DEZINFORMARE: Republica Moldova va trece sub control extern dacă la guvernare ajung partidele de dreapta

Anticipate
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   People attend at a meeting in front of the Constitutional Court with a placard that reads 'early elections' in Chisinau, Moldova, 28 April 2021.

Dezinformare

Convocarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a dus la reactivarea unor narațiuni false, folosite și în campania electorală precedentă, despre Maia Sandu și formațiunile de dreapta, în principal PAS. Socialiștii filo-ruși încearcă să convingă electoratul că venirea dreptei la putere ar reprezenta un dezastru economic și social și, în plus, ar aduce țara sub controlul Occidentului.

ȘTIRI: Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon susține că atunci când dreapta a fost la guvernare în Republica Moldova, țara s-a confruntat cu mai multe crize: furtul miliardului, închiderea școlilor, concesionarea aeroportului, stat capturat, creșterea corupției.

”Oamenii înțeleg că dacă vine dreapta la putere va fi majorată vârsta de pensionare, statul va trece sub control extern, vor dirija aici ONG-urile, Soros, americanii și europenii, numai nu moldovenii. Vom avea destabilizare în diferite sectoare. Cetățenii Republicii Moldova sunt conștienți, înțeleg foarte bine care sunt riscurile și vor face o alegere corectă, pe care noi o vom aprecia și accepta”, a declarat Igor Dodon, citat de un număr mare de instituții de presă afiliate Partidului Socialiștilor, inclusiv postul de televiziune Accent TV.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Partidele de dreapta sunt corupte și sunt conduse din exterior. 2. Victoria dreptei la alegerile parlamentare reprezintă un risc pentru Republica Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este în pragul alegerilor parlamentare anticipate, astfel încât disputele politice se intensifică. Principalii competitori sunt Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, de stânga, și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus până recent de președintele Maia Sandu, de dreapta.

Acuzațiile lansate tot mai frecvent de Igor Dodon, fost contracandidat al Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 par o continuare a campaniei electorale de acum o jumătate de an.

PSRM și presa afiliată pedalează pe aceleași mesaje: Maia Sandu (și, respectiv, partidul său) este controlată din exterior și acționează în defavoarea Republicii Moldova și în detrimentul intereselor cetățenilor. Narațiunile includ subiecte sociale, precum majorarea pensiilor și salariilor, vârsta de pensionare, dar și teme geopolitice, cea mai frecventă fiind riscul implicării Republicii Moldova într-un război de partea NATO/SUA, împotriva Rusiei.

OBIECTIV: Să discrediteze dreapta politică (Maia Sandu, PAS) în contextul campaniei pentru alegerile parlamentare. (indirect) Să prezinte PSM ca principala forță politică în stare să asigure condiții de trai mai bune pentru cetățeni și dezvoltarea economiei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Majorarea vârstei de pensionare este una din sperietorile promovate de socialiști pentru cazul în care vine dreapta la guvernare. PSRM a votat în decembrie, anul trecut, într-un context controversat, revenirea la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 pentru bărbați (în condițiile în care vârsta de pensionare creștea gradual, urmând să ajungă la 63 de ani pentru femei și 64 pentru bărbați, în conformitate cu reforma votată în 2016). Modificările votate de PSRM ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Economiștii spun că inițiativa respectivă nu are nicio acoperire financiară și nu a fost coordonată cu partenerii externi ai Republicii Moldova, ceea ce va periclita și accesul la sprijin financiar din afară.

Narațiunile că puterile occidentale, dar și filantropul George Soros, ar controla politicienii de dreapta au fost folosite în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și par să fie una din principalele teme și la alegerile parlamentare anticipate. Presa specializată a demontat falsurile și dezinformările care au însoțit campania de acuzații la adresa societății civile și a finanțatorilor săi.

Jaful bancar de proporții (furtul miliardului) din 2014 și închiderea școlilor în perioada în care Maia Sandu a deținut funcția de ministru al Educației sunt alte subiecte care au fost folosite în campania pentru prezidențiale. Deși socialiștii au lansat acuzele, ei sunt cei care au făcut alianțe de guvernare cu partidele ale căror lideri (sau foști lideri) au fost principalii beneficiari ai fraudei bancare - Partidul Democrat (Vlad Plahotniuc) și Partidul Șor (Ilan Șor), potrivit Procuraturii.

De asemenea, presa a demonstrat că în perioada în care Maia Sandu a deținut funcția de ministru al Educației (2012-2015) numărul de școli închise a fost aproximativ același ca în anii următori, cauza fiind reducerea continuă a numărului de elevi.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Frauda bancară s-a produs în 2014, când Republica Moldova era guvernată e partide declarate de dreapta.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Igor Dodon (PSRM), indirect Moscovei.

 • Data publicării:
  07/05/2021
 • Public țintă:
  Alegătorii indeciși, votanții de centru, centru-dreapta
 • Amplificare:
  Accent TV, NTV, breakingnews.md și alte instituții de presă de limbă română și rusă, considerate afiliate PSRM
 • Narațiune cheie:
  Dacă va câștiga alegerile, dreapta, controlată de Occident, va aduce haos și dezordine în Republica Moldova și va aproba măsuri precum majorarea vârstei de pensionare.
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
 • Convocarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a dus la reactivarea unor narațiuni false, folosite și în campania electorală precedentă, despre Maia Sandu și formațiunile de dreapta, în principal PAS. Socialiștii filo-ruși încearcă să convingă electoratul că venirea dreptei la putere ar reprezenta un dezastru economic și social și, în plus, ar aduce țara sub controlul Occidentului.
 • NARAȚIUNI: 1. Partidele de dreapta sunt corupte și sunt conduse din exterior. 2. Victoria dreptei la alegerile parlamentare reprezintă un risc pentru Republica Moldova.
 • OBIECTIV: Să discrediteze dreapta politică (Maia Sandu, PAS) în contextul campaniei pentru alegerile parlamentare. (indirect) Să prezinte PSM ca principala forță politică în stare să asigure condiții de trai mai bune pentru cetățeni și dezvoltarea economiei.
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023