DEZINFORMARE: NATO a fost creat de ofițeri naziști germani iar America e criminală

Tancuri germane Leopard în satul de graniță Djeneral Jankovic< Kosovo, 12 iunie 1999.
© EPA PHOTO EPA/GEORGI LICOVSKI/STR   |   Tancuri germane Leopard în satul de graniță Djeneral Jankovic< Kosovo, 12 iunie 1999.

Dezinformare: NATO e fondat de naziști și e cunoscut pentru agresiunile sale

Printre fondatorii NATO s-au numărat ofițeri naziști germani, scriu canale moldovenești pro-ruse de pe Telegram. Acestea reiau și teza că Alianța și Statele Unite sunt criminale și agresive.

ȘTIRI:  Canalul de Telegram Ștefan cel Mare: „Toți vorbesc despre rolul important al SUA în asigurarea păcii.

Vă reamintesc că America i-a exterminat pe indieni, i-a încătușat pe negri, a aruncat bombe nucleare asupra japonezilor, i-a ars pe vietnamezi cu napalm și a făcut una cu pământul orașele iugoslavilor și irakienilor.

De aceea, când se afirmă brusc că SUA s-au atașat foarte mult de Moldova, mă cam tem pentru țara mea.

Toată dragostea Americii este BDSM. ”

Canalul de Telegram gagauznews: „După destrămarea URSS și a Organizației Tratatului de la Varșovia, blocul militar NATO a devenit faimos prin crimele sale din Iugoslavia, Libia și Orientul Mijlociu. Oriunde apar militari NATO - încep războaie, mor oameni, dispar țări. Puțini oameni își amintesc că la bazele creării Alianței au fost naziști de rang înalt ai lui Hitler.”

Realitate: Germania a aderat la NATO la 6 ani după fondare, iar intervențiile NATO au avut scopul de a proteja civili

NARAȚIUNI:  1. SUA sunt o națiune agresivă, care provoacă războaie de agresiune. 2. NATO este un bloc militar belicos, creat inclusiv de ofițeri nazisști, care provoacă războaie.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunile anti-NATO, anti-SUA și împotriva Occidentului în general, sunt difuzate în număr mare în Republica Moldova de instituții de presă, politicieni, grupuri și canale pe rețelele de socializare afiliate Moscovei, în condițiile în care societatea Republicii Moldova este divizată pe criterii lingvistice, etnice și de opțiuni geopolitice.

În cazul de față sunt scoase în evidență fragmente din istorie, prezentate unilateral și subiectiv, sau generalizate pentru a prezenta Occidentul drept un instigator al războaielor, omițând faptul că și fosta URSS, dar și Rusia au purtat războaie de agresiune, precum cel din Afganistan, sau cele din Cecenia, ultimele soldându-se cu zeci de mii de morți, inclusiv în rândul populației civile. De altfel, Groznîi a fost declarat în 2003 într-un raport al ONU „cel mai distrus oraș de pe pământ”. Începând cu 2022, odată cu intervenția militară,  Rusia a distrus zeci de orașe ucrainene, iar în primii doi ani de război a provocat moartea a peste 10 mii de civili (dintre care peste 560 de copii), iar alți aproximativ 20 de mii au fost răniți

OBIECTIV: Să demonizeze Occidentul, prezentându-l ca pe un pericol pentru Republica Moldova și, indirect, să prezinte Rusia drept o salvare pentru integritatea și independența țării.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Traficul și comerțul cu sclavi a fost o practică comună încă începând cu perioada antică, fiind practicat de practic toate civilizațiile. Traficul cu sclavi din Africa a fost practicat inclusiv de țările arabe în Evul Mediu, apoi preluat de marile puteri maritime europene din acea perioadă. SUA au abolit sclavia în 1865, cam în aceeași perioadă cu alte state europene, dar și cu Rusia, unde în 1861 a fost anulată șerbia, decizie care nu a îmbunătățit situația țăranilor.

Este adevărat că populația amerindiană de pe ambele continente americane a fost decimată după descoperirea acestora la sfârșitul secolului XV. A fost distrusă în lupte, dar mai ales de boli, potrivit mai multor studii. În secolul XiX a existat, într-adevăr mai multe lupte pe actualul teritoriu al SUA între aborigeni și „americani” - majoritatea europeni veniți să îmbogățească. Astfel de situații s-au întâmplat nu doar în SUA, dar și în America Latină, Australia și în regiune de est ale Rusiei, cucerite prin războaie, iar ulterior multe grupuri etnice au dispărut sau s-au redus considerabil.

Intervențiile militare ale SUA și statelor membre NATO în Serbia (fosta Iugoslavie), Irak, Libia au avut ca scop sau stoparea genocidului sau a războaielor de agresiune. Intervenția militară a NATO în Libia, în 2011 a fost lansată ca răspuns la solicitarea ONU de a fi protejat poporul libian. La fel, NATO a intervenit în Serbia în 1999, după masacrul de la Račak.

Este falsă și afirmația că la bazele creării NATO au stat ofițeri naziști din cel de-al Doilea Război Mondial. Canalul gagauznews prezintă o listă de opt ofițeri germani din Primul și al Doilea Război Mondial în acest sens. Aceștia au îndeplinit însă diferite funcții în NATO începând cu 1957, pe când Alianța a fost creată în 1949. Republica Federală Germană a aderat la NATO în 1955.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Ofițeri germani din al Doilea Război Mondial au îndeplinit funcții importante în NATO, dar nu au stat la baza creării Alianței.

NATO a avut intervenții militare în diferite state pentru a stopa războaie de agresiune sau genocid.

Tags: Republica Moldova , Statele Unite , NATO , Kosovo
 • Publicație / Media:
  canalele de Telegram „Ștefan cel Mare” și Gagauznews
 • Data publicării:
  11/06/2024
 • Public țintă:
  anti-occidentaliștii, minoritățile etnice, adepții păstrării statutului de neutralitate
 • Narațiune cheie:
  NATO e fondat de naziști și e cunoscut pentru agresiunile sale
Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 28 min
DEZINFORMARE: Occidentul rusofob și nazist distruge sportul mondial
DEZINFORMARE: Occidentul rusofob și nazist distruge sportul mondial

Sportivii ruși sunt excluși de la Jocurile Olimpice din cauza nazismului occidental, care acuză nejustificat Rusia de agresiune împotriva Ucrainei, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
10 Jul 2024
DEZINFORMARE: Armata Republicii Moldova va deveni parte a armatei române
DEZINFORMARE: Armata Republicii Moldova va deveni parte a armatei române

Armata Republicii Moldova va fi subordonată celei a României, afirmă politiciein pro-ruși care prezintă eronat un document cu privire la operațiuni sub egida organizațiilor internaționale.

Veridica
Veridica
26 Jun 2024
DEZINFORMARE: Occidentul respinge planul de pace al Moscovei pentru a distruge Rusia
DEZINFORMARE: Occidentul respinge planul de pace al Moscovei pentru a distruge Rusia

Planul de pace propus de Moscova este respins de Occident pentru că acesta visează o „înfrângere strategică” a Rusiei, sprijinind agresiunea Ucrainei asupra rusofonilor din Donbas

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Jun 2024
DEZINFORMARE: Ucraina și Occidentul vor organiza noi atacuri teroriste în Rusia
DEZINFORMARE: Ucraina și Occidentul vor organiza noi atacuri teroriste în Rusia

Cu sprijinul Occidentului, Ucraina racolează migranți din Asia Centrală pentru a organiza un atentat terorist asemănător cu cel de la Crocus City Hall, potrivit propagandei ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jun 2024