Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: Republica Moldova este condusă de un regim dictatorial rusofob

Dezinformare

Republica Moldova este condusă de un regim dictatorial rusofob, care a acaparat toată puterea și controlul asupra instituțiilor statului, scrie politnavigator.net. Instituția de presă, subordonată Kremlinului sugerează că actualul „regim” de la Chișinău, care transformă țara într-o „Ucraină în miniatură” va putea fi înlăturat odată cu apropierea armatei ruse de granițele Republicii Moldova.

ȘTIRE: „Partidul Acțiune și Solidaritate, condus, de facto, de președintele Maia Sandu, deține monopolul puterii. Au în mâini organele de forță, presa de stat. Au legiferat cenzura. Controlează justiția. Le este garantată susținerea Occidentului colectiv și au aprobarea electoratului pro-occidental.

[...]

Strânsă la perete și în încercarea de a-și demonstra loialitatea Occidentului, Sandu face declarații antirusești nebune, una după alta.

[...]

Regimul rusofob din Republica Moldova va continua să se fortifice și să transforme țara într-o Ucraină în miniatură. Cel puțin până atunci când armatele ruse participante la operațiunea specială nu se vor apropia de hotarele Republicii Moldova”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova este condusă de un regim autoritar, supus în totalitate Occidentului și rusofob. 2. O intervenție militară rusă ar fi justificată și în Republica Moldova, având în vedere evoluțiile interne din această țară

CONTEXT/ETOS LOCAL: Invazia militară rusă în Ucraina a provocat și intensificarea mesajelor promovate de presa rusă despre existența unui regim dictatorial/fascist/rusofob în Republica Moldova, sugerând necesitatea „denazificării” și a Republicii Moldova după Ucraina. Împotmolirea armatei ruse în Ucraina mai diluase din avântul presei de la Kremlin, dar mesajele au fost preluate de Partidul Șor, care organizează în ultimele săptămâni proteste la Chișinău. Odată cu lansarea protestelor, instituții de presă din Rusia îndeamnă Kremlinul la acțiuni mai hotărâre împotriva Republicii Moldova, cum ar fi recunoașterea independenței Transnistriei.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca un regim dictatorial, rusofob, justificând astfel presiuni sau intervenții mai dure ale Moscovei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: De la începutul invaziei din Ucraina, Republica Moldova a condamnat intervenția militară rusă, dar nu s-a implicat în conflict. Nu a acceptat nici propunerea reiterată de mai mulți reprezentanți ai Kievului în privința unei intervenții în regiunea separatistă transnistreană împotriva contingentului militar rus și a forțelor separatiste subordonate Tiraspolului.

Politnavigator exagerează în privința controlului cvasitotal pe care l-ar deține PAS în Republica Moldova. După victorii categorice în alegerile prezidențiale (Maia Sandu, pe atunci lider PAS, funcție la care a trebuit să renunțe ca președinte) și legislative, PAS a putut să formeze guvernul și să își numească oamenii la conducerea a numeroase instituții, însă acest lucru nu înseamnă că respectivele instituții sunt controlate la toate nivelurile, sau că în vreo instituție ar fi avut loc epurări ale celor care au alte preferințe/legături politice. Mai mult, reprezentanții guvernării și experți independenți menționează influența mai multor grupări oligarhice și infraționale asupra sistemului justiției din Republica Moldova.

Instituirea cenzurii și interzicerea presei ruse este un alt subiect promovat intens de propaganda rusă. De fapt, autoritățile de la Chișinău au luat mai multe măsuri, în ultimele luni, după invazia rusă, împotriva propagandei și dezinformării, dar acestea nu au fost orientate strict împotriva presei din Rusia sau din altă țară. Legea care interzice difuzarea unor categorii de emisiuni la TV se referă la o anumită categorie de state – cele care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. SIS a blocat și siteuri în limba română și în rusă, la fel cum Consiliul Audiovizualului a avertizat și a amendat atât posturi de limba română, cât și de limba rusă.

Republica Moldova a urcat în Indicele Libertății Presei, elaborat de Organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RFF), de pe locul 89, în 2021, pe locul 40 în acest an.

Președintele Maia Sandu și PAS s-au declarat mereu în favoarea integrării europene a Republicii Moldova, mesajele fiind interpretate de politicieni pro-ruși de la Chișinău și de presa aservită Kremlinului drept o dovadă a supunerii totale a Chișinăului intereselor occidentale, însă nu au fost niciodată aduse probe în acest sens.

Tags: Republica Moldova , Rusia , Maia Sandu
 • Data publicării:
  30/09/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova este condusă de un regim autoritar, supus în totalitate Occidentului și rusofob, ceea ce ar justifica o intervenție mai dură a Moscovei
Veridica

02 Oct 2022

Actualizat la: 03 Oct 2022 11:26:42
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 26 min
DEZINFORMARE: Abandonați de propriul guvern, refugiații ucraineni sunt prost tratați și de Republica Moldova
DEZINFORMARE: Abandonați de propriul guvern, refugiații ucraineni sunt prost tratați și de Republica Moldova

Ucraina și-a abandonat cetățenii care s-au refugiat în afara țării, iar autoritățile de la Chișinău nu au grijă de refugiații care au ajuns în Moldova, scrie donbasstoday.ru. Narațiunea este aruncată pe piață după ce, anterior, refugiații ucraineni au fost ținta unei campanii menite să îi discrediteze. În realitate, organizațiile și lideri internaționali au salutat modul în care s-au mobilizat autoritățile de la Chișinău și cetățenii moldoveni pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina.

Veridica
Veridica
06 Feb 2023
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București

„România este îngrijorată de intențiile militariste ale Moldovei” potrivit unei narațiuni lansate recent de propaganda rusă și preluată și de instituții media de la Chișinău. Autorul, un fost deputat comunist, strecoară în articol mai multe teze false, menite să pună la îndoială soliditatea relațiilor Chișinău-București. În realitate, România rămâne principalul susținător al Republicii Moldova în UE, dar și un partener comercial major, și indiferent de culoarea politică a guvernării este prima țară care sprijină, în momente de criză, Republica Moldova.

Veridica
Veridica
17 Jan 2023
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii

O interpretare subiectivă, amintind de linia narativă promovată de Vladimir Putin anterior declanşării agresiunii împotriva Ucrainei, a unui editorial semnat de renumitul diplomat american Henry Kissinger îşi propune să justifice discursul fostului ministru român de externe Andrei Marga, de la mijlocul lui septembrie, prin care acesta afirma că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, României, Ungariei şi Poloniei pentru a obţine pacea în războiul cu Rusia. În realitate, Kissinger a detaliat un scenariu diplomatic imaginat de el în primăvara acestui an, prin care oferea o soluţie de obţinere a păcii în urma invaziei ruseşti din Ucraina.

Cezar Manu
Cezar Manu
20 Dec 2022
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident

Sancțiunile economice impuse Moscovei, inclusiv plafonarea prețului petrolului, nu afectează economia Rusiei ci provoacă o criză economică de proporții în Occident, potrivit unei narațiuni false răspândite în România. De fapt, sancțiunile se resimt în Rusia la o scară tot mai largă, iar chiar dacă s-a înregistrat o încetinire a creșterii economice în Occident, aceasta nu a încetat.

Cezar Manu
Cezar Manu
13 Dec 2022