DEZINFORMARE: FMI ar putea condiționa acordarea creditelor de vaccinarea obligatorie a populației

Conspiratie
© EPA-EFE/SCOTT BARBOUR   |   A protester holds aup a banner as they gather outside Parliament House in Melbourne, Victoria, Australia, 10 May 2020, during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic.

Dezinformare

FMI ar putea condiționa acordarea creditelor cu vaccinarea totală (obligatorie) a populației, sugerează economistul rus Valentin Katasonov, opinie care este scoasă în prim-plan de mai multă mass-media din Rusia, preluate și la Chișinău. Comunicatul oficial al reuniunii FMI și Băncii Mondiale nu confirmă aceste supoziții și, din contra, spune că statele vulnerabile trebuie sprijinite în continuare.

ȘTIRE: „FMI ar putea condiționa acordarea creditelor cu vaccinarea totală (obligatorie) a populației”, scriu mai multe instituții de presă din Rusia, care fac referire la expertul rus Valentin Katasonov, care face o analiză a sesiunii de primăvară a FMI și a Băncii Mondiale la care au fost stabilite prioritățile pentru acest an.

Printre alte opinii, Katasonov susține că FMI ar putea să condiționeze acordarea creditelor unor state cu vaccinarea populației. „Având în vedere că FMI, la fel ca Banca Mondială, este gata să se dedice luptei cu schimbările climatice, mulți atrag atenția la schimbări în abordarea colaborării cu statele menre ale Fondului. Astfel, ar putea să apară cerințe noi: vaccinarea totală a populației; măsuri de carantină; decarbonizarea energiei, industriei și transportului, excluderea din circuitul agricol a anumitor teritorii”, notează expertul citat de mai multe instituții de presă din Rusia, precum fondsk.ru, russnov.ru și altele.

Articolul a ajuns și în Republica Moldova, fiind publicat de mejdurecie.md.

Realitate

NARAȚIUNI: FMI va impune reguli mai dure pentru a le acorda sprijin economic statelor. 2. FMI impune vaccinarea populației.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În Republica Moldova, la fel ca în majoritatea statelor lumii, circulă narațiuni și teorii ale conspirației privind vaccinarea obligatorie, ciparea populației și un presupus complot global de preluare a controlului populației. Acestea sunt promovate cu ajutorul rețelelor de socializare, internetului și chiar și al unor publicații media.

Concluzia scoasă în evidență de economistul rus, preluată de presă, inclusiv de la Chișinău, pare să alimenteze tipul acesta de narațiuni, dar și să alimenteze criticile la adresa FMI.

Aceasta se înscrie și în retorica obișnuită a Kremlinului împotriva instituțiilor occidentale.

În Republica Moldova există mai mulți politicieni, în special din Partidul Socialiștilor, pro-rus, care periodic atacă FMI pe care îl învinuiesc pentru că ar impune condiții prea dure pentru a acorda împrumuturi, sau chiar că ar fi vinovat pentru producerea fraudei bancare de proporții din 2014.

OBIECTIV: Să prezinte Fondul Monetar Internațional (și, indirect, și alte organizații internaționale) ca fiind o organizație care impune reguli draconice, în special statelor sărace.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În analiza publicată de presa rusă se face referire și la un comunicat de presă al FMI după reuniune, care însă, nu confirmă comentariile legate de posibilitatea condiționării împrumuturilor cu vaccinarea populației.

Din contra, se face referire la necesitatea sprijinirii statelor sărace care, evident, întâmpină și cele mai multe dificultăți în procesul vaccinării populației din lipsă de fonduri.

„Îndemnăm FMI să examineze posibilitățile pentru a acorda și în continuare sprijin statelor vulnerabile, cu venituri mici și medii, în conformitate cu mandatul său”, se arată în comunicat.

SÂMBURE DE ADEVĂR: La Washington a avut lor reuniunea conducerii FMI și a Băncii Mondiale unde au fost stabilite prioritățile pentru anul curent și pe termen mediu.

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului, prin antagonizarea populației față de instituțiile internaționale (FMI)

 • Publicație / Media:
  russnov.ru
 • Data publicării:
  10/04/2021
 • Amplificare:
  fondsk.ru, naspravdi.info, mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  FMI impune vaccinarea populației pentru a oferi împrumuturi
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
 • FMI ar putea condiționa acordarea creditelor cu vaccinarea totală (obligatorie) a populației, sugerează economistul rus Valentin Katasonov, opinie care este scoasă în prim-plan de mai multă mass-media din Rusia, preluate și la Chișinău. Comunicatul oficial al reuniunii FMI și Băncii Mondiale nu confirmă aceste supoziții și, din contra, spune că statele vulnerabile trebuie sprijinite în continuare.
 • NARAȚIUNI: FMI va impune reguli mai dure pentru a le acorda sprijin economic statelor. 2. FMI impune vaccinarea populației.
 • OBIECTIV: Să prezinte Fondul Monetar Internațional (și, indirect, și alte organizații internaționale) ca fiind o organizație care impune reguli draconice, în special statelor sărace.
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023