NARAȚIUNI: 1. Occidentul a pus stăpânire pe Republica Moldova prin intermediul organizațiilor neguvernamentale. 2. ONG-urile subminează stabilitatea și independența Republicii Moldova.
CONTEXT/ETOS LOCAL: În Republica Moldova a pornit o adevărată „vânătoare de vrăjitoare” în ultimul timp împotriva societății civile din partea unor reprezentanți ai stângii politice. Startul a fost dat de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care a lansat în octombrie anul trecut, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, o carte ale cărei narațiuni principale sunt că societatea civilă din Republica Moldova este un instrument în mâinile Occidentului, care își impune, prin intermediul acesteia, controlul și valorile sale, care, la rândul lor le subminează pe cele tradiționale moldovenești, precum limba, neutralitatea, ortodoxia, etc.
Astfel de mesaje apar periodic în unele instituții de presă din Republica Moldova, fiind alimentate și de declarații ale unor lideri socialiști, în paralel cu alte narațiuni precum intenția Occidentului de a implica Republica Moldova într-un război cu Rusia, sau controlul total pe care îl exercită asupra guvernării de la Chișinău.
Mesajele s-au amplificat după victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, încercându-se acreditarea ideii că victoria obținută de Maia Sandu și PAS la ultimele două scrutine nu reprezintă voința cetățenilor, ci este rezultatul implicării directe a Occidentului.
OBIECTIV: Discreditarea guvernării pro-europene și a societății civile din Republica Moldova. Inocularea ideii că Republica Moldova este condusă din exterior, în detrimentul propriilor interese. Alimentarea fobiilor față de Occident. Promovarea partidelor de stânga, pro-ruse, ca fiind singurele care acționează în interesele Republicii Moldova.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Scopul societății civile este să promoveze și să contribuie la dezvoltarea unor valori democratice, care, la rândul lor, să asigure dezvoltarea economică a unui stat. În Republica Moldova, pe lângă faptul că a asigurat zeci de mii de locuri de muncă și a atras finanțări de peste hotare, societatea civilă a format și a educat numeroși experți, a venit cu expertiză, studii și recomandări în diferite domenii, menite să contribuie la dezvoltarea țării.
Organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova militează pentru un stat democratic și nu se opun independenței sau suveranității sale.
SÂMBURE DE ADEVĂR: O mare parte din organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova sunt finanțate de instituții internaționale occidentale, la fel ca majoritatea ONG-urilor din toată regiunea.