Editoriale

Alegeri in Republica Cehă: Cuibul berzei și fiul revoltat

Babis
© EPA-EFE/MARTIN DIVISEK   |   Czech Prime Minister Andrej Babis (R-front, back to camera) is confronted by his son Andrej Babis Jr. (C, green t-shirt) after the campaign start for the general elections in Usti nad Labem, Czech Republic, 02 September 2021.

Daruieste Viata

Chiar la începutul campaniei electorale din Republica Cehă, publicul a asistat la o adevărată tragedie grecească atunci când actualul prim-ministru, Andrej Babiš, a fost confruntat public de fiul său înstrăinat. Această poveste bizară, care implică chiar o presupusă răpire a lui Babiš Jr. la ordinele tatălui său, are implicații cât se poate de reale și poate fi legată de fraudarea de fonduri europene și o companie deținută de prim-ministru.

„Bună, tată! …De ce m-ai rănit?”

La începutul lunii septembrie, mișcarea ANO – la guvernare –, a prim-ministrului Andrej Babiš, și-a lansat campania în orașul Ústí nad Labem din Boemia de Nord. Vremea a fost frumoasă, iar evenimentul a avut loc în aer liber. În afară de candidați, doar jurnaliștii acreditați au avut acces în locul respectiv. Paza prim-ministrului și a miniștrilor care au participat la eveniment a fost asigurată de un număr mare de ofițeri de poliție. Prezentarea lozincilor electorale și a principalelor discursuri s-a făcut fără complicații, dar conversația ulterioară dintre premier și jurnaliști a fost întreruptă de un incident neașteptat.„Bună, tată! Ce simți când mă vezi acum în fața ta?” a exclamat un bărbat adresându-i-se  lui Babiš după ce se alăturase grupului de jurnaliști. „De ce m-ai rănit? Mă voi apăra, voi lupta. Și o fac nu numai pentru mine, ci și pentru alții”, a continuat el. „Mult noroc în campanie și în păcălirea națiunii cehe și a sectei ANO pe care o conduci”,  a mai spus Andrej Baiš Jr.

Babiš Sr. a ascultat vorbele fiului său în tăcere, la fel ca și miniștrii ANO adunați în jurul său. „Vreau doar să spun că întotdeauna am avut grijă de fiul meu”, a spus premierul după plecarea juniorului. „Îmi pare rău. Știm cine îl abuzează, dar nu vreau să vorbesc despre asta. Am conștiința curată. Nu îi doresc niciunui părinte să treacă prin așa ceva”, a adăugat el.

Evident că incidentul a pus în umbră lansarea campaniei mișcării politice.

Apariția lui Andrej Babiš Jr. nu a afectat poziția tatălui său în sondaje, care spun în continuare că are cele mai mari șanse de a câștiga alegerile din 8-9 octombrie. Pot apărea, însă, alte consecințe neplăcute pentru prim-ministru, dar trebuie să ne întoarcem în timp pentru a explica de ce se poate întâmpla acest lucru.

Trecerea Cuibului berzei de la tată la fiu și înapoi la tată

Prim-ministrul, unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Cehă, este acuzat în cazul cunoscut drept Cuibul berzei (Čapí Hnízdo) – care este numele stațiunii de lux pe care o construise chiar el. Cuibul berzei a fost inițial deținut de o companie din holdingul Agrofert al lui Babiš. Conducerea s-a schimbat în 2008, când acționari anonimi au devenit proprietari. Fiind o companie mică, a primit o subvenție europeană de 50 milioane CZK (aproximativ 2 milioane de euro), la care nu ar fi avut dreptul în cadrul holdingului gigant căruia îi aparținuse.

Când valabilitatea subvenției a expirat, Cuibul berzei a revenit în holdingul lui Babiš în 2014. Potrivit poliției, Babiš a comis o fraudă cu subvenții atunci când a separat în mod intenționat Cuibul berzei pentru a primi o subvenție destinată companiilor mici și mijlocii. În 2017, poliția l-a acuzat pe Babiš împreună cu alte 11 persoane. Printre aceștia erau foști directori ai companiei și membri ai familiei lui Babiš - inclusiv fiul său Andrej (ulterior, procurorii l-au achitat pe el și pe ceilalți membri ai familiei). El și alți membri ai familiei dețineau acțiunile anonime în momentul în care poliția a sesizat că se comisese o fraudă.

Babiš însuși a recunoscut acest lucru în fața parlamentarilor, în 2016. „Cuibul berzei era deținută la momentul respectiv de cei doi copii adulți ai mei și de fratele partenerei mele, care deținea o cotă corespunzătoare pentru cei doi copii minori și partenera mea”, a spus el .

O presupusă răpire, un diagnostic de schizofrenie și întoarcerea fiului revoltat

Vreme de mulți ani, Babiš Jr. a refuzat să comenteze cazul și nici măcar poliția nu a reușit să îl interogheze. Printre altele, se pare că din cauza bolii mintale destul de grave de care ar fi suferit.

Apoi, în ianuarie 2018, poliția a primit un e-mail de la el: „Am fost răpit și dus în Crimeea. Acum sunt cu prietena mea în Ucraina. Aștept o intervenție psihiatrică pe care nu am cerut-o. Tatăl meu avea nevoie ca eu să dispar pe durata cazului Cuibul berzei”.

În toamna aceluiași an, când reporterii de la Seznam Zprávy l-au găsit în Geneva, Elveția, unde se afla la mama lui, Babiš Jr. a spus același lucru. A pretins ca fusese dus cu forța în Crimeea la ordinul tatălui său, ca să nu poată depune mărturie în cazul Cuibul berzei. L-a acuzat pe psihiatrul care ii dăduse diagnosticul de schizofrenie (o colaboratoare a tatălui său, de altfel), precum și pe soțul acesteia, care era șofer angajat de holdingul premierului și care îl însoțise pe Babiš Jr. în Rusia și Ucraina.

Cu toate acestea, poliția nu a investigat presupusa răpire și a închis cazul fără să îl interogheze pe Babiš Jr. De asemenea, nimeni nu a fost acuzat – conform investigației, nu se comisese nicio infracțiune. Nici Babiš Jr. nu a dat vreo declarație publică, cu excepția celor făcute când jurnaliștii l-au găsit în Elveția.

În luna iunie a acestui an, totuși, a apărut brusc în Republica Cehă. A anunțat că este pregătit să depună mărturie în cazul Cuibul berzei și în legătură cu pretinsa sa răpire în Crimeea. El îl acuză pe tatăl său pentru ambele. A început, de asemenea, să îl critice pe rețelele sociale și în interviuri, numindu-l adesea „mafiot”.

Procurorul ar fi trebuit să decidă până la finalul lunii august dacă prim-ministrul și unul dintre managerii săi urmau să ajungă în instanță.

Întoarcerea lui Babiš Jr, care este un martor cheie în acest caz și care nu fusese încă interogat, a schimbat situația. Procurorul a ordonat poliției să îl interogheze. Mai întâi, la 9 septembrie, el a depus mărturie timp de câteva ore despre presupusa sa răpire în Crimeea, iar la 13 septembrie despre cazul Cuibul berzei. Interogatoriul de la poliție a durat cinci ore.

„Am un sentiment bun în legătură cu această situație. Mă bucur că astăzi (lunea trecută) am în sfârșit ocazia să depun mărturie în cazul Cuibul berzei, în care tatăl meu s-a folosit de mine. Vreau să subliniez faptul că nu am vrut niciodată să fac parte din înșelăciunea cu subvenția, le-a spus Babiš Jr. reporterilor ulterior.

Pe scurt, fiul prim-ministrului – a cărui profesie este aceea de pilot de avion cargo – susține că a fost diagnosticat cu schizofrenie intenționat, astfel încât să nu poată depune mărturie în acest caz. Și din aceleași motive ar fi fost dus în Crimeea. Acum susține că are evaluări care arată că este complet sănătos mintal. Îl învinovățește pe tatăl său de cele ce i s-au întâmplat până acum și vrea ca acesta să ajungă în instanță.

Pretinde, de asemenea, că scopul său nu este de a influența alegerile. Dar, dacă asta s-ar întâmpla, nu l-ar deranja. „ Nu m-ar deranja sa aibă un efect colateral. Dar nu acesta este scopul meu. Nu uitați că nu eu am hotărât să fiu dus în Crimeea, nu eu am provocat cazul Cuibul berzei, tatăl meu este autorul. Eu am un obiectiv clar, și acela este de a câștiga procesul împotriva celor care au comis infracțiuni împotriva mea”, a explicat el

Câștigătorul nu va sta, neapărat, în capul mesei

Ce este aproape sigur, totuși, este că acest caz nu va fi încheiat înainte de alegeri. Cei mai mulți experți nu cred că factorul reprezentat de „fiul revoltat” îl va afecta pe prim-ministru în ceea ce privește voturile pe care urmează să le primească. „Cred că le va da muniție suplimentară celor care sunt împotriva lui  Andrej Babiš. În ceea ce-i privește pe susținătorii săi, situația îi va fi favorabilă. Fiecare își va consolida perspectiva și își va adapta interpretarea la propria viziune asupra lumii”, a spus analistul politic  Eva Lebedová.

Sondajele pre-electorale dovedesc că are dreptate. Mișcarea populistă ANO a lui Babiš deține un avantaj clar. În timp ce în primăvară a scăzut pentru scurt timp la 20 la sută din cauza epidemiei gestionate prost, acum s-a stabilizat în jurul valorii de 25 la sută,  iar în unele sondaje procentul este chiar mai mare.Asta ar fi suficient pentru a câștiga acum, dar s-ar putea să nu fie suficient pentru a guverna. Sondajele indică, în imediata apropiere, două coaliții de opoziție care s-au angajat public să nu intre la guvernare cu mișcarea ANO. Coaliția mai degrabă conservatoare Spolu (Împreună) se află acum pe locul doi, cu un rezultat estimat la puțin peste 20%. Sondajele prezic un rezultat puțin mai slab pentru a doua coaliție, mai liberală, a Piraților, Primarilor și Independenților.Mișcarea SPD anti-imigrație va ajunge cu siguranță în Parlament. Social-democrații și comuniștii, cu care ANO a guvernat în această perioadă electorală, se situează în jurul pragului de cinci procente necesar pentru a intra în Camera inferioară. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, va fi probabil foarte dificil pentru ANO să formeze o majoritate.Întrebarea este ce problemă va domina finalul campaniei. Prim-ministrul Babiš pune accentul pe migrație, suveranitate față de Uniunea Europeană sau opoziție față de electromobilitate sau economia comună, poziționându-se astfel împotriva Piraților. Între timp, pandemia Covid rămâne mai degrabă în fundal, chiar dacă Republica Cehă a avut un număr foarte mare de victime pe cap de locuitor și guvernul s-a confruntat cu critici severe pentru că nu a gestionat situația corect. Cu toate acestea, la fel ca în aceeași perioada a anului trecut,  numărul de cazuri e în creștere. Dar este posibil ca în cele peste două săptămâni care au mai rămas până la alegeri să apară o problemă complet nouă care să afecteze situația. Nu ar fi prima dată când se întâmplă așa ceva în timpul campaniei electorale din Republica Cehă.

Michael Švec
Michael Švec

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
  • Prim-ministrul, unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Cehă, este acuzat în cazul cunoscut drept Cuibul berzei (Čapí Hnízdo) – care este numele stațiunii de lux pe care o construise chiar el. Cuibul berzei a fost inițial deținut de o companie din holdingul Agrofert al lui Babiš. Conducerea s-a schimbat în 2008, când acționari anonimi au devenit proprietari. Fiind o companie mică, a primit o subvenție europeană de 50 milioane CZK (aproximativ 2 milioane de euro), la care nu ar fi avut dreptul în cadrul holdingului gigant căruia îi aparținuse. Când valabilitatea subvenției a expirat, Cuibul berzei a revenit în holdingul lui Babiš în 2014. Potrivit poliției, Babiš a comis o fraudă cu subvenții atunci când a separat în mod intenționat Cuibul berzei pentru a primi o subvenție destinată companiilor mici și mijlocii.
  • Fiul prim-ministrului – a cărui profesie este aceea de pilot de avion cargo – susține că a fost diagnosticat cu schizofrenie intenționat, astfel încât să nu poată depune mărturie în acest caz. Și din aceleași motive ar fi fost dus în Crimeea. Acum susține că are evaluări care arată că este complet sănătos mintal. Îl învinovățește pe tatăl său de cele ce i s-au întâmplat până acum și vrea ca acesta să ajungă în instanță.
  • Cei mai mulți experți nu cred că factorul reprezentat de „fiul revoltat” îl va afecta pe prim-ministru în ceea ce privește voturile pe care urmează să le primească. „Cred că le va da muniție suplimentară celor care sunt împotriva lui Andrej Babiš. În ceea ce-i privește pe susținătorii săi, situația îi va fi favorabilă. Fiecare își va consolida perspectiva și își va adapta interpretarea la propria viziune asupra lumii”, a spus analistul politic Eva Lebedová. Sondajele pre-electorale dovedesc că are dreptate. Mișcarea populistă ANO a lui Babiš deține un avantaj clar. În timp ce în primăvară a scăzut pentru scurt timp la 20 la sută din cauza epidemiei gestionate prost, acum s-a stabilizat în jurul valorii de 25 la sută, iar în unele sondaje procentul este chiar mai mare. Asta ar fi suficient pentru a câștiga acum, dar s-ar putea să nu fie suficient pentru a guverna.
Moldova: de ce vrea Biserica subordonată Moscovei să se distanțeze de aceasta
Moldova: de ce vrea Biserica subordonată Moscovei să se distanțeze de aceasta

Mitropolitul Moldovei a criticat Patriarhia Moscovei, iar preoți din Chișinău au cerut alipirea la Patriarhia română. Mișcările au legătură cu susținerea patriarhului rus pentru războiul din Ucraina.

Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac
07 Dec 2023
Ucraina, împinsă spre Rusia de presiunile aliaților și problemele interne
Ucraina, împinsă spre Rusia de presiunile aliaților și problemele interne

Lipsa de progrese pe front, probleme interne și oboseala aliaților pot împinge Ucraina spre o pace cu Rusia. Aceasta ar duce la o ruptură cu Occidentul și ar alimenta ambițiile imperialiste ale Moscovei.

Cosmin Popa
Cosmin Popa
04 Dec 2023
Bulgaria: o luptă dificilă și de durată pentru a adera la Spațiul Schengen
Bulgaria: o luptă dificilă și de durată pentru a adera la Spațiul Schengen

Bulgaria începe să realizeze că lupta pentru aderarea la Spațiul Schengen nu s-a terminat; mai mult, autoritățile au pierdut controlul asupra procesului de aderare.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
01 Dec 2023
În cursa pentru Casa Albă, statele baltice țin cu Joe Biden
În cursa pentru Casa Albă, statele baltice țin cu Joe Biden

Există îngrijorări în Țările Baltice că revenirea lui Donald Trump ar putea însemna politici americane haotice. Dacă Joe Biden rămâne, lucrurile ar fi ”business as usual”.

Kaspars Germanis
Kaspars Germanis
24 Nov 2023