Nr. 25: Delir războinic la televiziunea rusă și povești cu prizonieri americani

Nr. 25: Delir războinic la televiziunea rusă și povești cu prizonieri americani
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

„Z” – simbolul intimidării opozanţilor războiului   

observers.france24.com / 12 apr. 2022

Litera „Z” a apărut pictată pe blindatele ruseşti încă dinainte de începerea invaziei, când Rusia îşi masa trupe la frontiera cu Ucraina. Explicaţia era nevoia diferenţerii echipamentului militar de cel al adversarilor. Între timp, „Z” a devenit  în întreaga Rusie simbolul sprijinului pentru ceea ce Vladimir Putin a numit „operaţiune specială” pe teritoriul ţării vecine. Suporterii războiului postează online de la imagini cu pizza în formă de „Z”, pacienţi aliniaţi în „Z” în curtea spitalului şi până la desene ale copiilor dedicate literei „magice”. Dar „Z” a ajuns să folosească ca armă de intimidare a ruşilor care se opun sau nu se arată entuziasmaţi de agresiunea militară din Ucraina. Jurnaliştii emisiunii Observers de la France 24 au stat de vorbă cu Dimitri Ivanov, un student la Universitatea din Moscova care şi-a găsit uşa inscripţionată cu mesajul „Nu-ţi trăda ţara, Dima!”, încadrat cu litere „Z”. Pentru Dima, litera „Z” a căpătat semnificaţia zvasticii naziste, fiind tot mai des folosită pentru a induce teama. Al doilea mesaj de intimidare pe care l-a primit Dima a fost un afiş cu fotografia sa luată de pe Internet, flancată de indicativul noii legi care prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care răspândesc informaţii despre război sau îndrăznesc să se opună agresiunii.

Închisoarea - preţul luptei cu dezinformarea din Rusia

meduza.io / 13 apr. 2022

Legii ruseşti care-i sancţionează pe cei care pun la îndoială justeţea invadării Ucrainei i-a căzut victimă, printre alţii, Saşa Stocilenko, o artistă din Sankt Petersburg. Tânăra riscă până la zece ani de închisoare fiind acuzată de răspândirea unor informaţii „binecunoscute ca neadevărate”. Saşa a fost arestată pentru că, dând dovadă şi de creativitate pe lângă curaj, a ataşat etichetelor cu preţurile produselor dintr-un magazin informaţii despre distrugerile din Mariupol ascunse de autorităţi. Potrivit site-ului independent de ştiri în limba rusă Meduza, cu sediul în Letonia, judecătorul care a decis încarcerarea rusoaicei pe perioada procesului a considerat că activista anti-război prezintă un risc suplimentar întrucât ar putea distruge sau ascunde dovezi, are o soră în Franţa, prieteni în Ucraina şi un apropiat care a emigrat din Rusia.

Delir războinic la televiziunea de stat „Rossia 1”

1tv.ru / 14 apr. 2022

Anunţul în direct al scufundării crucişătorului „Moskva” la canalul „Rossiya 1” al televiziunii de stat l-a înfuriat pe unul dintre invitaţi, care – în ciuda dezminţirilor  ministerului rus al Apărării – a învinovăţit Ucraina pentru că fala flotei ruse a ajuns pe fundul Mării Negre. Într-o logică ridicolă, interlocutorul înfierbântat a decretat că pierderea navei îndreptăţeşte Rusia să treacă de la „operaţiunea specială” la declanşarea războiului.

Invitat:  Simplul fapt că a survenit un atac asupra teritoriului nostru reprezintă un „casus belli”, un argument incontestabil pentru un război adevărat, nu prosteala de până acum! Fără nici un fel de… Cum se numeşte ce facem noi acum?

Moderator: O „operaţiune militară specială”.

Invitat:  Gata, destul cu „operaţiunea militară specială”! S-a terminat noaptea trecută, când patria ne-a fost atacată!

Moderator: Când spuneţi „noaptea trecută”, vă referiţi la nava-amiral „Moskva”? Şi când vorbiţi de „război”, vă gândiţi la mobilizarea generală?

Invitat:  Nu vreau să vorbesc despre (nava) „Moskva” pentru că sunt informaţii contradictorii. Dar, dacă tot aţi adus vorba, nava de război „Moskva”  este argumentul suprem pentru război! 100%! Este port-stindardul nostru! Nu mai e nimic de discutat?

Scufundarea navei „Moskva”, prilej de falsuri online

reuters.com / 14, apoi 15 apr. 2022

Cauzele scufundării navei „Moskva”, vedeta flotei ruse din Marea Neagră care la începutul războiului a participat la ocuparea Insulei Şerpilor, rămân controversate. Armata ucraineană afirmă că a lovit crucişătorul cu două rachete „Neptun”, în timp ce ruşii susţin că crucişătorul s-ar fi scufundat în timp ce era remorcat în port după explozia muniţiei de la bord. Dincolo de explicaţiile contradictorii, incidentul - o pierdere logistică şi de imagine substanţială pentru invadatori – a generat răspândirea mai multor falsuri pe reţelele sociale. Un videoclip postat pe Twitter în 14 aprilie a devenit viral după ce a fost redistribuit de Andrei Bileţchi, fondatorul regimentului ucrainean Azov, cu pretenţia că surprinde explozia navei ruseşti lovită de ucraineni. Agenţia Reuters a descoperit că imaginile nu au nicio legătură cu războiul ruso-ucrainean, fiind filmate cu nouă ani în urmă, în timpul testării unei rachete norvegiene trasă asupra unei nave dezafectate. Alte două fotografii distribuite ca reprezentând incendiul provocat la bordul „Moskva” de rachetele ucrainene sunt de fapt preluate dintr-un videoclip din ianuarie 2019 înfăţişând un tanc petrolier în flăcări în Strâmtoarea Kerch. O a patra fotografie prezentată cu aceleaşi circumstanţe denaturate a fost realizată în iunie anul trecut, când „Kharg”, cea mai mare navă maritimă iraniană, s-a scufundat în Golful Oman în urma unui incendiu.

Propaganda rusă inventează „prizonieri” americani în Ucraina  

verificat.afp.com  / 15 apr. 2022

Una dintre cele mai fanteziste mistificări legate de războiul din Ucraina şi-a găsit ecou printre utilizatorii români ai reţelelor sociale. „General-locotenent american Roger L. Cloutier capturat de ruşi” – spune descrierea unui videoclip postat pe Facebook pe 11 aprilie şi redistribuit de 6.500 de ori în doar trei zile. În imagini apare un bărbat încătuşat cu chipul cenzurat digital, escortat de doi agenţi ai Serviciului rus de Securitate FSB. În colţul din stânga-sus apare o fotografie mai veche a generalului, iar în dreapta-jos logo-ul agenţiei ruseşti de stat RIA Novosti. France Presse a verificat informaţia, care a circulat intens în mai multe limbi, ajungând la concluzia că este falsă. NATO a confirmat că generalul, care este Comandantul Forţelor Terestre Aliate ale NATO în Europa, nu a fost capturat de ruşi, în condiţiile în care nu a mai vizitat Ucraina din iulie anul trecut. Alte indicii probează că Cloutier se află la Baza NATO din Izmir, Turcia, la sediul Comandamentului Aliat. În 5 aprilie, deci după apariţia zvonului privind capturarea sa, Cloutier a postat pe pagina sa de Linkedin o înregistrare video în care ţine un discurs la un eveniment în Izmir. A doua zi răspunde curiozităţii unui utilizator, asigurându-l că nu este în mâna ruşilor. Alte două videoclipuri disponibile pe Youtube îl prezintă pe general la o ceremonie de premiere a unor militari în 13 aprilie şi la întâmpinarea comandantului Corpului Multinaţional Sud-Est, generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob, în 14 aprilie. France Presse a căutat să afle identitatea personajului din  clip, în condiţiile în care ştirea arestării generalului american nu apare în arhiva ştirilor agenţiei ruse RIA.  Investigaţia arată că, cel mai probabil, acesta este un bărbat reţinut de FSB în martie în Crimeea pentru că ar fi fost membru al unui batalion ilegal deghizat în refugiat ucrainean, aşa cum anunţau în 7 aprilie agenţia TASS şi televiziunea Zvezda a Ministerului rus al Apărării. 

(Horia Grușcă)

Alte dezinformări
Parada dezinformărilor despre ceremonia de deschidere a Olimpiadei de la Paris  

Parada dezinformărilor despre ceremonia de deschidere a Olimpiadei de la Paris  

Spectacolul nonconformist care a marcat în 26 iulie deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris a stârnit un val de critici vehemente din partea grupurilor conservatoare şi religioase.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Kamala Harris, noua țintă a dezinformărilor preelectorale din SUA

Kamala Harris, noua țintă a dezinformărilor preelectorale din SUA

Susţinerea tot mai multor democraţi pentru candidatura Kamalei Harris la Casa Albă a transformat-o fulgerător pe vicepreşedinta Statelor Unite în ţinta predilectă a falsurilor.

Nr. 82: „Complotul

Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Mai multe
Nr. 81: Minciuni în campaniile electorale din Franța, UK și SUA
Nr. 81: Minciuni în campaniile electorale din Franța, UK și SUA

În Franța, propaganda pro-Kremlin a ajuns în stradă, în Marea Britanie, dezinformările și știrile false au fost răspândite prin TikTok iar, în SUA, Donald Trump a mințit în dezbaterea cu Joe Biden.

Horia Grușcă
10 iul. 2024
Nr. 80: Rușii atacă Florida, o clientă trage cu bazooka în McDonalds
Nr. 80: Rușii atacă Florida, o clientă trage cu bazooka în McDonalds

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
28 iun. 2024
Nr. 79: Dezinformare rusească în Elveția și la Paris
Nr. 79: Dezinformare rusească în Elveția și la Paris

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
22 iun. 2024
Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război
Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
12 iun. 2024
Nr. 77: Ciocolată cu greieri, ceva putred în Danemarca, von der Leyen și naziștii
Nr. 77: Ciocolată cu greieri, ceva putred în Danemarca, von der Leyen și naziștii

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.