NARAȚIUNE: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău subminează valorile tradiționale, la indicația Occidentului
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub denumirea de „Convenția de la Istanbul”, în 2017. La sfârșitul lunii decembrie, 2019, guvernul condus de Ion Chicu (fost consilier al lui Igor Dodon, la fel ca și alți miniștri) a propus ratificarea Convenției. Ulterior, Igor Dodon, care deținea atunci funcția de președinte al Republicii Moldova, a anunțat că nu va permite ratificarea întrucât consideră că respectiva Convenție ar oferi drepturi suplimentare minorităților sexuale.
Dodon și socialiștii s-au erijat mereu ca apărători și promotori ai ortodoxiei și ai „valorilor tradiționale”; în schimb, Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, și conducători ai acesteia i-au susținut direct sau indirect în campaniile electorale. Acest lucru a fost vizibil în special în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, când un grup de preoți, în frunte cu episcopul Marchel, au îndemnat cetățenii să nu o voteze pe Maia Sandu pentru că ar reprezenta un pericol pentru Biserică. Biserica este instituția care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, potrivit sondajelor.
În Republica Moldova, cu o societatea relativ conservatoare, au avut loc manifestații și pro și contra ratificării Convenției de la Istanbul. Vineri, 1 octombrie, deputații din majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate, apropiat președintelui Maia Sandu, a aprobat în prima lectură ratificarea Convenției, în timp ce Blocul comuniștilor și socialiștilor a părăsit ședința în semn de protest.
Un raport al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei cu privire la violența în familie și violența față de femei relevă că în ultimii ani numărul de plângeri la poliție despre cazuri de violență în familie s-a dublat – de la ceva mai mult de 6.500 în 2012, la aproape 13.000 în 2020.
OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană ca promotoare a unor decizii care contravin intereselor cetățenilor Republicii Moldova.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptată la 11 mai 2011, are drept scop protejarea femeilor de toate formele de violență și eliminarea discriminării de gen. Statele semnatare se angajează să asigure un cadru legislativ și să elimine cutumele și posibilitatea discriminării persoanelor pe orice criteriu, inclusiv de orientare sexuală. În general, Convenția nu face decât să accentueze necesitatea asigurării cu drepturi egale, protecție și acces la justiție a tuturor persoanelor, principii care se regăsesc și în Constituția Republicii Moldova.
În condițiile în care în mai multe state europene ratificarea Convenției a generat scepticism și critici, Consiliul Europei a publicat o broșură în care demitizează un șir de narațiuni false cu privire la acest document, inclusiv cea potrivit căreia că ar permite căsătoriile dintre persoanele de același sex.
Referindu-se la ratificarea Convenției, Igor Dodon dă exemplul unor state ca Rusia și Azerbaijan, care au anunțat că refuză să o ratifice, sau Turcia, care a anunțat că se va retrage din această Convenție. Este vorba însă de state-problemă, cu regimuri autoritare care încearcă să își obțină legitimitatea prin apelul la așa-numitele valori tradiționale și în care se înregistrează rate ridicate de violență de gen, inclusiv în forme extreme – uciderea femeilor. Rusia, spre exemplu, a redus în anul 2017 pedepsele pentru violența domestică. Potrivit unui raport al UN Women din 2014, 40% dintre femeile din Turcia au fost victime ale violenței, o situație similară atestându-se și în Azerbaijan, potrivit unui alt document internațional.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Mai multe state semnatare ale Convenției au rezerve în privința ratificării documentului.
CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului comuniștilor și socialiștilor, prin reiterarea atașamentului față de „valorile tradiționale”; Moscovei, prin fortificarea rezistenței unor state față de valorile promovate de civilizația occidentală.