
Fostul președinte al Republicii Moldova, socialistul pro-rus Igor Dodon, a fost arestat pentru a nu împiedica intrarea Republicii Moldova în războiul din Ucraina, susțin instituții de presă de la Chișinău și Moscova. În realitate, dosare legate de finanțarea ilegală a formațiunii lui Dodon au fost deschise încă de acum câțiva ani.
ȘTIRI: „Politologul Semion Uralov presupune că Maia Sandu epurează opoziția pentru a distruge rezistența elitelor locale care se opun atragerii țării în război”, scrie politnavigator.net
„Dorința de înarmare, provocările din Transnistria - prognozează un scenariu periculos, care nu presupune nimic bun. Alături de criza economică și colapsul prețurilor, criza energetică, prognozabila criză alimentară, apar semnale tot mai clare ale destrămării Moldovei.
Și, în pofida asigurărilor din partea diplomaților occidentali că Moldova nu riscă să repete „scenariul ucrainean”, vedem că autoritățile țării nu doar că nu sunt în stare să preîntâmpine răul, dar atrag focul asupra lor.
Iar rezultatul poate fi același ca în Ucraina - destrămarea statului”, scrie mejdurecie.md.
NARAȚIUNE: Igor Dodon este victima unei conspirații internaționale, care are drept scop atragerea Republicii Moldova în război împotriva Rusiei.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova și ex-liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a fost reținut la 24 mai, fiind bănuit de procurori de corupție, îmbogățire ilicită, finanțare ilegală a partidului și trădare de patrie. La 26 mai, instanța de judecată a dispus arestarea lui Dodon la domiciliu pe un termen de 30 de zile, dar procurorii au contestat decizia, cerând menținerea în izolator.
Igor Dodon este un personaj controversat în Republica Moldova: a făcut carieră în timpul guvernării comuniste, apoi l-a trădat pe protectorul său, fostul președinte Vladimir Voronin, în 2011, și a plecat cu o parte din membrii PCRM la Partidul Socialiștilor. Un deceniu mai târziu, cei doi au făcut front comun la alegeri, dar le-au pierdut.
În 2016, Igor Dodon a ajuns președinte, fiind susținut din umbră, neasumat, de controversatul om de afaceri și politician, Vlad Plahotniuc, după cum s-a văzut în mass-media controlată de oligarh.
Dosarul în care este vizat Igor Dodon, cunoscut ca dosarul „kuliokul” (sacoșa), pornește de la câteva înregistrări video în care fostul președinte purta negocieri cu Vlad Plahotniuc în privința unei alianțe politice în Parlament, în iunie 2019. Cei doi au discutat inclusiv despre un plan de federalizare a Republicii Moldova, cerut de Kremlin (pe aceasta, cel mai probabil se bazează capătul de acuzare pentru trădare de patrie). La un moment dat Plahotniuc îi întinde lui Dodon o sacoșă neagră, unde se presupune că ar fi fost bani, iar Dodon îi solicită să-i transmită unui oarecare Cornel (cel mai probabil Cornel Furculiță un apropiat al lui Dodon) care urma să „plătească salariile” (probabil, pe aceasta se bazează capătul de acuzare pentru finanțare ilegală a partidului).
Dodon însă nu a făcut alianță cu Plahotniuc, chiar dacă aparent s-au înțeles și a declarat ulterior că unele imagini au fost trucate sau au fost scoase din context și că el de fapt l-a păcălit pe Plahotniuc pentru a face o coaliție împotriva acestuia.
Imaginile cu punga neagră au apărut în mai 2020. Procuratura a deschis atunci un dosar, pe care l-a clasat, dar o instanță de judecată a casat acum două săptămâni decizia respectivă, dosarul a fost redeschis, iar marțea trecută procurorii au descins în mai multe locații care ar aparține direct sau indirect lui Igor Dodon. Procurorii susțin că au găsit obiecte scumpe și zeci de mii de euro, inclusiv într-un plic cu simbolica unui partid.
După două înfrângeri consecutive, la alegerile prezidențiale și cele parlamentare, Igor Dodon a renunțat la șefia partidului precum și la mandatul de deputat, în schimbul funcției onorifice de președinte de onoare al Partidului Socialiștilor și de președinte al unei organizații de promovare a afacerilor moldo-ruse.
OBIECTIV: 1. Să transforme dosarul în care figurează Igor Dodon într-un proces geopolitic pentru a-i da relevanță fostului președinte și a-i resuscita ratingul. 2. Să amplifice îngrijorările cetățenilor în privința implicării Republicii Moldova în războiul din Ucraina
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Despre viața de lux a lui Igor Dodon s-a scris de mult timp și în repetate rânduri; la fel ca despre suspiciunile privind finanțările ilegale ale Partidului Socialiștilor.
Anchete pe aceste capete de acuzare au fost deschise anterior, dar fără rezultat, în condițiile în care au existat multe suspiciuni despre obediența procurorului general (suspendat din toamna anului trecut), Alexandr Stoianoglo, care acum este la un pas de a fi demis.
Subiectul unei posibile implicări în război împotriva Rusiei a Republicii Moldova este unul des amplificat de unii politicieni și instituții de presă, însă acesta nu are nicio bază în condițiile în care Republica Moldova este un stat neutru, cetățenii nu ar susține o asemenea decizie, iar armata este mult prea slabă pentru a conta într-o eventuală intervenție militară.