DEZINFORMARE: UE nu lasă România să ajute Siria, puternic afectată de cutremurul din 6 februarie

Echipe de salvare caută supraviețuitori sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite, după un cutremur din Idlib, Siria, 08 februarie 2023.
© EPA-EFE/YAHYA NEMAH   |   Echipe de salvare caută supraviețuitori sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite, după un cutremur din Idlib, Siria, 08 februarie 2023.

Adrian Severin: „Actualul guvern român este format din slugi imbecile”

Embargoul european nu permite trimiterea de ajutoare în Siria, țară devastată și ea de cutremur, iar România, din slugărnicie față de Occident, refuză și ea să ajute poporul sirian greu încercat, potrivit unei dezinformări promovate de o platformă media unde au apărut de-a lungul timpului numeroase narațiuni false, multe specifice propagandei ruse. Dezinformarea a fost lansată de fostul ministru de externe Adrian Severin, fost deținut penal, cu puternice afinități moscovite. În realitate, atât UE cât și România au oferit ajutoare Siriei.

ȘTIRE: „Guvernul român încearcă să își scuze inacțiunea neomenoasă privind trimiterea de ajutoare în Siria, respectiv semenilor noștri sirieni loviți de soartă, așa cum, altminteri, își scuză toate turpitudinil e (inclusiv cele care afectează direct poporul român), aruncând cu lașitate vina pe sancțiunile la care UE a condamnat Siria (de altfel, să o spunem, fără bază în dreptul internațional) și pe obligația României, ca membru disciplinat al UE, de a aplica cu religiozitate acele sancțiuni. [...] Neomenia guvernului român față de Siria, greu lovită de o calamitate naturală care depășește imaginația, nu este efectul tratatelor sau politicilor europene și nu poate fi nici explicată nici scuzată prin ele. Ea este efectul slugărniciei imbecile și imbecilizante a celor care formează actualul guvern român și actuala conducere a României, în general.”

Realitate: Siria, la fel ca și Turcia, beneficiază de ajutoare din partea UE și a României, deși guvernul de la Damasc a pus piedici asistenței pentru zonele rebele

NARAȚIUNI: 1. Lipsită de omenie, România refuză să ajute greu încercatul popor sirian, la ordinul Occidentului. 2. Politica externă a României este dictată de la Bruxelles.

CONTEXT: Adrian Severin este un fost ministru român de externe și europarlamentar prins în timp ce primea mită pentru trafic de influență și condamnat la închisoare cu executare pentru acest lucru. De la eliberare, el a început să promoveze constant teze suveraniste și antioccidentale, similare cu cele care apar în narațiunile răspândite de Kremlin. După declanșarea invaziei în Ucraina, fostul deținut a continuat chiar și cu preluarea mai multor teze ale propagandei de război ruse.

De ceva vreme, fostul politician devenit infractor își expune părerile pe solidnews și în emisiunile postului de radio asociat acestui portal, Gold FM, post sancționat pentru răspândirea de informații false de către CNA. Ambele canale media sunt asociate cu Cozmin Gușă, un controversat politician/analist/consultant/om de afaceri care a promovat de-a lungul timpului narațiuni false și a fost descris de presa din România drept un apropiat/simpatizant/agent de influență al Rusiei.

De notat și că Rusia este de ani de zile principalul susținător al regimului lui Bașar al-Assad, în ciuda brutalității acestui regim față de propria populație. Inițial sprijinul a fost politic și a mers până la protejarea regimului Assad în Consiliul de Securitate al ONU, atunci când Damascul a folosit arme chimice împotriva propriei populații. Ulterior, Rusia chiar a intervenit în războiul civil sirian, bombardând obiective civile, inclusiv spitale. De altfel, brutalitatea rușilor le-a adus la cel puțin doi dintre generalii care au luptat în Siria, Aleksandr Dvornikov și Serghei Surovikin, aceeași poreclă – „măcelarul din Siria”. Ambii generali au fost ulterior numiți comandanți ai forțelor ruse în războiul la scară largă declanșat în Ucraina, război despre care atât Adrian Severin cât și Cosmin Gușă și canalele sale media au răspândit narațiuni false, pro-rusești.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în UE și NATO, promovarea discursului de tip suveranist, susținerea indirectă a intereselor ruse în Siria.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În ciuda efectelor devastatoare ale cutremurului asupra populației și infrastructurii deja grav afectate de războiul civil, Siria a cerut ajutor internațional abia la două zile de la cutremur. În primele zile, guvernul sirian a refuzat redeschiderea granițelor țării pentru tranzitul convoaielor umanitare. Decizia este explicabilă prin dorința oficialilor de la Damasc de a nu permite ca ajutoarele să ajungă și în teritoriile aflate sub controlul rebelilor antiguvernamentali. Această abordare nu a reprezentat o noutate, de mai mulți ani ONU confruntându-se cu problema asistenței umanitare pentru populația din nord-vestul Siriei. Cu toate acestea, încă din primele momente ale declanșării crizei umanitare din cele două țări, Uniunea Europeană a anunțat că va ajuta prin toate mijloacele atât Siria, cât și Turcia. În plus, președinția suedeză a decis să activeze mecanismul integrat pentru un răspuns politic la crize (IPCR) în modul integral pentru a coordona măsurile de sprijin ale UE, în strânsă colaborare cu Comisia Europeană. Astfel, UE a anunțat că va oferi o primă tranșă de 3,5 milioane de euro sub formă de asistență umanitară de urgență pentru Siria, pentru a ajuta persoanele aflate în dificultate să aibă acces la adăposturi, apă și canalizare, la diverse articole de sănătate de care au nevoie în prezent, precum și pentru a sprijini operațiunile de căutare și salvare. Totodată, Comisia Europeană a aprobat și un sprijin de urgență suplimentar ambelor țări în valoare de 6,5 milioane de euro în cadrul uneia dintre cele mai mari operațiuni de căutare și salvare din istorie, prin intermediul mecanismului său de protecție civilă. La rândul ei, România, prin vocea șefului DSU, Raed Arafat (născut la Damasc, Siria), a anunțat că va trimite ajutor umanitar în Siria, detaliile urmând a fi puse la punct în aceste zile. Este însă evident, că toate demersurile guvernului român vor trebui coordonate cu cele comunitare, strict pentru fluidizare, eficiență și timpi cât mai mici de punere în practică.

În ceea ce privește pierderea independenței decizionale a Bucureștiului în favoarea Bruxellesului, avem de-a face cu veșnica teză de propaganda rusă și pro-rusă, continuarea directă a tezelor din perioada Războiului Rece privind Occidentul acaparator și exploatator. De fapt, România este cea care a cerut să fie acceptată în UE și și-a luat angajamentul ca, în calitate de membru, să accepte și să adopte regulile comune pentru toate statele membre. Și deși forța economică a României nu este la fel de mare ca aceea a majorității statelor membre, ea este, legal, un membru cu exact aceleași drepturi și obligații ca și celelalte.

SÂMBURE DE AVDEVĂR: Autoritățile române au anunțat că România va trimite în Siria doar ajutor umanitar și nu echipe de salvare, deoarece, la acest moment, numărul maxim de echipe de salvatori permis de strategia națională pentru urgențe se află în Turcia.

Tags: UE , Suveranism , România , Cutremurul din Turcia
 • Publicație / Media:
  solidnews.ro
 • Data publicării:
  09/02/2023
 • Public țintă:
  naţionalişti, suveranişti, antioccidentali, antieuropeni, putiniști, rusofili
 • Amplificare:
  cotidianul.ro, bzi.ro, reţele sociale
 • Narațiune cheie:
  UE nu lasă România să ajute Siria, puternic afectată de cutremurul din 6 februarie
Cezar Manu
Cezar Manu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 42 min
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023