Guvernul PAS este responsabil de scumpirea iminentă a tarifelor în transportul public din Chișinău pentru că a admis creșterea prețurilor la carburanți, a declarat consilierul municipal socialist Alexandr Odințov, preluat de mai multe portaluri de știri afiliate socialiștilor. De fapt, carburanții s-au scumpit ca urmare a creșterii globale a prețurilor la hidrocarburi. În plus, experții atrag atenția că transportul ar fi trebuit scumpit treptat încă din anii precedenți, având în vedere că ultima ajustare a tarifelor a fost efectuată în 2009.
ȘTIRE: „Guvernul PAS nu a făcut absolut nimic pentru a opri scumpirea carburanților, iar din această cauză călătoriile cu transportul public în Capitală ar putea să se scumpească”. Declarația a fost făcută de către consilierul PSRM, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, Alexandr Odințov.
„Din cauza inacțiunilor PAS, motorina și benzina au ajuns să coste 28 și 29 de lei. Cabinetul de miniștri nu face absolut nimic pentru a opri creșterea prețurilor la carburanți. ANRE, care este condus de oamenii numiți în funcție de Plahotniuc, continuă să activeze și nimeni nimic nu face. Mai mult, Guvernul spune că nu va anula TVA pentru carburanți, pentru că ei fac bani pe seama noastră. Dacă scoatem TVA și accizul, carburanții ar costa mai puțin de 18 lei per litru. Guvernul spune că acești bani se duc în buget. Adică ei fac bani pe șoferi, dar și pe întreprinderile municipale. În acest context, îi cerem Guvernului, în regim de urgență, să aprobe: un regulament potrivit căruia călătoriile gratuite cu transportul public în mun. Chișinău, pentru cele 13 categorii de angajați ai statului, să fie compensate din bugetul de stat. Totodată, să fie aprobat un regulament cu privire la întreprinderile de importanță socială”, a declarat Alexandr Odințov.
NARAȚIUNE: Guvernarea pro-europeană PAS (Maia Sandu) poartă responsabilitatea pentru toate scumpirile, inclusiv pentru cele preconizate ale transportului public din municipiul Chișinău (condus de un fost lider socialist).
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova înregistrează cea mai mare inflație din Europa - 27% în luna aprilie, iar situația va continua să se agraveze, astfel încât inflația va depăși 30% în toamnă, potrivit ultimelor prognoze ale Băncii Naționale. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a explicat aceasta prin ponderea mare în coșul de consum a produselor alimentare, al căror preț a crescut mult, dar și prin faptul că multe tarife nu au fost ajustate la timp, iar majorarea lor în prezent contribuie la creșterea inflației.
La începutul săptămânii trecute, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, unul dintre foștii lideri ai Partidului Socialiștilor și un critic al guvernării, a anunțat că tarifele pentru transportul public vor fi majorate de 2-3 ori, în condițiile în care ultima ajustare s-a făcut în 2009, iar între timp, prețurile la resursele energetice au crescut și municipalitatea suportă pierderi mari.
Un dintre tezele promovate intens de opoziția pro-rusă din Republica Moldova este că guvernarea pro-europeană, în frunte cu președintele Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) poartă răspunderea pentru creșterea prețurilor.
OBIECTIV: Să asocieze guvernarea pro-europeană cu inflația galopantă și scumpirile în lanț.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Prețurile la carburanți cresc practic în toată lumea. Este o tendință care a început în a doua jumătate a anului 2021 în contextul relansării economiei după pandemia de Coronovaris, care s-a amplificat la începutul anului 2022, în contextul războiului din Ucraina.
La începutul săptămânii trecute, potrivit site-urilor specializate, benzina și motorina în Republica Moldov erau printre cele mai ieftine în Europa, costând aproximativ 1,4 euro litrul.
În Republica Moldova prețurile la benzină și motorină sunt stabilite zilnic (în zilele lucrătoare) de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, iar patru din cei cinci membri ai Consiliului de administrație ale instituției au fost numiți în funcție de guvernările precedente.
Guvernul a subvenționat parțial facturile la gaze și energia termică în perioada rece a anului pentru toți consumatorii, inclusiv datorită banilor oferiți de Uniunea Europeană.
În ceea ce privește tarifele în transportul din Chișinău, experții spun că acestea trebuiau majorate treptat de-a lungul anilor, lucru care nu s-a făcut din cauza unor interese politice.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Prețurile la resursele energetice au crescut mult în ultimul an, perioadă care coincide și cu mandatul actualei guvernări de la Chișinău.
Verifică sursele: