DEZINFORMARE: Organizațiile neguvernamentale occidentale distrug Moldova

DEZINFORMARE: Organizațiile neguvernamentale occidentale distrug Moldova
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   O vedere a străzii principale în timpul sărbătoririi Zilei orașului Chișinău în Moldova, 14 octombrie 2021.

Dezinformare

Societatea civilă din Republica Moldova a preluat puterea și o exercită în interesul finanțatorilor săi externi, scrie cenzura.md. Comentariul pornește de la un articol cu narațiuni similare publicat de portalul armean verelq.am, care, la rândul său, citează Dalma News, o instituție de presă din regiunea Caucazului.

ȘTIRE: „Rețeaua de organizații neguvernamentale creată în Moldova de statele occidentale a jucat un rol cheie în alegerile parlamentare anticipate, în urma cărora puterea în țară a trecut în totalitate în mâinile Partidului Acțiune și Solidaritate, pro-occidental. ONG-urile politice, finanțate din Vest, s-au implicat direct în campanie, de partea politicienilor pro-occidentali. Și nu e nimic de mirare - președintele Maia Sandu și formațiunea sa, PAS, provind din rândurile ONG-urilor și îndeplinesc comenzile acestora. Moldova este de fapt în situația de a fi ocupată „soft” de ONG-uri, a căror activitate subminează bazele națiunii și a statalității moldovenești”

[...]

„Sistemul politic și partidele politice din Republica Moldova s-au pomenit a fi controlate, în mare măsură, de sponsorii internaționali”.

[...]

Iar astăzi, doar câteva partide politice sunt gata să reziste acestei ocupații și să lupte pentru independența reală a țării lor”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Occidentul a pus stăpânire pe Republica Moldova prin intermediul organizațiilor neguvernamentale.  2. ONG-urile subminează stabilitatea și independența Republicii Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În Republica Moldova a pornit o adevărată „vânătoare de vrăjitoare” în ultimul timp împotriva societății civile din partea unor reprezentanți ai stângii politice. Startul a fost dat de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care a lansat în octombrie anul trecut, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, o carte ale cărei narațiuni principale sunt că societatea civilă din Republica Moldova este un instrument în mâinile Occidentului, care își impune, prin intermediul acesteia, controlul și valorile sale, care, la rândul lor le subminează pe cele tradiționale moldovenești, precum limba, neutralitatea, ortodoxia, etc.

Astfel de mesaje apar periodic în unele instituții de presă din Republica Moldova, fiind alimentate și de declarații ale unor lideri socialiști, în paralel cu alte narațiuni precum intenția Occidentului de a implica Republica Moldova într-un război cu Rusia, sau controlul total pe care îl exercită asupra guvernării de la Chișinău.

Mesajele s-au amplificat după victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, încercându-se acreditarea ideii că victoria obținută de Maia Sandu și PAS la ultimele două scrutine nu reprezintă voința cetățenilor, ci este rezultatul implicării directe a Occidentului.

OBIECTIV: Discreditarea guvernării pro-europene și a societății civile din Republica Moldova. Inocularea ideii că Republica Moldova este condusă din exterior, în detrimentul propriilor interese. Alimentarea fobiilor față de Occident. Promovarea partidelor de stânga, pro-ruse, ca fiind singurele care acționează în interesele Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Scopul societății civile este să promoveze și să contribuie la dezvoltarea unor valori democratice, care, la rândul lor, să asigure dezvoltarea economică a unui stat. În Republica Moldova, pe lângă faptul că a asigurat zeci de mii de locuri de muncă și a atras finanțări de peste hotare, societatea civilă a format și a educat numeroși experți, a venit cu expertiză, studii și recomandări în diferite domenii, menite să contribuie la dezvoltarea țării.

Organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova militează pentru un stat democratic și nu se opun independenței sau suveranității sale.

SÂMBURE DE ADEVĂR: O mare parte din organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova sunt finanțate de instituții internaționale occidentale, la fel ca majoritatea ONG-urilor din toată regiunea.

 • Publicație / Media:
  cenzura.md, dalma.news
 • Data publicării:
  14/12/2021
 • Public țintă:
  euroscepticii, adepții apropierii Republicii Moldova de Rusia
 • Afiliere politică:
  Stânga politică, Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul a pus stăpânire pe Republica Moldova prin intermediul organizațiilor neguvernamentale
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
 • Societatea civilă din Republica Moldova a preluat puterea și o exercită în interesul finanțatorilor săi externi, scrie cenzura.md. Comentariul pornește de la un articol cu narațiuni similare publicat de portalul armean verelq.am, care, la rândul său, citează Dalma News, o instituție de presă din regiunea Caucazului.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul a pus stăpânire pe Republica Moldova prin intermediul organizațiilor neguvernamentale. 2. ONG-urile subminează stabilitatea și independența Republicii Moldova.
 • OBIECTIV: Discreditarea guvernării pro-europene și a societății civile din Republica Moldova. Inocularea ideii că Republica Moldova este condusă din exterior, în detrimentul propriilor interese. Alimentarea fobiilor față de Occident. Promovarea partidelor de stânga, pro-ruse, ca fiind singurele care acționează în interesele Republicii Moldova.
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023