Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic

Dezinformare

Statele Unite sunt responsabile de declanșarea războiului din Ucraina și îl întrețin pentru a profita economic, dar și pentru a transforma Europa și unele țări din Asia în anexele lor economice, potrivit unei narațiuni false publicate la București. Aceasta reia tezele propagandei Moscovei care încearcă să își justifice agresiunea împotriva Ucrainei acuzând Occidentul că ar fi vinovat de conflict.

ȘTIRE: „Occidentul a ajuns să fie arate ca o economie cu costuri ridicate, cu cheltuieli de locuințe, educație și medicale finanțate azi exclusiv prin datorii (împrumuturi bancare cu nemiluita, vezi ce i-a făcut României ex-premierul Florin Cîțu!).

Însă pentru capitalismul financiar occidental, chiar și modul acesta de a guverna are o hibă, într-un final: cum poate menține nivelul de trai în fața dezindustrializării și a deflației datoriilor sărăcind 99% dintre oameni pentru a îmbogăți procentul de 1%?

Ei bine, americanii au putut face asta, cel puțin până acum. După începerea războiului din Ucraina, primul obiectiv al SUA observat de economiștii lumii a fost acela de a descuraja Europa și Japonia să mai coopereze economic cu Federația Rusă și chiar întreaga zonă euroasiatică. Și, ca să mențină UE și Japonia niște simple economii-satelit, americanii au avut grijă să ridice un nou zid al Berlinului, dar de data aceasta unul economic. Scopul atins: a fost blocat total comerțul între Est și Vest! Sancțiunile împotriva Rusiei au ca efect afectarea balanței comerciale a țărilor europene prin creșterea bruscă a prețurilor la petrol, gaze și alimente (precum și a prețurilor pentru multe metale). Toate aceste bunuri trebuie acum importate și de unde altundeva dacă nu din SUA, care asta a și urmărit?! […] În Germania, motorul UE, ministrul Economiei, Robert Habeck (Partidul Verde), vorbește despre activarea rezervelor de gaze ale țării pentru a nu falimenta industriile! Și tot Germania a ajuns să cerșească asemenea resurse de la monarhiile din Emirate, de unde, însă, a primit un refuz elegant. Chiar și în corzi, însă, nemții tot insistă că au pus cruce gazoductului North Stream II și sunt mândri de asta.

De fapt, în realitate, nu s-a întâmplat altceva decât că SUA au cerut Germaniei să se sinucidă economic și să provoace o depresie în societate – prețuri mai mari la bunurile de larg consum și standarde de viață mai scăzute pentru populație! Toate aceste lipsuri pentru UE reprezintă, în oglindă, un beneficiu uriaș pentru Statele Unite, care realizează profituri enorme vânzându-le europenilor petrol mai scump […] Europa arată azi ca marele perdant al războiului-proxy SUA – Rusia. Se pare că noi, europenii, am devenit un fel de apendice al economiei americane, iar urmarea logică ar fi să ne alăturăm politic Statelor Unite, renunțând la guvernele național […] Bruxellesul nu pare să vadă că este victima acestui nou război economic declanșat de America pentru energie, hrană și dominație financiară”.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. SUA transformă UE în colonia sa, după ce a pornit războiul în Ucraina 2. SUA poartă un război prin proxy cu Rusia în Ucraina pentru dominația mondială. 3. Țările din Orientul Mijlociu au refuzat să îi vândă Germaniei hidrocarburi cu care să înlocuiască importurile din Rusia. 

CONTEXT/ETOS LOCAL: Războiul din Ucraina are un impact direct asupra Uniunii Europene care importă circa 40% din gazul necesar pentru industrie și încălzirea populației, precum și 25% din petrol, din Federația Rusă.

De la începutul invaziei în Ucraina, profitând de conjunctura de război și creșterea prețurilor la gaze și petrol pe piețele internaționale, Rusia obține niște profituri uriașe, cu mult mai mari față de 24 februarie, fapt ce îi permite să finanțeze războiul și să își mențină economia pe linia de plutire, mai ales că aceasta depinde de exporturile masive de hidrocarburi.  

UE a adoptat până acum șase pachete de sancțiuni economice ca răspuns la agresiunea neprovocată a Rusiei în Ucraina; cel de-al șaselea include și un embargou etapizat asupra exporturilor de petrol rusesc. Sancțiunile sunt menite atât să pedepsească Rusia cât și să îi diminueze capacitatea de a purta acest război.

Statele Unite au adoptat propriile sancțiuni la adresa Rusiei, inclusiv un embargou pe importurile de petrol și produse petroliere, care erau însă mult mai mici decât cele europene.

OBIECTIV: Mutarea responsabilității pentru declanșarea războiului de la Rusia, ca stat agresor care a invadat Ucraina, către SUA.

DE CE SUN FALSE NARAȚIUNILE: În primul rând, se merge pe narațiunea deja clasică a propagandei ruse care spune că de fapt SUA au inițiat războiul în Ucraina prin tot felul de mașinațiuni. Potrivit acestei narațiuni a Kremlinului, SUA ar duce un război prin proxy în Ucraina împotriva Rusiei.

Evident, nu SUA au declanșat război din Ucraina, ci acesta este rezultatul invaziei ruse la scară masivă de pe 24 februarie pe teritoriul Ucrainei. De altfel, cu aproape un an de zile înainte, Rusia a masat constant și cantitativ mai multă armată și echipamente militare la granițele Ucrainei sub pretextul unor exerciții militare. Rusia a negat constant orice plan de invazie până în ultima zi de dinainte de momentul 24 februarie.

În plan economic, Rusia a creat și a contribuit la ridicarea artificială a prețurilor gazelor naturale cu mult înaintea invaziei din Ucraina, pe tot parcursul anului 2021.

Rusia și-a redus exporturile către Europa cu 25% în al patrulea trimestru al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, ceea ce a accentuat creșterea prețurilor la gaze pe piața Spot în Europa.

Veniturile din taxele și tarifele de export aferente petrolului și gazelor au reprezentat 45% din bugetul federal al Rusiei în ianuarie 2022. Având în vedere prețurile actuale de pe piață, valoarea exportului de gaz rusesc prin conducte numai către UE se ridică la 400 de milioane de dolari pe zi. Veniturile totale din export de țiței și produse rafinate se ridică în prezent la aproximativ 700 de milioane de dolari americani pe zi.

Cantitatea de petrol și gaze rusești care intră în Europa a crescut de fapt de la începutul războiului din Ucraina. Europa a plătit Rusiei în jur de 22 de miliarde de euro (24 de miliarde de dolari) pentru petrol și gaze numai în martie, potrivit Bruegel, un think tank cu sediul la Bruxelles, citat de revista Nature.

Așadar, Rusia profită din plin de prețurile mari la petrol și gaze.

Problema Rusiei cu SUA este și una de competiție directă. În cifre, Rusia este al doilea mare producător de gaze din lume, după Statele Unite. Rusia a produs 761 de miliarde de metri cubi de gaze în 2021, sau 18% din producția mondială de gaze.

Rusia este cel mai mare exportator de gaze din lume, cu exporturi în valoare de aproximativ 250 de miliarde de metri cubi în 2021, 210 de miliarde de metri cubi trecând prin conducte, restul fiind transportate sub formă lichefiată, potrivit datelor AIE.

SUA încearcă să le ofere europenilor o alternativă la gazele rusești exportând către UE gaz lichefiat. .

În aprilie, producătorii americani au exportat aproape 50 de milioane de barili de țiței către cumpărători europeni de la principalele terminale din Texas și Louisiana, potrivit datelor de urmărire a navelor compilate de Bloomberg. Aceasta este aproape jumătate din ceea ce a fost trimis în străinătate luna trecută de pe Coasta Golfului, principalul centru de export al SUA.

Comisia Europeană a lansat planuri de a reduce importurile de gaz rusesc cu aproximativ două treimi până la sfârșitul anului. Această strategie se bazează în mare măsură pe creșterea importurilor de gaze naturale din străinătate și nu este clar dacă toate statele membre vor urma acest plan. Totodată, UE s-a angajat în ultimii ani și într-un efort de trecere la o economie verde, în scopul combaterii schimbărilor climatice, iar asta presupune și mutarea accentului pe așa-numita energie verde.

În ceea ce privește Germania, autorul articolului minte clar, afirmând că Germania a fost „refuzată elegant”. Statele bogate în hidrocarburi din Orientul Mijlocul precum Arabia Saudită sau Qatar sunt de asemenea competitori puternici ai Rusiei pe această piață.

De altfel, Germania a anunțat la finele lunii martie că a ajuns la un acord cu Qatar-ul pentru furnizarea de energie. După o întâlnire cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al Thani, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că a găsit mai mult sprijin decât se aştepta. „Chiar dacă s-ar putea să avem încă nevoie de gaz rusesc anul acesta, în viitor nu va mai fi aşa. Iar acesta este doar începutul”, a declarat oficialul german care a precizat că cele două state vor colabora pe mai multe paliere.

Decizia de a opri gazoductul Nord Stream II este o decizie suverană a Germaniei, luată ca răspuns la război. Ca și celelalte state occidentale, Germania a fost foarte vocală împotriva Rusiei de a opri războiul din Ucraina și acționează în consecință. Statele Unite s-au opus la un moment dat construcției gazoductului, ceea ce nu a împiedicat însă Germania să meargă mai departe; mai mult, Washingtonul se lăsase convins să renunțe la majoritatea obiecțiilor sale.

SÂMBURE DE ADEVĂR: SUA aduc petrol și gaze în Europa pe fondul crizei energetice.

 • Publicație / Media:
  National.ro
 • Data publicării:
  07/06/2022
 • Public țintă:
  Anti-americani, eurosceptici și filoruși
 • Amplificare:
  Ziar.com ziarelive.com
 • Narațiune cheie:
  Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic
Mădălin Necșuțu

09 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 47 min
 • Statele Unite sunt responsabile de declanșarea războiului din Ucraina și îl întrețin pentru a profita economic, dar și pentru a transforma Europa și unele țări din Asia în anexele lor economice, potrivit unei narațiuni false publicate la București. Aceasta reia tezele propagandei Moscovei care încearcă să își justifice agresiunea împotriva Ucrainei acuzând Occidentul că ar fi vinovat de conflict.
 • NARAȚIUNI: 1. SUA transformă UE în colonia sa, după ce a pornit războiul în Ucraina 2. SUA poartă un război prin proxy cu Rusia în Ucraina pentru dominația mondială. 3. Țările din Orientul Mijlociu au refuzat să îi vândă Germaniei hidrocarburi cu care să înlocuiască importurile din Rusia.
 • OBIECTIV: Mutarea responsabilității pentru declanșarea războiului de la Rusia, ca stat agresor care a invadat Ucraina, către SUA.
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv

Datele românilor despre sănătate, natalitate și mortalitate ar putea ajunge la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care le va folosi în scopuri obscure, potrivit unei narațiuni false promovate în România de controversata Josefina Pascal. Narațiunea preia elemente din teoria conspirației privind „Marea resetare”.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
22 Jun 2022
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România

Moldova se află într-o criză economică, dar guvernarea și Occidentul o înarmează pentru război cu Ucraina și, în același timp, pregătesc unirea cu România. Narațiunile au fost lansate de fostul președinte Igor Dodon și amplificate de presa socialistă și rusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
12 Jun 2022
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini

Republica Moldova va fi controlată de polițiști străini înarmați, scrie presa afiliată socialiștilor. În realitate, e vorba de câteva zeci de experți care îi vor susține pe polițiștii de frontieră moldoveni să controleze trecerea frontierei și să gestioneze fluxul de refugiați.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
05 Jun 2022
DEZINFORMARE: Presa occidentală minte despre războiul din Ucraina
DEZINFORMARE: Presa occidentală minte despre războiul din Ucraina

Presa occidentală minte, iar ororile comise de ruși în Ucraina nu sunt reale. Producătorii de armament vor o Nouă Ordine Mondială și plătesc presa occidentală să facă propagandă pro-ucraineană, potrivit unor narațiuni false publicate la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
25 May 2022