NARAȚIUNI: 1. Partidele de dreapta sunt corupte și sunt conduse din exterior. 2. Victoria dreptei la alegerile parlamentare reprezintă un risc pentru Republica Moldova.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este în pragul alegerilor parlamentare anticipate, astfel încât disputele politice se intensifică. Principalii competitori sunt Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, de stânga, și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus până recent de președintele Maia Sandu, de dreapta.
Acuzațiile lansate tot mai frecvent de Igor Dodon, fost contracandidat al Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 par o continuare a campaniei electorale de acum o jumătate de an.
PSRM și presa afiliată pedalează pe aceleași mesaje: Maia Sandu (și, respectiv, partidul său) este controlată din exterior și acționează în defavoarea Republicii Moldova și în detrimentul intereselor cetățenilor. Narațiunile includ subiecte sociale, precum majorarea pensiilor și salariilor, vârsta de pensionare, dar și teme geopolitice, cea mai frecventă fiind riscul implicării Republicii Moldova într-un război de partea NATO/SUA, împotriva Rusiei.
OBIECTIV: Să discrediteze dreapta politică (Maia Sandu, PAS) în contextul campaniei pentru alegerile parlamentare. (indirect) Să prezinte PSM ca principala forță politică în stare să asigure condiții de trai mai bune pentru cetățeni și dezvoltarea economiei.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Majorarea vârstei de pensionare este una din sperietorile promovate de socialiști pentru cazul în care vine dreapta la guvernare. PSRM a votat în decembrie, anul trecut, într-un context controversat, revenirea la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 pentru bărbați (în condițiile în care vârsta de pensionare creștea gradual, urmând să ajungă la 63 de ani pentru femei și 64 pentru bărbați, în conformitate cu reforma votată în 2016). Modificările votate de PSRM ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Economiștii spun că inițiativa respectivă nu are nicio acoperire financiară și nu a fost coordonată cu partenerii externi ai Republicii Moldova, ceea ce va periclita și accesul la sprijin financiar din afară.
Narațiunile că puterile occidentale, dar și filantropul George Soros, ar controla politicienii de dreapta au fost folosite în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și par să fie una din principalele teme și la alegerile parlamentare anticipate. Presa specializată a demontat falsurile și dezinformările care au însoțit campania de acuzații la adresa societății civile și a finanțatorilor săi.
Jaful bancar de proporții (furtul miliardului) din 2014 și închiderea școlilor în perioada în care Maia Sandu a deținut funcția de ministru al Educației sunt alte subiecte care au fost folosite în campania pentru prezidențiale. Deși socialiștii au lansat acuzele, ei sunt cei care au făcut alianțe de guvernare cu partidele ale căror lideri (sau foști lideri) au fost principalii beneficiari ai fraudei bancare - Partidul Democrat (Vlad Plahotniuc) și Partidul Șor (Ilan Șor), potrivit Procuraturii.
De asemenea, presa a demonstrat că în perioada în care Maia Sandu a deținut funcția de ministru al Educației (2012-2015) numărul de școli închise a fost aproximativ același ca în anii următori, cauza fiind reducerea continuă a numărului de elevi.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Frauda bancară s-a produs în 2014, când Republica Moldova era guvernată e partide declarate de dreapta.
CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Igor Dodon (PSRM), indirect Moscovei.