DEZINFORMARE: Armata Republicii Moldova va deveni parte a armatei române

Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene Robert Brieger cu generalul de brigadă Eduard Ohladciuc al Armatei Republicii Moldova în clădirea Ministerului Apărării din Chișinău, Moldova, 08 septembrie 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene Robert Brieger cu generalul de brigadă Eduard Ohladciuc al Armatei Republicii Moldova în clădirea Ministerului Apărării din Chișinău, Moldova, 08 septembrie 2023.

Dezinformare: Maia Sandu a trădat poporul și armata în favoarea României

Armata Republicii Moldova va fi subordonată celei a României, afirmă politiciein pro-ruși care prezintă eronat un document cu privire la operațiuni sub egida organizațiilor internaționale.

ȘTIRE:  „Lucrul de care ne temeam - armata națională a Moldovei va deveni parte a armatei române.

Maia Sandu a decis că cel mai bun mod de a întări armata noastră este să o integrăm în sistemul de securitate românesc. Și dacă înainte militarii noștri serveau exclusiv sub egida ONU în misiuni de menținere a păcii, acum vor fi obligați să se supună ofițerilor români și să participe la misiuni sub egida, mult mai îndoielnică, a NATO și UE.

Ni se spune că toate acestea sunt necesare pentru a crește nivelul de participare efectivă a Republicii Moldova la misiunile internaționale de menținere a păcii. Dar, în realitate, este doar o acoperire pentru a-i face pe soldații noștri complici la acțiunile țărilor NATO.

De fapt, armata noastră încetează să mai existe ca forță independentă. În loc să ne apărăm patria, ne trezim implicați în operațiuni internaționale, risipindu-ne suveranitatea. Sandu și gașca ei ne-au trădat poporul și armata, făcându-ne niște pioni în jocurile globale” (Canal Telegram Alexei Lungu)

„La 23 iunie 1990, deputații Consiliului Suprem al RSS Moldovenești au adoptat Declarația de suveranitate. Dar [Maia] Sandu a abandonat-o, vânzându-ne independența stăpânilor occidentali. Anii regimului au arătat: fără independență, fără protejarea intereselor naționale, se vor comporta cu voi cum vor dori, spre exemplu vă vor lua armata. Și conform ultimului acord cu România, forțele noastre armate devin, în esență, subordonate armatei române” (Canal Telegram Ilan Șor)

Realitate: Moldova a semnat doar un protocol cu privire la misiuni internaționale

NARAȚIUNE:  Guvernarea pro-europeană de la Chișinău subordonează armata națională României/NATO.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova are una dintre cele mai slabe armate din lume. Cu toate acestea, mai ales în contextul războiului din Ucraina, propaganda rusă și pro-rusă promovează insistent narațiuni despre intenția implicării Republicii Moldova în război împotriva Rusiei, la insistența Occidentului/NATO. Domeniul este unul sensibil în Republica Moldova, stat neutru prin Constituție, în condițiile în care majoritatea cetățenilor optează pentru păstrarea acestui statut, chiar dacă experții arată că acesta nu o apără de o eventuală agresiune militară.

Colaborarea Republicii Moldova cu NATO a început în anii 90, iar unul din cele mai importante proiecte ale NATO a fost evacuarea unor cantități importante de pesticide, rămase din perioada sovietică și care reprezentau un pericol pentru poluarea mediului și otrăvirea solului și apelor. De-a lungul anilor au avut loc zeci de exerciții militare în cadrul NATO sau bilaterale, ceea ce nu a obligat Republica Moldova la nimic în aprofundarea relațiilor sale cu Alianța

Alianța Nord-Atlantică este însă prezentată în continuare ca o sperietoare pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, care o privește prin prisma propagandei sovietice și, mai nou, a Federației Ruse.

Riscul aderării Republicii Moldova la NATO sau al deschiderii unor baze militare ale Alianței pe teritoriul Republicii Moldova este invocat frecvent de politicieni pro-ruși de la Chișinău, deși acest lucru nu a fost discutat vreodată la nivel oficial.

Dezinformările despre presupuse activități ale NATO în Republica Moldova, construcția de baze militare, sau chiar posibila aderare la NATO apar periodic în presa rusă și cea de limbă rusă din Republica Moldova, fiind alimentate și de declarațiile sau aluziile unor politicieni de stânga.

La 24 mai miniștrii Apărării Republicii Moldova și României Anatolie Nosatîi și Angel Tîlvăr au semnat cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului privind cooperarea în domeniul militar, încheiat la 20 aprilie 2012 la Chișinău.

OBIECTIV: Să alimenteze frica în societate despre o posibilă implicare a militarilor moldoveni în acțiuni militare și, indirect, să readucă în discuție narațiunea despre „anexarea” Republicii Moldova cu România, în acest caz, ca un prim pas, prin subordonarea armatei naționale.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Protocolul semnat la București  prevede susținerea reciprocă în domeniul pregătirii și participării în comun la misiuni și operații sub egida organizațiilor internaționale, cum ar fi Uniunea Europeană.

Ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, a precizat la avizarea protocolului la Guvern că aspecte similare prevăzute în document există și într-un acord în domeniu cu Italia.

Comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu a explicat la Radio Moldova că la necesitatea acestui protocol s-a ajuns în condițiile în care România va prelua de la 1 ianuarie 2025 comanda operațiunii  EUFOR Altheia din Bosnia și Herțegovina de la 1 ianuarie. În cadrul acestei misiuni vor fi și militari moldoveni de unde a și apărut necesitatea actualizării Acordului pentru a asigura sprijinul logistic necesar.

Expertul a mai precizat că militarii moldoveni vor participa la această misiune sub drapelul Republicii Moldova; în plus, nu este o misiune NATO, ci a Uniunii Europene. „În niciun caz nu va avea loc o integrare a armatei Republicii Moldova în armata României. Vorbim despre două state suverane și este un protocol între două state suverane”, a punctat expertul militar.

De asemenea, expertul de la Chișinău Pavel Horea a declarat că acest acord și protocoalele adiționale prevăd doar aspecte ce țin de pregătirea militarilor moldoveni în misiunile internaționale, asigurarea logisticii și a comandamentului în comun cu forțele armate române. „Nu putem vorbi în acest caz despre integrarea sistemului de securitate al R. Moldova în sistemul românesc, deoarece nu sunt stipulate prevederi în acest sens, în niciunul dintre acorduri”, a precizat el.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova și România au semnat un protocol de amendare a Acordului în domeniul militar dintre cele două state care se referă la  domeniul pregătirii și participării în comun la misiuni și operații sub egida organizațiilor internaționale.

Tags: Republica Moldova , NATO , România
 • Publicație / Media:
  canale de telegram Alexei Lungu și Ilan Șor
 • Data publicării:
  17/06/2024
 • Public țintă:
  adepții menținerii statutului de neutralitate, euroscepticii
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea pro-europeană de la Chișinău subordonează armata națională României/NATO
Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 34 min
DEZINFORMARE: Occidentul rusofob și nazist distruge sportul mondial
DEZINFORMARE: Occidentul rusofob și nazist distruge sportul mondial

Sportivii ruși sunt excluși de la Jocurile Olimpice din cauza nazismului occidental, care acuză nejustificat Rusia de agresiune împotriva Ucrainei, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
10 Jul 2024
DEZINFORMARE: Occidentul respinge planul de pace al Moscovei pentru a distruge Rusia
DEZINFORMARE: Occidentul respinge planul de pace al Moscovei pentru a distruge Rusia

Planul de pace propus de Moscova este respins de Occident pentru că acesta visează o „înfrângere strategică” a Rusiei, sprijinind agresiunea Ucrainei asupra rusofonilor din Donbas

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Jun 2024
DEZINFORMARE: Ucraina și Occidentul vor organiza noi atacuri teroriste în Rusia
DEZINFORMARE: Ucraina și Occidentul vor organiza noi atacuri teroriste în Rusia

Cu sprijinul Occidentului, Ucraina racolează migranți din Asia Centrală pentru a organiza un atentat terorist asemănător cu cel de la Crocus City Hall, potrivit propagandei ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jun 2024
DEZINFORMARE: NATO a fost creat de ofițeri naziști germani iar America e criminală
DEZINFORMARE: NATO a fost creat de ofițeri naziști germani iar America e criminală

Printre fondatorii NATO s-au numărat ofițeri naziști germani, scriu canale moldovenești pro-ruse de pe Telegram. Acestea reiau și teza că Alianța și Statele Unite sunt criminale și agresive.

Veridica
Veridica
14 Jun 2024