutul pandemiei de COVID-19 scriind o revistă anarhistă care descria cum să te lupți cel mai bine cu ofițerii de poliție.” Postări similare au fost distribuite  în reţelele X și Instagram, unele dintre ele cu titluri care plasează zona autonomă în Portland, statul Oregon. Articolul şi titlul atribuite cotidianului New York Times sunt însă fabricate, aşa cum a confirmat oficial conducerea publicaţiei. Pe de altă parte, ziarul nu foloseşte exclusiv majuscule pentru a scrie denumirea „COVID-19”, aşa cum apare în imaginea contrafăcută.

Ce i-a motivat însă pe autorii falsului? Papa Leon al XIV-lea, care a petrecut zeci de ani ca misionar în Peru, a folosit un cont în reţeaua X pentru a-şi exprima opiniile asupra unor probleme controversate, ceea ce a făcut ca mai multe voci asociate dreptei americane să-l eticheteze drept promotor al mişcării „woke”. De pildă, într-una din postări el cerea combaterea rasismului, după uciderea, în 2020, a lui George Floyd, un bărbat de culoare din Minnesota care a murit sufocat de un poliţist alb în timp ce era încătuşat. Tragedia a declanşat atunci ample proteste la nivel naţional, sub sloganul Black Lives Matter. Zona autonomă la care se referă titlurile fictive este cea ocupată de protestatari în Seattle după moartea lui Floyd, fiind degajată de poliţie după aproximativ trei săptămâni. De asemenea, suveranul pontif a promovat articole critice la adresa preşedintelui Donald Trump şi vicepreşedintelui JD Vance, în special pe tema migraţiei. Cu trei luni îninte de alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, cardinalul Prevost a postat un titlu şi un link către un eseu în care demonstra că Vance „a greşit” citând doctrina catolică pentru a argumenta anularea ajutorului internaţional de către administraţia Trump.

Michelle Obama, un bărbat transsexual

Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite Michelle Obama este, de la sfârşitul lunii trecute, ținta unei campanii de dezinformare, fiind acuzată că este de fapt un bărbat transgender. Mai mulţi  influenceri pro-Trump susţin că soţia fostului preşedinte ar fi declarat în diverse publicații că este un „bărbat de culoare” sau că se află în proces de tranziție. În 30 aprilie, contul X „End Wokeness” publica un fragment de interviu, vizionat de peste 6,4 milioane de ori, ca dovadă că Michelle Obama este bărbat. „Crești un copil trans. Asta îmi încălzește inima, ca bărbat de culoare”, este afirmaţia atribuită doamnei Obama, după care videoclipul se întrerupe. Interpretarea vorbelor este însă greşită şi înşelătoare. Doamna Obama nu se referă la ea însăşi când spune „bărbat de culoare”, ci la interlocutorul ei Marlon Wayans, actor şi regizor, aşa cum dovedeşte secvenţa completă din clipul original, disponibil pe Youtube:

Michelle Obama:  (…) Apropo de creșterea copiilor, vreau să vorbesc, Marlon, despre cât de mândră sunt că ești un model de urmat, că ai grijă de un copil transgender.

Marlon Wayans: Absolut.

M.O.:  Știi, asta îmi încălzește inima. În special ca bărbat de culoare, ai dori să ne împărtășești experienţa ta?

M.W. : Tranziția lor m-a învățat ce este adevărata iubire necondiționată. (…)

Zvonul că Michelle Obama ar fi un bărbat transgender este o teorie a conspirației care datează din 2008, anul alegerii lui Barack Obama ca preşedinte. Deşi a fost demontat în repetate rânduri, falsul este repus în circulaţie periodic, în special de către adepţii mişcării MAGA.

Timp citire: 6 min