NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.
ȘTIRE: „SUA joacă în mod serios cartea antirusească în Ucraina, iar acum doar o minune ar putea salva regimul de la Kiev de o confruntare sinucigașă cu Rusia prin provocări planificate cu implicarea armatei ucrainene și NATO. […] Voi reaminti că Georgia a fost înarmată de zeci de state, însă pentru agresiunea din august 2008 a fost nevoită să plătească preponderent soldații georgieni.
[…]
Circul politico-militar al Kievului și acțiunile SUA în direcția ucraineană demonstrează pregătirea unei provocări majore în Donbass, iar „partenerii” avertizează prealabil Moscova de un eventual răspuns, prin „repetarea greșelilor din 2014”. Probabil, își planifică în Ucraina propria operațiune „de pace” […] Situația din Ucraina este asemănătoare cu cea creată în Georgia în august 2008. Moscova și-a avertizat „partenerii” despre eventualele consecințe ale unei astfel de agresiuni.
Indiferent de evoluție a situației, toate posibilele variante ale reacției Rusiei la o agresiune-proxy din partea SUA și NATO în Donbass vor fi destul de dure. Ministerul Apărării al Rusiei își consolidează frontiera cu Ucraina cu noi sisteme grele de aruncătoare de flăcări TOS-2 Tosocika cu un sistem automat de control și alte garanții sigure ale suveranității statului”.
NARAȚIUNE: Rusia este nevoită să-și consolideze forțele de la frontiera cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiunea a SUA și NATO în Donbass.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Conflictul din estul Ucrainei s-a declanșat în 2014, după ce președintele Viktor Ianukovici a fugit în Rusia drept urmare a unei revolte sociale, Euromaidanul, cauzate de refuzul acestuia de a semna Acordul de asociere cu UE. Din 2014 Moscova finanțează și sprijină mercenari și forțe separatiste constituite în cadrul a două republici autoproclamate din Donbass. În această primăvară, Rusia a început să-și concentreze forţe armate în apropiere de frontierele de sud, est şi nord ale Ucrainei, ceea ce a generat critici din partea Ucrainei și statelor din Occident. În paralel, Moscova a lansat diverse campanii informaționale împotriva Ucrainei și a Occidentului.
La începutul lunii noiembrie Rusia a fost din nou acuzată că mobilizează militari și echipamente în apropiere de frontiera sa cu Ucraina, suscitând îngrijorarea unor responsabili din Ucraina, SUA și UE. Știrile despre mişcările de trupe survin în timp ce o serie de responsabili ruşi, de la preşedintele Vladimir Putin la oficiali de rang inferior, au atacat legăturile occidentale ale Kievului şi chiar au pus la îndoială suveranitatea Ucrainei. Putin a avertizat chiar că orice extindere a infrastructurii militare NATO pe teritoriul ucrainean reprezintă o „linie roşie” pentru Moscova.
OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a demonstra opiniei publice că mișcările de trupe rusești în apropierea frontierei cu Ucraina au loc în scopuri defensive. În egală măsură sunt semănate temeri și frustrări legate de politica Occidentului, prezentată ca fiind una agresivă față de Moscova și rusofoni.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: După ce presa pro-Kremlin a scris că Rusia este nevoită să apere populația rusofonă de „genocidul” organizat de Ucraina și Occident în Donbass, narațiune demontată recent de Veridica, au început să fie publicate articole de presă care au ca scop să prezinte concentrarea tehnicii și personalului militar la frontierele cu Ucraina ca un pas necesar pentru apărarea teritoriului Rusiei de o agresiune a NATO și SUA.
Această narațiune se aseamănă izbitor de mult cu mesajele propagandistice din perioada URSS, ale cărei organe de presă au „informat” timp de decenii despre agresorul american și NATO care visează să distrugă poporul sovietic. Mai multe generații au fost ostaticele acestor narațiuni sovietice, care sunt reanimate din ce în ce mai des de organele guvernamentale de presă din Rusia.
Sputnik.md, finanțat de guvernul rus, îl citează pe Aleksandr Hrolenko, prezent cu zeci și sute de comentarii pro-ruse și anti-Occident pe teme militare și de politică externă pe Sputnik Georgia, Sputnik Kazahstan, Sputnik Belarus ș.a., fiind din 2014 jurnalist la RIA Novosti, o agenție rusească de presă cu sediul în Moscova. De fapt, aceste date despre expert nu sunt menționate în articol, el fiind citat ca un observator independent pentru a da credibilitate articolului.
În realitate, nici NATO și nici SUA nu își propun să organizeze o agresiune împotriva Donbass-ului sau a Rusiei, ci dimpotrivă au condamnat începând cu 2014 anexarea Crimeii de către Rusia și lansarea războiului din estul Ucrainei. Sputnik.md nu amintește că Rusia a fost declarată stat-agresor de Parlamentul Ucrainei sau de o serie de organizații internaționale, inclusiv ONU, ci revine la narațiunile sovietice despre „alianța imperialistă și agresivă NATO”.
SUA și NATO mai sunt acuzate că ar fi organizat o agresiune în Georgia în 2008, iar Rusia a fost nevoită să se apere. Situația din 2008 în Georgia este comparată cu cea din Donbass. În realitate, în 2008 Rusia a încălcat integritatea teritorială a Georgiei și a agresat un stat suveran. Războiul ruso-georgian a început în august 2008 ca urmare a unei operațiuni militare lansate de Georgia împotriva regimului separatist din Osetia, sprijinit de Moscova. Ca răspuns, pe 8 august 2008 Rusia a invadat Georgia și a trimis trupe în sprijinul ossetinilor. Acțiunile Georgiei pe teritoriul său suveran sunt prezentate ca fiind o agresiune NATO, acțiunile Ucrainei în Donbass – ca genocid încurajat de Occident, iar invaziile Rusiei și sprijinul acordat de aceasta separatiștilor din Osetia și Donbass – ca acte de salvare a civililor. Este construită o realitate hibridă cu ajutorul unor dezinformări și știri false.
De fapt, narațiunea în cauză este o recunoaștere a faptului că Rusia concentrează trupe la frontiera cu Ucraina, după ce în urmă cu 3 săptămâni susținea că menţine o prezenţă militară pe teritoriul său „acolo unde consideră necesar”. NATO a solicitat Rusiei în repetate rânduri să înceteze să mai susțină mercenarii din Donbass, precizând că își dorește o soluție pașnică a conflictului. În aprilie 2021, NATO s-a declarat îngrijorat de mișcările trupelor rusești, reafirmând „sprijinul neclintit pentru suveranitatea, integritatea teritorială și aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei” și respectarea dreptului internațional.
Verifică sursele: