
Rezultatul alegerilor din Italia este prezentat ca o victorie a binelui contra guvernului mondial, o victorie ce va anula toate restricțiile impuse pe teritoriul Italiei de pandemia de Covid19. În realitate, aceste restricții sunt anulate de ceva vreme de actualul guvern al Italiei.
ȘTIRE: „Giorgia Meloni, președinta Fraților Italiei, dă de pământ cu stânga și Dictatura Covid. Formațiunea de dreapta tradițională Frații Italiei a promis că va pune capăt Dictaturii Vaccinării și Certificatelor „verzi” de discriminare a nevaccinaților. De asemenea, pe agenda partidului Giorgiei Meloni se află și o Comisie de anchetă pentru a evalua gestionarea pandemiei. Să învățăm și noi de la frații noștri romani.
Ursula von der Leyen i-a amenințat pe italieni „să aibă grijă cum votează”, în caz contrar, Italia va fi sancționată. Se pare că italienii i-au urmat sfatul și au votat cu cea mai mare grijă pentru a scăpa de Dictatura Covid.”
NARAȚIUNI: 1. Popoarele Europei se trezesc la realitate și pun capăt dictaturii sanitare a stângii eco-marxiste. 2. Țările care nu votează conform „directivelor” UE sunt amenințate cu sancțiuni drastice.
CONTEXT/ETOS LOCAL: După Suedia, dreapta conservatoare a câștigat alegerile cu o majoritate relativă și în Italia. Cu Ungaria și Polonia deja dominate de forțe politice de dreapta eurosceptice, victoria partidului „Frații Italiei” este văzută ca un alt pas către o Europă suveranistă ce va duce la dispariția UE. Articolul vizat, împreună cu altele pe aceeași temă, a apărut pe activenews.ro, o publicație online care în ultimii ani a promovat numeroase narațiuni false cu privire la pandemia de coronavirus, dar și pe teme politice.
OBIECTIV: Alimentarea temelor suveraniste, anti-UE și anti-NATO, inducerea ideii că e timpul ca și România să facă acest pas.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Italia are probabil cea mai zbuciumată istorie politică dintre toate statele UE. În cei 75 de ani de la adoptarea noii Constituții, italienii au fost conduși de nu mai puțin de 66 de guverne. Dintr-o teamă colectivă de a nu repeta greșelile trecutului și a readuce la putere formațiuni politice extremiste (fie fasciștii de dreapta, fie comuniștii de stânga), până în 1994 italienii au votat mereu o coaliție de centru care avea ca motor partidul Democrația Creștină.
Însă după Operațiunea mâini curate Italia a fost condusă în mai multe rânduri de coaliții ale partidelor de dreapta, ca Forza Italia al lui Silvio Berlusconi sau Liga Nordului al lui Matteo Salvini. Din asta rezultă că nu este prima oară când un partid „dă de pământ” cu stânga italiană.
Revenind la principala idee a articolului, anularea restricțiilor impuse de pandemia de Covid19, în Italia acestea au fost anulate încă din primăvara acestui an, astfel: începând cu 1 mai 2022, autoritățile italiene au anulat obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare pentru accesul în restaurante, magazine etc. și în același timp au renunțat la solicitarea completării Formularului Digital European de Localizare a Pasagerilor. Totodată, de la 1 iunie 2022, pentru trecerea frontierei italiene nu mai este necesară prezentarea certificatului digital UE. Singura restricție încă în vigoare, care va expira însă la 30 septembrie, este aceea de a purta mască de protecție sanitară în mijloacele de transport în comun și instituții sanitare.
Este de remarcat transformarea italienilor răi și exploatatori de români în „frații noștri romani”. Expresia are menirea de a apropia conștiința naționalist-suveranistă românească de faptele electorale ale italienilor, și nu de a slăvi vreo istorie comună a celor două popoare, aducătoare de concordie și prosperitate.
Înaintea alegerilor de duminica trecută, pe 23 septembrie, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, într-o declarație despre potențiala nouă configurație a puterii în Italia, a afirmat că „Dacă lucrurile merg într-o direcție greșită, avem instrumente.” În realitate, respectiva frază este scoasă în mod vădit tendențios din context de către autorul articolului. Fragmentul întreg al declarației este acesta: „Abordarea mea este că, indiferent de guvernul democratic care este dispus să lucreze cu noi, lucrăm împreună. Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, avem instrumente (de ajutorare/corectare - n.r.)”. Se poate observa și traducerea intenționat greșită a lui difficult în greșită în loc de dificilă.
Declarația este ulterior legată de mesajele cu privire la sancționarea Ungariei și Poloniei venite dinspre Bruxelles. În realitate, sancțiunile, între timp ridicate în cazul Poloniei, nu au nici o legătură cu culoarea politică a guvernelor de la Varșovia și Budapesta, ci cu politicile acestora în materie de corupție, drepturi ale minorităților sau transparență decizională și cu lipsa unor reforme reale în justiție. Iar în cazul Ungariei, planul de redresare supus aprobării Comisiei Europene este încă neaprobat din cauza a mai multe suspiciuni de fraude cu fonduri europene comise de responsabilii maghiari. Dar chiar și în aceste condiții, executivul european caută soluții pentru a putea ajuta statul ungar și a nu bloca întreaga sumă solicitată prin PNRR.