Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău

Rețeaua lui Soros a înființat propriul partid pentru Maia Sandu – PAS. Scopul este de a transforma țara într-o colonie

Tirdea
©NTV  |   Bogdan Țîrdea
ȘTIREA: „Bogdan Țîrdea: Rețeaua lui Soros a înființat propriul partid pentru M. Sandu – PAS. Scopul este de a transforma țara într-o colonie”
În lead-ul știrii se ating mai multe teme ale propagandei clasice ruse împotriva Occidentului care ar încerca să transforme statele mai mici în „colonii” de la periferia sa.
Totodată știrea/comentariul lovește în filantropul american de stânga George Soros, prin demonizarea acestuia ca parte a „ocultei mondiale” ce dorește să înrobească majoritatea populației planetei.
Tema internațională este coborâtă la nivelul intern al Republicii Moldova, acolo unde se face legatura între Soros și Fundația pentru o Societate Deschisă (Open Society) și unii dintre principali membri ai Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de factură europeană.
PAS este principalul partid de opoziție de la Chișinău și rivalul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) și a președintelui Igor Dodon.
De meționat este că tema rulează în buclă, cu periodicitate, pe toate media asociate Partidului Socialiștilor din R. Moldova și rețeaua de bloguri a membrilor și simpatizanților acestuia.
CONTEXT/ETHOS LOCAL: Campania electorală pentru alegerile prezidențiale ce ar urmă să aibă loc pe 1 noiembrie.
Teză este cea a „amestecului străin în treburile interne”, o temă clasică încă de pe vremea Uniunii Sovietice, prin care tot răul intern se datorează străinilor. Fie direct, fie prin proxy-urile din țară.
Se induce subliminal xenofobia, intolerența față de străini și „colaboratori ai acestora”. În termeni științifici, se atinge „complexul cetății asediate”, prin care locuitorii polis-ului trebui să se apere cu stoicism de inamicul extern, iar de acest lucru depinde însăși supraviețuirea lor.
OBIECTIV: În primul rând este mesaj în cutia de rezonanțanță (echo chamber) a electoratului filorus hrănit cu miturile propagandei sovietice despre Occident și „oculta mondială” vestică care vrea să conducă lumea și să înrobească națiuni.
Tototdată, știrea țintește și erodarea încrederii electoratului PAS în acest partid.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Toate personajele enumerate au avut legături cu Fundația Soroș în diverse calități. Fie ca bursieri, fie ca membri au unor board-uri, sau participarea la anumite training-uri sau cursuri ale unor instituții de învățământ afiliate Fundației Soros (Central European University, etc.)
CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE:
Acest exemplu este una dintre temele axiale ale propagandei ruse împotriva Occidentului neo-liberal și capitalist, care dorește să subjuge statele mai mici și mai slabe.
Se induce ideea sclavizării națiunilor mai mici și transformarea lor în colonii. În periferii economice din care se pot extrage resurse care să fie exploatate apoi de centru. Ideea este se apropie de politicile de stat specifice imperiilor.
Se atinge o coardă sensibilă, emoțională și se urmărește o reacție de răspuns pe măsură din partea populației locale. De atfel, o temă foarte ventilă de bolșevici de istoriografia sovietică și a discursului politic din timpul URSS-ului.
De altfel, Fundația Soros nu impune celor pe care i-a finanțat să servească interesele Fundației și nu îi constrânge să acționeze în conformitate cu anumite interese sau o agendă.
Viziunile democratice ale Fundației nu devin automat agenda politicienilor sau trebuie promovate odată ce aceștia au ajuns la conducere.
În această logică pe care o expune autorul Bogdan Tîrdea, și el fost bursier al Fundației Soros în anul 1998, aceeași teorie ar trebui să i se aplice personal. Însuși Bogdan Tîrdea a primit o bursă de merit de gradul III de la Fundația Soros, în valoare de 500 de lei moldovenești.
REACȚII OFICIALE:
Director executiv al Fundației Soros Moldova, Petru Culeac:
„Este regretabil faptul că unii politicieni, în scopuri îndoielnice, periodic recurg la atacuri murdare la adresa lui George Soros sau a Fundației Soros-Moldova.
Aceste atacuri, în realitate, sunt o ofensă la adresa cetățenilor care, cu susținerea donatorilor, depun eforturi constante pentru dezvoltarea Republicii Moldova, prin îmbunătățirea calității serviciilor sociale și a învățământului, consolidarea comunităților, combaterea corupției sau încurajarea antreprenorialului”
Detalii pe larg aici:
Tags: Republica Moldova, Presidential elections 2020, Soros

  • Publication / Media:
    NTV, Accent TV, Primul în Moldova
  • Language / Target audience:
    Electoratul PSRM, dar se încearcă și slăbirea încrederii electoratului PAS.
  • Key narrative:
    Soros conduce din culise acțiunile opoziției proeuropene și ale Maiei Sandu
Other articles
Parliamentary elections in the Republic of Moldova: Transnistrian voters against the Diaspora

Parliamentary elections in the Republic of Moldova: Transnistrian voters against the Diaspora

The electoral battle in the Republic of Moldova between the pro-European and the pro-Russian parties is also reflected in the way polling stations are organized. The PSRM-PCRM bloc is counting on the votes of Transnistrian population, while PAS hopes to win the votes of those who went to work in Europe, the diaspora. The electoral authority has also been involved in this fight, trying to reduce diaspora’s ability to vote.

FAKE NEWS: In Moldova, Covid-19 statistics are manipulated to serve Maia Sandu

FAKE NEWS: In Moldova, Covid-19 statistics are manipulated to serve Maia Sandu

Statistics on the number of Coronavirus infections are manipulated to serve the political interests of Maia Sandu, according to the Socialist MP Bogdan Țîrdea, one of the most active promoters of false narratives in Moldova. The statistics narrative is false too, and, just like the previous ones, has been amplified by several publications.

Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

Maia Sandu ar vrea să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare, iar platformele de fake news sunt credibile.

False
True
3 minutes read
DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No.1: The Battle Of The Three Presidents
DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No.1: The Battle Of The Three Presidents

A new election campaign is underway in Moldova, the third in 2 years. In essence, as in most of the elections that have taken place since Moldova gained independence, what we see today is a confrontation between the so-called "Eastern and Western vectors". Russia openly supports the Eastern vector; The West promises funding for the reforms promised by the Western vector. The election campaign, like most campaigns in recent years, is marked by an abundance of fake news and disinformation, usually launched by the left wing and the media affiliated with the Socialists or the Kremlin. The authors of the false narratives, however, seem to be running out of new ideas: most of them have already been used in the election campaigns that have taken place since 2016.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
12 Jun 2021
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

Maia Sandu ar vrea să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare, iar platformele de fake news sunt credibile.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Dec 2020
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”

Maia Sandu este responsabilă pentru închiderea școlilor și reforma administrativă (nepopulară) din 1999 și va continua aceste procese dacă ajunge președinte.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
03 Nov 2020
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”

Rusia ajută Republica Moldova oriunde este nevoie – chiar și la deszăpezire în iarna care o să urmeze.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
16 Oct 2020