Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

Dezinformare

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

ȘTIRE: „Mesajul cheie lansat de Liviu Dragnea – ”România trebuie să își redobândească demnitatea națională, mândria națională, accesul la propriile resurse” – a fost deosebit de apreciat.

Ecourile interviului acordat de Liviu Dragnea au depășit granițele României – iar apreciatul jurnalist român de la Radio China Internațional, Daniel Tomozei Dimian, a transmis o reacție puternică de la Beijing.

În textul ”ULTIMUL GENTLEMAN!”, Dan Tomozei pune accentul pe ceea ce Liviu Dragnea a transmis, ca mesaj central al noii sale acțiuni politice: ”Cine până la Dragnea și mai ales după el a mai spus atât de apăsat că: România “trebuie să își redobândească demnitatea națională, mândria națională, care trebuie să-și redobândească accesul la propriile resurse și care trebuie să își redobândească șansa de a crea bunăstare pentru românii ei!”.

Asta, în condițiile în care, comentează Dan Tomozei, „toți cei care nu am fost spălați pe creier și suflet, observăm că asistăm la “distrugerea nației, prin ce se întâmplă în această perioadă și ce urmează să se întâmple în perioada următoare!””.

Mai mult, Dan Tomozei subliniază accentul pus de Dragnea: Riscăm ca acest popor să nu mai fie națiune, să nu mai fie patrie, pentru că pentru că numai dacă există noțiunea de patrie te poți raporta la ea” [...] 

„Celor care conduc astăzi România, de la Iohannis, PNL și USRPLUS, până la vârfurile serviciilor care execută comenzile și interesele euro-atlantice, tocmai de asta le este frică: de oamenii vii, de românii pe care caută să-i reeduce în uitarea și ura față de propria țară!”, scrie Dan Tomozei" notează Sputnik.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. România are nevoie de lideri care să redea mândria națională și care să nu asculte de partenerii occidentali 2. România are nevoie de patrioți, deoarece se pregătește distrugerea națiunii din afara granițelor.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Liviu Dragnea a acordat, la finalul săptămânii trecute, un interviu la postul Realitatea Plus în care a dezvăluit faptul că va coordona, fără a avea o funcție oficială, un nou partid – Alianța pentru Patrie.

Formațiunea „Alianța pentru Patrie” a fost constituit din punct de vedere juridic în mai 2021 de patru oameni apropiați lui Dragnea și lui Codrin Ștefanescu, fost parlamentar PSRM și PSD, un bun prieten și susținător al lui Liviu Dragnea.

Deși anterior, la ieșirea din închisoare,  pe 15 iulie, Liviu Dragnea spunea că nu mai este tentat de revenirea în politică, la circa două luni a anunțat că va sprijini cu experiența și expertiza sa noul proiect politic.

Partidul în cauză va intra cel mai probabil într-o zonă de electorat anti-sistem, naționalist, euro-sceptic și anti-măsuri sanitare împotriva coronavirus. Cumva același electorat și susținători pe care îi are și AUR. Rămâne de văzut dacă cele două partide vor colabora sau vor fi concurenți electorali.

Programul Alianței pentru Patrie conține teme populiste de „reinventare a mândriei naționale”, cu elemente de naționalism cu tente xenofobe și protecționiste din punct de vedere economic.

Narațiunile suveraniste sunt promovate prin fake-news și propaganda rusă anti-occidentală răspândită inclusiv în România. Se încearcă inducerea unui sentiment România ar avea un statut de colonie a Occidentului în care românii sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua.

Sputnik, organ de propagandă al Rusiei, își coordonează  în acest material tezele cu propaganda chinezească. De altfel, Dragnea și PSD au manifestat mereu o deschidere față de China. De altfel, România a fost una dintre puține țări din regiune care nu s-au lăsat acaparate de ofertele Chinei, care își produc deja efectele negative în țări precum Muntenegru.

Dan Tomozei este un jurnalist român, stabilit de aproape un deceniu în China, care deseori critică România folosind temele clasice de propagandă rusă și chinezească, potrivit cărora România a ajuns o colonie a Occidentului și teme de naționalism xenofob ca salvare a poporului român. El marșează pe teme de apropiere a Bucureștiului de Beijing și este des citat și preluat de portaluri euro-sceptice din România, dar și de propaganda rusă, în special Sputnik, atunci când materialele de pe blog-ul său se pliază pe narațiunile propaganistice ale Moscovei.

OBIECTIV: Trezirea unui sentiment naționalist și anti-European în rândul cetățenilor români.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: România este un stat bine ancorat în spațiul euro-atlantic prin apartenența sa la Uniunea Europea și a umbrelei de securitate reprezentate de NATO. 

Granițele și integritatea României sunt astăzi apărate de această calitate politico-militară, iar România este nu numai un consumator, ci și un furnizor de securitate în regiune. Un aliat de bază al NATO la Marea Neagră pentru care români au toate motivele să fie mândri, mai ales în contextul revanșard pe care îl afișează Rusia de aproape un deceniu la Marea neagră, cu precădere după anexarea Crimeii în 2014. De altfel, SUA au investit foarte mult în ultimii ani în sisteme de apărare anti-rachetă precum cele de la Deveselu și baze militare precum cea de la Kogălniceanu sau Câmpia Turzii.

Mai mult, Dragnea a fost dovedit ca un politician extrem de corupt, de altfel condamnat la închisoare cu executare pe 27 mai 2019, care a încercat să submineze sectorul justiției pentru a se putea apăra și a continua actele de corupție în care a fost implicat. Mai mult, din ordinul său și al subordonaților săi, Jandarmeria a suprimat violent, fără precedent, o manifestație pașnică în august 2018 împotriva celor care dezavuau corupția regimului său.

Naționalismul afișat de Dragnea este doar unul de fațadă, de ordin populist, care nu are nicio legătură cu sentimente de mândrie națională. În plus, Liviu Dragnea s-ar putea întoarce la închisoare, deoarece mai figurează și în alte dosare de corupție pentru care este pasibil din nou de a fi pus după gratii.

 • Publicație / Media:
  Sputnik Moldova, dantomozei.ro
 • Data publicării:
  20/09/2021
 • Public țintă:
  cetățenii cu atitudini anti-NATO și euro-sceptici
 • Afiliere politică:
  Kremlin
Mădălin Necșuțu

23 Sep 2021

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 13 min
 • România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.
 • NARAȚIUNI: 1. România are nevoie de lideri care să redea mândria națională și care să nu asculte de partenerii occidentali 2. România are nevoie de patrioți, deoarece se pregătește distrugerea națiunii din afara granițelor. 3. Liviu Dragnea este politicianul de care România are nevoie.
 • OBIECTIV: Trezirea unui sentiment naționalist și anti-European în rândul cetățenilor români.
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv

Datele românilor despre sănătate, natalitate și mortalitate ar putea ajunge la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care le va folosi în scopuri obscure, potrivit unei narațiuni false promovate în România de controversata Josefina Pascal. Narațiunea preia elemente din teoria conspirației privind „Marea resetare”.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
22 Jun 2022
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România

Moldova se află într-o criză economică, dar guvernarea și Occidentul o înarmează pentru război cu Ucraina și, în același timp, pregătesc unirea cu România. Narațiunile au fost lansate de fostul președinte Igor Dodon și amplificate de presa socialistă și rusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
12 Jun 2022
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic

Statele Unite sunt responsabile de declanșarea războiului din Ucraina și îl întrețin pentru a profita economic, dar și pentru a transforma Europa și unele țări din Asia în anexele lor economice, potrivit unei narațiuni false publicate la București. Aceasta reia tezele propagandei Moscovei care încearcă să își justifice agresiunea împotriva Ucrainei acuzând Occidentul că ar fi vinovat de conflict.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
09 Jun 2022
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini
DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini

Republica Moldova va fi controlată de polițiști străini înarmați, scrie presa afiliată socialiștilor. În realitate, e vorba de câteva zeci de experți care îi vor susține pe polițiștii de frontieră moldoveni să controleze trecerea frontierei și să gestioneze fluxul de refugiați.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
05 Jun 2022