Facebook Twitter Instagram Youtube

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Moldovenii sunt pregătiți pentru a fi transformați în popor de mâna a doua

Dezinformare

După victoria Partidului Acțiune și Solidaritate în alegeri, conducerea formațiunii, care are pașapoarte românești, vrea să forțeze unirea Republicii Moldova cu România, se sugerează într-un articol publicat de Fondul de cultură strategică din Rusia și preluat și în Republica Moldova. Sunt reluate și o serie de narațiuni false mai noi sau mai vechi ca acelea privind implicarea SUA în alegerile din Republica Moldova, „jandarmul român” și transformarea Republicii Moldova în dușman al Rusiei.

ȘTIRE: „Partidul Acțiune și Solidaritate din Republica Moldova, condus de Maia Sandu, dar mai exact de ambasadorul american Dereck Hogan, a învins la alegerile parlamentare din 11 iulie. Apropo, învingătorii au demonstrat un exemplu bun de război hibrid. O ceată întreagă de misionari cu psalmi despre drepturile omului într-o mână și cu pachete cu dolari în cealaltă a spălat atât de bine creierele politicienilor locali încât i-a făcut să creadă definitiv în dumnezei străini și să-și construiască această campanie în jurul idolilor de peste ocean.

Însă victoria pe care o sărbătoresc Departamentul de Stat al SUA și activiștii partidului Maiei Sandu, deținători, cu toții, ai pașapoartelor românești nu este simțită la fel și de moldoveni, care încep să bănuiască faptul că ar urma să fie transformați în „basarabeni”.”

În continuare, autorul citează spusele unei persoane originare din Republica Moldova care s-a stabilit în Rusia și care susține că părinții săi „au trecut prin ocupația română (unirea Basarabiei cu România 1918-1940)”, iar românii se comportau cu populația locală ca față de „animale” și „eram în situația de popor de mâna a doua”. 

„Sunt multe mărturii de acest fel. Ocupația română a lăsat urme atât de adânci în viața moldovenilor, încât nu au fost uitate nici până acum. Nu doar pentru că ostașii români se comportau dezgustător, dar și pentru că au adus cu ei principiul atitudinii „României Mari” față de „Basarabia leproasă”. Iată de ce nu există printre moldovenii de rând o dorință prea puternică de a se uni cu „pământul făgăduinței” românesc.”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Occidentul, în special SUA, s-a implicat în alegerile din Republica Moldova. 2. Victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie nu reprezintă voința cetățenilor, ci rezultatul implicării forțelor străine. 3. Cetățenii Republicii Moldova nu au încredere în România, inclusiv din cauza jandarmilor români care au bătut populația locale în perioada 1918-1940. 5. Cetățenii Republicii Moldova nu doresc unirea cu România.  6. După victoria dreptei în Republica Moldova, ar putea fi pusă la cale unirea forțată cu România.

CONTEXT/ETOS LOCAL: La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, apropiat președintelui pro-european Maia Sandu, a obținut o victorie clară, acumulând aproximativ 53% din voturi și, respectiv, 63 din cele 101 de mandate de deputat. Este cel mai mare scor electoral pe care îl obține o formațiune politică la alegerile parlamentare din Republica Moldova și, respectiv, prima dată când un partid de dreapta obține singur victoria în alegeri. 

Campania electorală a fost marcată de acuzații din partea stângii politice despre implicarea Occidentului și în special a ambasadorului SUA în desfășurarea alegerilor. PAS și Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor s-au acuzat reciproc de utilizarea resurselor financiare din afară în campanie. UE a anunțat în această perioadă că va oferi un sprijin financiar de 600 de milioane de euro. România și SUA au anunțat că donează loturi importante de vaccin anti-Covid, dar și Rusia a făcut o donație de Sputnik V.

Vectorul geopolitic este unul din principalele subiecte de discuție în societate, mai ales în timpul campaniilor electorale, în condițiile în care în Republica Moldova, chiar dacă majoritatea cetățenilor optează pentru integrarea în UE, există și o importantă parte a populației care își dorește apropierea de Rusia și aderarea la Uniunea Eurasiatica pe care o controlează Moscova.

Și subiectul unei posibili uniri a Republicii Moldova cu România este unul de dezbateri. Există politicieni, dar și un număr tot mai mare de cetățeni care o consideră ca parte a spațiului românesc și optează pentru unirea celor două state, dar există și o opoziție puternică la aceasta și chiar și amenințări, din Găgăuzia, că aceasta regiune autonomă se va separa în cazul unei uniri cu România.

OBIECTIV:  Să submineze legitimitatea rezultatelor alegerilor din Republica Moldova prezentându-le drept rezultatul implicării americane. Să readucă în memoria colectivă narațiunile despre „jandarmul român”. Să prezinte mișcarea unionistă din Republica Moldova drept o opțiune a unei elite politice deținătoare a dublei cetățenii și care nu urmărește interesele Republicii Moldova.  Să inducă ideea că există riscul unei uniri forțate a Republicii Moldova cu România.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  În Republica Moldova, la fel ca în foarte multe state, există o alternanță la guvernare între dreapta și stânga. Victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate vine în contextul victoriei Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, după doi ani de guvernare socialistă în care, potrivit experților, Igor Dodon și Partidul Socialiștilor au comis mai multe erori, și-au dezamăgit electoratul și au ieși la iveală mai multe detalii care pun la îndoială integritatea lor.

Republica Moldova este o țară măcinată de corupție, iar Maia Sandu este considerată o persoană în măsură să combată acest flagel, imagine pe care și-a construit-o în perioada în care a deținut funcția de ministru al Educației, 2012-2015.

Narațiunea „Jandarmului român” potrivit căreia autoritățile române au avut un comportament neadecvat față de populația din Basarabia după Unirea din 1918, a fost promovată în perioada sovietică și este una din „sperietorile” actuale împotriva unei eventuale uniri.

Numărul adepților unirii cu România crește treptat în Republica Moldova și a ajuns la aproximativ 30% din populație, potrivit sondajelor, chiar dacă este de presupus că o bună parte dintre aceștia și-ar dori unirea doar pentru că au pierdut încrederea în viitorul Republicii Moldova ca stat independent, sau sunt atrași de pensiile și salariile mai mari din România.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, decizii care privesc „caracterul suveran, independent şi unitar al statului”, adică, inclusiv o eventuală unire cu România, pot fi luate doar prin referendum.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Majoritatea populației, potrivit sondajelor, nu este adepta unirii Republicii Moldova cu România

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului, Blocului socialiștilor și comuniștilor.

 • Publicație / Media:
  fondsk.ru
 • Data publicării:
  14/07/2021
 • Limba / Public țintă:
  Populația indecisă în privința vectorului extern sau care nu are o opțiune clară în privința unei posibile uniri a Republicii Moldova cu România
 • Amplificare:
  mejdurecie.md, pravdoryb.info
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  După victoria dreptei în Republica Moldova, cu sprijinul direct al SUA, ar putea fi forțată unirea cu România.
Cornel Ciobanu

19 Jul 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 14 min
 • După victoria Partidului Acțiune și Solidaritate în alegeri, conducerea formațiunii, care are pașapoarte românește, vrea să forțeze unirea Republicii Moldova cu România, se sugerează într-un articol publicat de Fondul de cultură strategică din Rusia și preluat și în Republica Moldova. Sunt reluate și o serie de narațiuni false mai noi sau mai vechi ca acelea privind implicarea SUA în alegerile din Republica Moldova, „jandarmul român” și transformarea Republicii Moldova în dușman al Rusiei.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul, în special SUA, s-a implicat în alegerile din Republica Moldova. 2. Victoria PAS la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie nu reprezintă voința cetățenilor, ci rezultatul implicării forțelor străine. 3. Cetățenii Republicii Moldova nu au încredere în România, inclusiv din cauza jandarmilor români care au bătut populația locale în perioada 1918-1940. 5. Cetățenii Republicii Moldova nu doresc unirea cu România. 6. După victoria dreptei în Republica Moldova, ar putea fi pusă la cale unirea forțată cu România.
 • OBIECTIV: Să submineze legitimitatea rezultatelor alegerilor din Republica Moldova prezentându-le drept rezultatul implicării americane. Să readucă în memoria colectivă narațiunile despre „jandarmul român”. Să prezinte mișcarea unionistă din Republica Moldova drept o opțiune a unei elite politice deținătoare a dublei cetățenii și care nu urmărește interesele Republicii Moldova. Să inducă ideea că există riscul unei uniri forțate a Republicii Moldova cu România.
DEZINFORMARE: Retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria va duce la război
DEZINFORMARE: Retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria va duce la război

Retragerea militarilor ruși din forțele de menținere a păcii poate duce la război în Transnistria, potrivit unui articol publicat de portalul «Независимое Приднестровье» (Transnistria independentă), preluat și în dreapta Nistrului. Articolul sugerează, totodată, că dacă militarii ruși sunt înlocuiți cu forțe ONU și OSCE, Moscova nu va mai trebui să-și păstreze neutralitatea în cazul unui nou conflict.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
26 Jul 2021
DEZINFORMARE: La Chișinău, se pregătește persecutarea Bisericii
DEZINFORMARE: La Chișinău, se pregătește persecutarea Bisericii

Maia Sandu se va răzbuna pe Biserică pentru că l-a susţinut pe Igor Dodon, va închide, la indicaţia Occidentului, bisericile care țin de Patriarhia Moscovei şi va favorizarea preluarea parohiilor de către Patriarhia Română, potrivit unei narațiuni susţine un expert în ortodoxie. Naraţiunile vin în contextul în care partidul creat de Maia Sandu a câştigat alegerile parlamentare din Republica Moldova şi va forma în scurt timp un nou guvern.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Jul 2021
DEZINFORMARE: În Ucraina copiii suferă de foame, iar reforma funciară va transforma statul într-o colonie a Occidentului
DEZINFORMARE: În Ucraina copiii suferă de foame, iar reforma funciară va transforma statul într-o colonie a Occidentului

Ucraina este amenințată de criza alimentară, copiii ucraineni suferă deja de foame, corporațiile occidentale vor distruge agricultura și doar în câțiva ani, ONU va colecta ajutoare umanitare pentru poporul ucrainean înfometat, potrivit unui nou val de narațiuni false din presa rusă.

Marin Gherman
Marin Gherman
06 Jul 2021
DEZINFORMARE: Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu întăresc blocada asupra Transnistriei
DEZINFORMARE: Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu întăresc blocada asupra Transnistriei

Regiunea transnistreană este supusă unei blocade de către Republica Moldova și Ucraina, iar la Chișinău, în spatele blocadei respective se află aliații politici ai Maiei Sandu. Narațiunile cu privire la agravarea situației din Transnistria nu sunt neobișnuite, iar unele chiar avertizează că este posibil ca în regiune să se declanșeze un conflict. De data aceasta, în spatele dezinformării se află chiar Duma de Stat a Rusiei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Jun 2021