DEZINFORMARE: SUA cer retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria după ce R. Moldova a semnat noul contract de livrare a gazelor

DEZINFORMARE: SUA cer retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria după ce R. Moldova a semnat noul contract de livrare a gazelor
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Vicepreședintele SUA Joseph Biden vorbește mulțimii adunate în Piața Operei Naționale din Chișinău, 11 martie 2011.

Dezinformare

Statele Unite cer retragerea forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria, scrie portavocea Kremlinului, Sputnik. De fapt, e vorba de munițiile și celelalte forțe rusești din regiunea separatistă.  

ȘTIRE: Congresmanul democrat american William Keating a pregătit un proiect de rezoluție cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova în care se vorbește despre așa-numita „prezență ilegală a militarilor ruși” în Transnistria. Congresmanul a cerut „să fie retrase toate forțele militare ruse”. (...)

Moscova a menționat în repetate rânduri că pacificatorii ruși se află legal în Transnistria.

Politologul Alexandr Asafov a comentat documentul la Radio Sputnik: „Prezența pacificatorilor noștri în Transnistria nu necesită permisiunea Congresului SUA. Dar este interesant de ce anume acum se vine cu asemenea îndemnuri. Se vede că în pofida unor succese politice în administrarea Moldovei și a României, americanii se simt înfrânți de semnarea acordului de livrare a gazelor de Republica Moldova și Gazprom. SUA pierd poziții. Acest acord este privit de SUA ca o înfrângere pe care vor să o acopere cumva”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Washingtonul cere retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria. 2. SUA au pierdut din influență în Republica Moldova după ce aceasta a semnat contractul de livrare a gazului cu Gazprom

CONTEXT/ETOS LOCAL: În regiunea separatistă Transnistria staționează un contingent militar rus care, oficial, păzește un depozit mare cu armament și muniție militară. În același timp, un contingent de „pacificatori”, compus în special din reprezentanți ai Rusiei este antrenat în așa-numita misiune de menținere a păcii, lansată după conflictul militar din 1992.

Rusia și-a asumat în repetate rânduri, în special la Summitul OSCE din 1999, să-și retragă munițiile și militarii din Republica Moldova, promisiuni pe care nu le-a realizat.

Autoritățile de la Chișinău, dar și demnitari internaționali, au cerut în repetate rânduri retragerea contingentului militar și a muniției, dar Moscova afirmă în mod fals că se încearcă eliminarea forțelor de menținere a păcii.

Un astfel de demers apare și în rezoluția propusă de congresmanul american în care se solicită ca „tot personalul și echipamentul forțelor de securitate sau armate ruse să retragă de pe teritoriul suveran al Moldovei”.

Pacificatorii ruși sunt prezentați de Moscova și Tiraspol drept forțele care au stopat vărsările de sânge după 1992. Experții consideră însă că aceștia mai degrabă împiedică soluționarea conflictului transnistrean. Au existat și incidente cu implicarea pacificatorilor, inclusiv în 1992, când un pacificator rus a împușcat mortal un tânăr.

În luna octombrie, Republica Moldova s-a confruntat cu o criză energetică, în condițiile în care a procurat gaz la un preț record, dar și în cantități limitate oferite de Gazprom, ca până la urmă să semneze un contract pe cinci ani cu gigantul rus.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca pe parteneri în care nu se poate avea încredere. Să prezinte SUA ca perdanți ai conflictului geopolitic din regiune. Să distorsioneze adevărul, prezentând demersurile de retragere a armatei și muniției militare ruse din Transnistria, drept solicitare de retragere a pacificatorilor

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Rezoluția „Recognizing the Republic of Moldova’s 30th anniversary of independence and expressing support for the Republic of Moldova’s demonstrated commitment to advancing democracy, strengthening civil society, and European integration”, a fost înregistrată în Camera Reprezentanților de la Washington la 2 noiembrie, adică la câteva zile după ce Chișinăul a anunțat că a semnat contractul de livrare a gazelor cu Moscova. Este un document dedicat împlinirii a 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova  și nu are legătură cu contractul de livrare a gazelor.

Republica Moldova nu are, cel puțin în acest moment, alternative de procurare a gazului, de aceea afirmația că SUA au fost înfrânte prin semnarea respectivului contract nu are nicio logică, în condițiile în care Chișinăul a procurat gaz doar de la Gazprom pe parcursul întregii perioade de independență.

Și, cel mai important, aceasta nu este prima rezoluție din Congresul american care se referă la necesitatea retragerii trupelor și munițiilor ruse. Una mult mai dură și centrată pe acest subiect a fost înregistrată în februarie 2018.

Rezoluția nu se referă în mod expres la evacuarea pacificatorilor ruși, așa cum afirmă Sputnik. Documentul cere retragerea trupelor și muniției rusești. Confundarea intenționată a pacificatorilor cu trupele militare și muniția a devenit un procedeu obișnuit folosit de Moscova și Tiraspol prin care încearcă să manipuleze opinia publică despre faptul că s-ar cere retragerea pacificatorilor ceea ce va conduce la noi vărsări de sânge pe Nistru.

SÂMBURE DE ADEVĂR: În Congresul american a fost înregistrat proiectul unei rezoluții în care se cere și retragerea trupelor și muniției militare ruse din stânga Nistrului.

 • Publicație / Media:
  radiosputnik.ria.ru
 • Data publicării:
  08/11/2021
 • Public țintă:
  Persoane ostile Occidentului, eurosceptici
 • Amplificare:
  mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  SUA cer retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria după ce Moldova a semnat noul contract de livrare a gazelor
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 11 min
 • NARAȚIUNI: 1. Washingtonul cere retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria. 2. SUA au pierdut din influență în Republica Moldova după ce aceasta a semnat contractul de livrare a gazului cu Gazprom
 • OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca pe parteneri în care nu se poate avea încredere. Să prezinte SUA ca perdanți ai conflictului geopolitic din regiune. Să distorsioneze adevărul, prezentând demersurile de retragere a armatei și muniției militare ruse din Transnistria, drept solicitare de retragere a pacificatorilor
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023