DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Istanbul
© EPA-EFE/ERDEM SAHIN   |   Turkish feminist group Kampus Cadilari (Campus Witches) wear costums of The Handmaid's Tale TV series and shout slogans during a protest against Turkey's withdrawal from Istanbul Convention in Istanbul, Turkey, 14 August 2021. Turkish President Erdogan pulled Turkey out of the international human rights treaty aiming to protect women from violence.

Dezinformare

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

ȘTIRI: Fostul președinte, Igor Dodon, susține că actuala guvernare a dat o lovitură credinței ortodoxe, moralității publice și valorilor tradiționale ale poporului prin semnarea Convenție de la Istanbul, scrie Sputnik Moldova.

"Partidul de la guvernare al Maiei Sandu a luat decizia de a ratifica în regim de urgență controversata Convenție de la Istanbul, la care au renunțat mai multe țări, inclusiv țări membre ale UE. Țin să amintesc faptul că două țări care fac parte din Consiliul Europei – Rusia și Azerbaidjan, au refuzat să semneze Convenția de la Istanbul. Alte câteva țări, precum Marea Britanie, Ungaria, Lituania, Letonia, Ucraina, Bulgaria, Cehia, Slovacia – refuză să ratifice acest document, iar Turcia a anunțat despre retragerea din Convenția de la Istanbul", a spus Dodon.

Totodată, Igor Dodon a făcut apel către întreaga societate ca să se consolideze în "lupta pentru valorile tradiționale ale poporului, pentru familie și demnitatea umană."

"Pe parcursul mandatului meu de președinte al țării, am blocat ratificarea Convenției de la Istanbul, fiindcă sunt ferm convins că acest document este o amenințare pentru tradițiile spirituale multiseculare ale poporului nostru bazate pe ortodoxism, pentru moralitatea publică și pentru valorile familiale, pentru educația tinerei generații în spiritul moralității și respectului față de părinți", a declarat Dodon.

Realitate

NARAȚIUNE: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău subminează valorile tradiționale, la indicația Occidentului

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova a semnat Convenția  Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub denumirea de „Convenția de la Istanbul”, în 2017. La sfârșitul lunii decembrie, 2019, guvernul condus de Ion Chicu (fost consilier al lui Igor Dodon, la fel ca și alți miniștri) a propus ratificarea Convenției. Ulterior, Igor Dodon, care deținea atunci funcția de președinte al Republicii Moldova, a anunțat că nu va permite ratificarea întrucât consideră că respectiva Convenție ar oferi drepturi suplimentare minorităților sexuale.

Dodon și socialiștii s-au erijat mereu ca apărători și promotori ai ortodoxiei și ai „valorilor tradiționale”; în schimb, Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, și conducători ai acesteia i-au susținut direct sau indirect în campaniile electorale. Acest lucru a fost vizibil în special în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, când un grup de preoți, în frunte cu episcopul Marchel, au îndemnat cetățenii să nu o voteze pe Maia Sandu pentru că ar reprezenta un pericol pentru Biserică.  Biserica este instituția care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, potrivit sondajelor.

În Republica Moldova, cu o societatea relativ conservatoare, au avut loc manifestații și pro și contra ratificării Convenției de la Istanbul. Vineri, 1 octombrie, deputații din majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate, apropiat președintelui Maia Sandu, a aprobat în prima lectură ratificarea Convenției, în timp ce Blocul comuniștilor și socialiștilor a părăsit ședința în semn de protest.

Un raport al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei  cu privire la violența în familie și violența față de femei relevă că în ultimii ani numărul de plângeri la poliție despre cazuri de violență în familie s-a dublat – de la ceva mai mult de 6.500 în 2012, la aproape 13.000 în 2020.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană ca promotoare a unor decizii care contravin intereselor cetățenilor Republicii Moldova.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptată la 11 mai 2011, are drept scop protejarea femeilor de toate formele de violență și eliminarea discriminării de gen. Statele semnatare se angajează să asigure un cadru legislativ și să elimine cutumele și posibilitatea discriminării persoanelor pe orice criteriu, inclusiv de orientare sexuală. În general, Convenția nu face decât să accentueze necesitatea asigurării cu drepturi egale, protecție și acces la justiție a tuturor persoanelor, principii care se regăsesc și în Constituția Republicii Moldova.

În condițiile în care în mai multe state europene ratificarea Convenției a generat scepticism  și critici, Consiliul Europei a publicat o broșură în care demitizează un șir de narațiuni false cu privire la acest document, inclusiv cea potrivit căreia că ar permite căsătoriile dintre persoanele de același sex.

Referindu-se la  ratificarea Convenției, Igor Dodon dă exemplul unor state ca Rusia și Azerbaijan, care au anunțat că refuză să o ratifice, sau Turcia, care a anunțat că se va retrage din această Convenție. Este vorba însă de state-problemă, cu regimuri autoritare care încearcă să își obțină legitimitatea prin apelul la așa-numitele valori tradiționale și în care se înregistrează rate ridicate de violență de gen, inclusiv în forme extreme – uciderea femeilor. Rusia, spre exemplu, a redus în anul 2017 pedepsele pentru violența domestică. Potrivit unui raport al UN Women din 2014, 40% dintre femeile din Turcia au fost victime ale violenței, o situație similară atestându-se și în Azerbaijan, potrivit unui alt document internațional.    

SÂMBURE DE ADEVĂR: Mai multe state semnatare ale Convenției au rezerve în privința ratificării documentului.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului comuniștilor și socialiștilor, prin reiterarea atașamentului față de „valorile tradiționale”; Moscovei, prin fortificarea rezistenței unor state față de valorile promovate de civilizația occidentală.

 • Publicație / Media:
  Sputnik
 • Data publicării:
  01/10/2021
 • Public țintă:
  cetățenii religioși
 • Amplificare:
  primul.md, actualitati.md, unimedia.info etc.
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 12 min
 • Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.
 • OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană ca promotoare a unor decizii care contravin intereselor cetățenilor Republicii Moldova.
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023