Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini

Dezinformare

Republica Moldova va fi controlată de polițiști străini înarmați, scrie presa afiliată socialiștilor. În realitate, e vorba de câteva zeci de experți care îi vor susține pe polițiștii de frontieră moldoveni să controleze trecerea frontierei și să gestioneze fluxul de refugiați.

ȘTIRE: Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, trage un semnal de alarmă: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi controlat de către polițiști străini și înarmați. Declarația a fost făcură în cadrul ședinței Parlamentului, unde Guvernul PAS a prezentat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova.

„Potrivit informațiilor prezentate de dvs, acțiunile operative se pot desfășura la o distanță de 30 km din zona de frontieră, ceea ce înseamnă că aproape 40% din teritoriul R.Moldova va fi acoperit de aceste acțiuni operative, persoane străine înarmate, care nu pot fi cercetate penal în țara noastră, care pot face orice pe teritoriul nostru. Cum se leagă asta cu statutul de neutralitate al R.Moldova?”, a întrebat Nesterovschi.

„Este vorba despre 10 km consfințiți în Constituție plus 20 km la necesitate care se activează în regim special. Ce țin de neutralitate este contingent civil și nu are treabă cu contigentul militar”, a declarat secretarul de stat din cadrul MAI, Serghei Diaconu.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi controlat de polițiști străini înarmați; 2. Prezența polițiștilor europeni încalcă neutralitatea Republicii Moldova.

CONTEXT: Parlamentul de la Chișinău a ratificat, joi, 2 iunie 2022, Acordul dintre Republica Moldova și UE privind activitățile operative desfășurate de FRONTEX. Astfel, 80 de experți ai Agenției europene vor acorda suport poliției de frontieră în gestionarea fluxului de refugiați la frontiera moldo-ucraineană.

În contextul războiului din Ucraina, peste 400 de mii de persoane au trecut prin Republica Moldova, iar aproape 100 de mii de refugiați ucraineni au rămas pe teritoriul ei. Republica Moldova s-a confruntat pentru prima dată cu un flux atât de mare de refugiați. Autoritățile se tem că în cazul în care operațiunile militare din Ucraina vor ajunge la Odessa, criza refugiaților s-ar putea amplifica.

Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova a fost semnat pe 17 martie 2022, la Bruxelles. Până acum, autoritățile moldovene au colaborat cu FRONTEX în baza unui Aranjament de lucru semnat în 2008, care prevede detașarea unui număr limitat de experți europeni, în calitate de observatori.

Proiectul a stârnit dezbateri aprinse în Parlament, deputații socialiști și comuniști acuzând guvernarea că prezența unor polițiști europeni pe teritoriul Republicii Moldova ar încălcă statutul de neutralitate.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul să acuze Occidentul că încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova și guvernarea de la Chișinău că cedează controlul țării forțelor străine.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Scopul Acordului este să creeze cadrul legal pentru acțiunile desfășurate în comun de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Ministerul Afacerilor Interne și FRONTEX pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta va permite gestionarea mai eficientă a crizei regionale, a fluxului de refugiați și îmbunătățirea securității Republicii Moldova. Totodată, va dezvolta și consolida colaborarea cu UE în domeniul managementului frontierei și a securității. Acordul va permite agenției FRONTEX să sprijine Republica Moldova în gestionarea frontierelor, prin trimiterea de echipe care pot sprijini autoritățile din Moldova în îndeplinirea unor sarcini precum înregistrările și verificările la frontieră, informează un comunicat al Consiliului Europei.

Acesta este un proiect civil și în cadrul misiunilor nu participă nici un contingent militar, astfel că nu încalcă în niciun fel statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Acest statut este încălcat doar de Federația Rusă care menține ilegal militari pe teritoriul Republicii Moldova, pe care refuză să îi retragă în ciuda angajamentelor internaționale pe care și le-a luat. În plus, câteva zeci de polițiști nu vor putea controla niciodată un teritoriu atât de mare.

Narațiunile privind controlul Occidentului asupra Republicii Moldova au fost temele principale ale socialiștilor, formațiune politică pro-rusă, odată cu preluarea puterii la Chișinău de către PAS, formațiune pro-europeană fondată de președinta Maia Sandu.

 • Publicație / Media:
  Telegraph.md
 • Data publicării:
  02/06/2022
 • Amplificare:
  a-tv.md, socialistii.md
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini
Mariana Vasilache

05 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 25 min
 • Republica Moldova va fi controlată de polițiști străini înarmați, scrie presa afiliată socialiștilor. În realitate, e vorba de câteva zeci de experți care îi vor susține pe polițiștii de frontieră moldoveni să controleze trecerea frontierei și să gestioneze fluxul de refugiați.
 • NARAȚIUNI: 1. 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi controlat de polițiști străini înarmați; 2. Prezența polițiștilor europeni încalcă neutralitatea Republicii Moldova.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să acuze Occidentul că încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova și guvernarea de la Chișinău că cedează controlul țării forțelor străine.
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv
DEZINFORMARE: OMS va folosi datele recensământului din România într-un mod abuziv

Datele românilor despre sănătate, natalitate și mortalitate ar putea ajunge la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care le va folosi în scopuri obscure, potrivit unei narațiuni false promovate în România de controversata Josefina Pascal. Narațiunea preia elemente din teoria conspirației privind „Marea resetare”.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
22 Jun 2022
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România
DEZINFORMARE: Moldova e împinsă spre război cu Rusia și unirea cu România

Moldova se află într-o criză economică, dar guvernarea și Occidentul o înarmează pentru război cu Ucraina și, în același timp, pregătesc unirea cu România. Narațiunile au fost lansate de fostul președinte Igor Dodon și amplificate de presa socialistă și rusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
12 Jun 2022
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic
DEZINFORMARE: Statele Unite au provocat războiul din Ucraina pentru a profita economic

Statele Unite sunt responsabile de declanșarea războiului din Ucraina și îl întrețin pentru a profita economic, dar și pentru a transforma Europa și unele țări din Asia în anexele lor economice, potrivit unei narațiuni false publicate la București. Aceasta reia tezele propagandei Moscovei care încearcă să își justifice agresiunea împotriva Ucrainei acuzând Occidentul că ar fi vinovat de conflict.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
09 Jun 2022
DEZINFORMARE: Presa occidentală minte despre războiul din Ucraina
DEZINFORMARE: Presa occidentală minte despre războiul din Ucraina

Presa occidentală minte, iar ororile comise de ruși în Ucraina nu sunt reale. Producătorii de armament vor o Nouă Ordine Mondială și plătesc presa occidentală să facă propagandă pro-ucraineană, potrivit unor narațiuni false publicate la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
25 May 2022