DEZINFORMARE: Republica Moldova este condusă de un regim dictatorial rusofob

Susținători ai Partidului Shor și ai Partidului Comuniștilor protestează lângă un decupaj de carton cu imaginea președintelui Republicii Moldova Maia Sandu în fața unui tribunal din Chișinău, Moldova, 16 august 2022.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Susținători ai Partidului Shor și ai Partidului Comuniștilor protestează lângă un decupaj de carton cu imaginea președintelui Republicii Moldova Maia Sandu în fața unui tribunal din Chișinău, Moldova, 16 august 2022.

Dezinformare

Republica Moldova este condusă de un regim dictatorial rusofob, care a acaparat toată puterea și controlul asupra instituțiilor statului, scrie politnavigator.net. Instituția de presă, subordonată Kremlinului sugerează că actualul „regim” de la Chișinău, care transformă țara într-o „Ucraină în miniatură” va putea fi înlăturat odată cu apropierea armatei ruse de granițele Republicii Moldova.

ȘTIRE: „Partidul Acțiune și Solidaritate, condus, de facto, de președintele Maia Sandu, deține monopolul puterii. Au în mâini organele de forță, presa de stat. Au legiferat cenzura. Controlează justiția. Le este garantată susținerea Occidentului colectiv și au aprobarea electoratului pro-occidental.

[...]

Strânsă la perete și în încercarea de a-și demonstra loialitatea Occidentului, Sandu face declarații antirusești nebune, una după alta.

[...]

Regimul rusofob din Republica Moldova va continua să se fortifice și să transforme țara într-o Ucraină în miniatură. Cel puțin până atunci când armatele ruse participante la operațiunea specială nu se vor apropia de hotarele Republicii Moldova”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova este condusă de un regim autoritar, supus în totalitate Occidentului și rusofob. 2. O intervenție militară rusă ar fi justificată și în Republica Moldova, având în vedere evoluțiile interne din această țară

CONTEXT/ETOS LOCAL: Invazia militară rusă în Ucraina a provocat și intensificarea mesajelor promovate de presa rusă despre existența unui regim dictatorial/fascist/rusofob în Republica Moldova, sugerând necesitatea „denazificării” și a Republicii Moldova după Ucraina. Împotmolirea armatei ruse în Ucraina mai diluase din avântul presei de la Kremlin, dar mesajele au fost preluate de Partidul Șor, care organizează în ultimele săptămâni proteste la Chișinău. Odată cu lansarea protestelor, instituții de presă din Rusia îndeamnă Kremlinul la acțiuni mai hotărâre împotriva Republicii Moldova, cum ar fi recunoașterea independenței Transnistriei.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca un regim dictatorial, rusofob, justificând astfel presiuni sau intervenții mai dure ale Moscovei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: De la începutul invaziei din Ucraina, Republica Moldova a condamnat intervenția militară rusă, dar nu s-a implicat în conflict. Nu a acceptat nici propunerea reiterată de mai mulți reprezentanți ai Kievului în privința unei intervenții în regiunea separatistă transnistreană împotriva contingentului militar rus și a forțelor separatiste subordonate Tiraspolului.

Politnavigator exagerează în privința controlului cvasitotal pe care l-ar deține PAS în Republica Moldova. După victorii categorice în alegerile prezidențiale (Maia Sandu, pe atunci lider PAS, funcție la care a trebuit să renunțe ca președinte) și legislative, PAS a putut să formeze guvernul și să își numească oamenii la conducerea a numeroase instituții, însă acest lucru nu înseamnă că respectivele instituții sunt controlate la toate nivelurile, sau că în vreo instituție ar fi avut loc epurări ale celor care au alte preferințe/legături politice. Mai mult, reprezentanții guvernării și experți independenți menționează influența mai multor grupări oligarhice și infraționale asupra sistemului justiției din Republica Moldova.

Instituirea cenzurii și interzicerea presei ruse este un alt subiect promovat intens de propaganda rusă. De fapt, autoritățile de la Chișinău au luat mai multe măsuri, în ultimele luni, după invazia rusă, împotriva propagandei și dezinformării, dar acestea nu au fost orientate strict împotriva presei din Rusia sau din altă țară. Legea care interzice difuzarea unor categorii de emisiuni la TV se referă la o anumită categorie de state – cele care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. SIS a blocat și siteuri în limba română și în rusă, la fel cum Consiliul Audiovizualului a avertizat și a amendat atât posturi de limba română, cât și de limba rusă.

Republica Moldova a urcat în Indicele Libertății Presei, elaborat de Organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RFF), de pe locul 89, în 2021, pe locul 40 în acest an.

Președintele Maia Sandu și PAS s-au declarat mereu în favoarea integrării europene a Republicii Moldova, mesajele fiind interpretate de politicieni pro-ruși de la Chișinău și de presa aservită Kremlinului drept o dovadă a supunerii totale a Chișinăului intereselor occidentale, însă nu au fost niciodată aduse probe în acest sens.

Tags: Republica Moldova , Rusia , Maia Sandu
 • Data publicării:
  30/09/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova este condusă de un regim autoritar, supus în totalitate Occidentului și rusofob, ceea ce ar justifica o intervenție mai dură a Moscovei
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 26 min
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023