DEZINFORMARE: Maia Sandu e neofascistă și e sprijinită de unioniști

DEZINFORMARE: Maia Sandu e neofascistă și e sprijinită de unioniști
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Moldova's new President Maia Sandu salute people after her inauguration ceremony at the Republican Palace in Chisinau, Moldova, 24 December 2020.
Dezinformare:

Maia Sandu este sprijinită de unioniștii de extremă-dreapta din România și este o simpatizantă a mareșalului Ion Antonescu. Narațiunea care încearcă să o asocieze pe președinta Republicii Moldova cu un criminal de război și fascismul este promovată în contextul în care la Chișinău e campanie electorală iar Sandu, care e considerată locomotiva PAS, e văzută drept principala amenințare de către partidele pro-ruse. 

ȘTIRI: „Unioniștii îl susțin activ pe noul președinte, Maia Sandu, care nu doar că împărtășește viziunile lor despre unire, dar este și deținătoare a pașaportului românesc”, scrie pagina web din Rusia eadaily.com, într-un articol despre participarea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile parlamentare din Republica Moldova, intitulat „În Moldova, neofasciștii tind să ajungă la putere, avertizează Bucureștiul”. Materialul a fost preluat și în Republica Moldova de mejdurecie.md

Potrivit autorilor„În ajunul Zilei Victoriei (9 mai n.red) l-a numit pe criminalul nazist Ion Antonescu „personalitate istorică marcantă, a susținut poziția diplomatului român Daniel Ioniță care a spus că „ostașii români care au luptat de partea fasciștilor, au luptat pentru reîntregirea țării””

Realitate:

NARAȚIUNI: 1. Unirea Republicii Moldova cu România este un pericol tot mai mare, inclusiv pentru că 2. este promovată de Maia Sandu, un politician radical, care susține și este susținută de unioniști, un curent neofascist

CONTEXT/ETOS LOCAL: O posibilă unire a Republicii Moldova cu România rămâne un subiect de campanie electorală la Chișinău, fiind una din „sperietorile” folosite de partidele și presa pro-ruse.

Maia Sandu a fost întotdeauna catalogată drept unionistă de forțele pro-ruse și criticată de unioniști pentru că nu susține deschis și nu face mai mult pentru cauza lor.

Spiritele s-au încins din nou, odată cu demararea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate, la care Alianța pentru Unirea Românilor, care a creat un partid cu aceeași denumire și în Republica Moldova, intenționează să participe.

OBIECTIV: Să o prezinte pe Maia Sandu ca pe un politician radical.

DE CE ESTE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Partidele unioniste din Republica Moldova au susținut-o, oficial, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2020 pe Maia Sandu, după ce în primul tur candidații lor au acumulat un număr mai mic de voturi. Maia Sandu a concurat atunci cu Igor Dodon, un adept al apropierii Republicii Moldova de Rusia și al curentului moldovenist, care optează pentru interzicerea partidelor unioniste. De aceea opțiunile partidelor de dreapta sunt absolut explicabile. Este exagerată însă afirmația că „unioniștii o susțin activ” pe Maia Sandu, aceasta fiind deseori criticată de reprezentanții lor, așa cum s-a întâmplat inclusiv recent, după ce a depus flori la un memorial sovietic, de 9 mai.

Partidele unioniste, care intenționează să participe separat la alegerile din 11 iulie, sunt, de fapt, concurenții direcți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune care o susține pe Maia Sandu.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu este un politician de dreapta, pro-occidental și, respectiv, pro-român. Maia Sandu a declarat, într-adevăr, în 2016, că în cazul unui referendum în privința unirii Republicii Moldova cu România, ar vota pentru, dar nu este o militantă a acestei idei.

Maia Sandu a spus într-un interviu televizat, în septembrie 2018 (și nu recent, în ajun de 9 mai, așa cum menționează agenția rusă de presă) că „Ion Antonescu a fost o personalitate istorică despre care se poate vorbi și de bine, și de rău ”. Aceste declarații au fost criticate dur de politicieni și presa pro-rusă, chiar dacă ea a afirmat ulterior că au fost interpretate intenționat eronat. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță i-a elogiat pe ostașii români, căzuți în al Doilea Război Mondial, în cadrul unei ceremonii desfășurate la 23 octombrie 2020. Maia Sandu însă nu a avut nicio atribuție cu acele declarații.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: politicienilor și partidelor pro-ruse, în special Partidului Socialiștilor, dar și Moscovei, pentru a alimenta fobiile și spiritele antiromânești și antioccidentale.

Timp citire: 1 min