Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: Lockdown-urile sunt ineficiente

Dezinformare

Un nou studiu realizat de experți de la Universitatea Stanford susține că restricțiile severe de lockdown, cum ar fi izolarea la domiciliu și închiderea afacerilor, nu au prezentat „beneficii clare și semnificative” în prevenirea răspândirii COVID-19. Ba chiar pot crește infectările.

Lockdown-urile naționale au fost tactica aplicată de aproape toate guvernele de la apariția COVID-19. Noi cercetări arată însă că astfel de măsuri draconice, în cel mai bun caz nu sunt eficiente, potrivit LifesiteNews.

Intitulat „Evaluarea efectelor obligativității izolării la domiciliu și închiderei afacerilor în răspândirea COVID-19”, studiul a fost lansat pe 5 ianuarie. Este realizat de Dr. Eran Bendavid, profesorul John Ioannidis, Christopher Oh și Dr. Jay Battacharya, unul dintre cei trei autori ai Marii Declarații de la Barrington.

Realitate

CONTEXT: Active News citează un articol de pe LifeSiteNews, un portal conservator anti-avort și anti-LGBT, despre despre care newsguardtech scrie că a promovat în repetate rânduri afirmații false despre pandemie iar snopes că transmite informații înșelătoare.

Jay Bhattacharya, unul dintre autorii studiului este inițiator și semnatar al Declarației de la Great Barrington, din octombrie 2020. Aceasta pledează pentru revenirea imediată la normal a vieții – redeschiderea școlilor și universităților, a restaurantelor și altor locuri închise pentru a preveni răspândirea coronavirusului, reluarea activităților sportive și culturale, renunțarea muncii de la distanță în favoarea celei la birou etc. – de către toate categoriile de persoane cu excepția celor vulnerabile. Acestea din urmă ar urma să fie protejate prin unele măsuri specifice ca testarea persoanelor care vin din exterior la căminele de bătrâni, livrarea cumpărăturilor la domiciliu și, în măsura în care este posibil, întâlnirea cu familiile în spații deschise. Ideea din spatele declarației ar fi că revenind la viața normală se poate ajunge la imunitatea de turmă, care în cele din urmă va ajuta și la protejarea categoriilor vulnerabile. Declarația a fost semnată de mii de persoane, inclusiv numeroși medici și epidemiologi, dar a stârnit imediat reacția comunității științifice, care a reacționat prin Memorandumul John Snow, numit așa după unul dintre fondatorii epidemiologiei moderne. Memorandumul a fost inițiat de unii dintre cei mai prestigioși epidemiologi din lume și semnat de peste 6900 de oameni de știință, cercetători și experți în sănătate din întreaga lume. Memorandumul John Snow respinge ideea care stă la baza Declarației de la Great Barrington, afirmând că datele existente până în acest moment nu arată că s-ar putea forma imunitatea de turmă. Declarația a fost catalogată și ca fiind lipsită de etică și periculoasă și denunțată inclusiv de șeful Organizației Mondiale a Sănătăți.

Credibilitatea lui Jay Bhattacharya și a celorlați inițiatori ai Declarației de la Great Barrington a fost afectată și de asocierea lor cu American Institute for Economic Research (AIER, Institutul American pentru Cercetare Economică), un think-thank libertar (libertarian) marcat de o serie de controverse majore, între care minimalizarea riscurilor schimbării climatice și încălzirii globale și publicarea unui studiu care caută să prezinte într-o lumină pozitivă așa-numitele “sweatshops” – atelierele și fabricile din lumea a treia care lucrează la limita legalității și plătind salarii mizere pentru mari corporații occidentale.  AIER face parte dintr-o rețea de think-tankuri finanțate de companii din industriile tutunului și petro-chimică. Reluarea complete a activităților economice este în interesul acestor mari corporații.

Mesaje precum cele ale Declarației de la Great Barrington apar pe un fundal în care există o oboseală față de restricțiile generate de lupta împotriva Covid-19 și o serie de grupuri și curente care își doresc eliminarea acestora: cei care neagă în totalitate existența coronavirusului, persoane care consideră că pericolul acestuia este mult exagerat, fiind vorba doar de „o răceală”, adepți ai teoriilor conspirației, anti-vaxxeri, libertari, cei care au de suferit economic etc.

DEBUNKING: Atât Active News cât și LifeSiteNews au titluri care sugerează că studiile sunt sub egida Universității Stanford. În textele propriu-zise, această impresie nu este corectată – se menționează că studiul este realizat de experți de la Universitatea Stanford, dar nu și că nu este vorba de un studiu al Universității Stanford (materialul a fost publicat în European Journal of Clinical Investigation). Deși se precizează că Jay Bhattacharya este semnatar al Declarației de la Great Barrington, nu sunt menționate și controversele legate de acesta sau de declarație (prezentată eronat pe Active News drept „Marea Declarație de la Barrington).  

Studiul nu a fost analizat până la ora redactării acestui material de cercetători în domeniu, însă se pot trage câteva concluzii preliminare:

1. Jay Bhattacharya compară situațiile din 8 țări care au adoptat lockdown cu cele din Suedia și Coreea de Sud, care au evitat acest lucru. Comparațiile nu țin cont de specificul fiecărei țări și de strategiile adoptate de acestea – de exemplu, o încredere mare a populației în autorități, cum este cazul Suediei, asigură o respectare mai mare a recomandărilor de distanțare decât acolo unde încrederea este mai mică. În cazul Coreei de Sud, ca și al întregii Asii de Sud-Est, exista deja experiența epidemiei SARS din 2002 – 2003, astfel încât populația a înțeles mai bine riscurile și ce trebuie să facă;în plus, s-a adoptat o strategie care a constat în izolarea focarelor prin identificarea și carantinarea tuturor celor bolnavi, a contacților și contacților acestora.

2. Studiul admite că „nu pot fi excluse” beneficiile restricțiilor, însă ignoră faptul că măsurile de lockdown din perioada de început a pandemiei au fost luate în momente în care existau situații de criză iar rezultatul lor a fost o scădere dramatică a numărului de infectări și decese în țările respective; eliminarea restricțiilor a dus, în toate țările respective, la apariția unui val doi al pandemiei.

3. Există deja alte studii – cum ar fi acesta – care arată eficiența restricțiilor.

4. Impactul pandemiei asupra Suediei, țară care nu a adoptat restricții, a fost categoric mai mare decât impactul asupra celorlalte țări scandinave, iar rata mortalității în primele luni a fost una dintre cele mai mari din Europa

Tags: Coronavirus , SARS-CoV-2 , Pandemie , lockdown
  • Publicație / Media:
    activenews.ro, LifeSiteNews.com, European Journal of Clinical Investigation
  • Narațiune cheie:
    Restricțiile de tip lockdown nu au niciun fel de beneficiu ci, din contră, fac mai mult rău, iar țările care au evitat astfel de restricții au făcut față mai bine pandemiei.
Cătălin Gomboș

18 Jan 2021
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 16 min
  • Jay Bhattacharya, unul dintre autorii studiului este inițiator și semnatar al Declarației de la Great Barrington, din octombrie 2020. Aceasta pledează pentru revenirea imediată la normal a vieții – redeschiderea școlilor și universităților, a restaurantelor și altor locuri închise pentru a preveni răspândirea coronavirusului, reluarea activităților sportive și culturale, renunțarea muncii de la distanță în favoarea celei la birou etc. – de către toate categoriile de persoane cu excepția celor vulnerabile.
  • Mesaje precum cele ale Declarației de la Great Barrington apar pe un fundal în care există o oboseală față de restricțiile generate de lupta împotriva Covid-19 și o serie de grupuri și curente care își doresc eliminarea acestora: cei care neagă în totalitate existența coronavirusului, persoane care consideră că pericolul acestuia este mult exagerat, fiind vorba doar de „o răceală”, adepți ai teoriilor conspirației, anti-vaxxeri, libertari, cei care au de suferit economic etc.
  • Jay Bhattacharya compară situațiile din 8 țări care au adoptat lockdown cu cele din Suedia și Coreea de Sud, care au evitat acest lucru. Comparațiile nu țin cont de specificul fiecărei țări și de strategiile adoptate de acestea
  • Studiul admite că „nu pot fi excluse” beneficiile restricțiilor, însă ignoră faptul că măsurile de lockdown din perioada de început a pandemiei au fost luate în momente în care existau situații de criză iar rezultatul lor a fost o scădere dramatică a numărului de infectări și decese în țările respective; eliminarea restricțiilor a dus, în toate țările respective, la apariția unui val doi al pandemiei
DEZINFORMARE: Crește numărul moldovenilor care îi dau dreptate Rusiei în războiul din Ucraina
DEZINFORMARE: Crește numărul moldovenilor care îi dau dreptate Rusiei în războiul din Ucraina

Un sondaj realizat în Republica Moldova, care a încercat să studieze impactul dezinformării, „a căzut pradă” propagandei ruse. Politnavigator.net a utilizat eronat și selectiv date ale sondajului pentru a prezenta populația Republicii Moldova ca fiind din ce în ce mai mult favorabilă cauzei Rusiei în războiul din Ucraina. De fapt, numărul celor care îi dau dreptate Rusiei în acest război este de aproape două ori mai mic decât al celor care consideră că dreptatea este de partea Ucrainei.

Veridica
Veridica
15 Mar 2023
DEZINFORMARE: Guvernarea de la Chișinău vrea să elimine limba moldovenească pentru că pregătește unirea cu România
DEZINFORMARE: Guvernarea de la Chișinău vrea să elimine limba moldovenească pentru că pregătește unirea cu România

Teza despre cele două popoare distincte – moldovean și român – a fost readusă în discuție de presa rusă în contextul în care Parlamentul de la Chișinău a votat o lege care presupune înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” din legislația Republicii Moldova cu „limba română”. Propaganda rusă susține că măsura – luată ca urmare a unei hotărîri a Curții Constituționale – este menită să pregătească unirea Republicii Moldova cu România.

Veridica
Veridica
06 Mar 2023
DEZINFORMARE: România masează trupe la granița cu Moldova și în Chișinău, chiar dacă neagă acest lucru
DEZINFORMARE: România masează trupe la granița cu Moldova și în Chișinău, chiar dacă neagă acest lucru

Presa de propagandă rusă reia narațiunea falsă privind masarea armatei române la granița cu Republica Moldova după ce a fost demontată de presă și dezmințită oficial de România. Mediafax, agenția de presă care a publicat știrea falsă în România, o înlocuiește fără explicații.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
01 Mar 2023
DEZINFORMARE: Românii vor recâștiga avuția țării dacă se izolează de Occident, ca Japonia
DEZINFORMARE: Românii vor recâștiga avuția țării dacă se izolează de Occident, ca Japonia

Avuțiile României au fost confiscate de străini, iar românii pot să le redobândească doar dacă se izolează de Occident, potrivit unui narațiuni false specifice curentului suveranist. Românii sunt îndemnați să nu mai cumpere produse occidentale, să nu se angajeze în corporații și să nu mai participe la procesul democratic, cum ar fi făcut Japonia pentru a deveni o putere economică după cel de-Al Doilea Război Mondial. Exemplul cu Japonia este, pur și simplu, un fals. Rezultatele catastrofale ale suveranismului și izolaționismului sunt arătate de eșecul statelor care au ales această cale.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 Feb 2023