NARAȚIUNI: 1. 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi controlat de polițiști străini înarmați; 2. Prezența polițiștilor europeni încalcă neutralitatea Republicii Moldova.
CONTEXT: Parlamentul de la Chișinău a ratificat, joi, 2 iunie 2022, Acordul dintre Republica Moldova și UE privind activitățile operative desfășurate de FRONTEX. Astfel, 80 de experți ai Agenției europene vor acorda suport poliției de frontieră în gestionarea fluxului de refugiați la frontiera moldo-ucraineană.
În contextul războiului din Ucraina, peste 400 de mii de persoane au trecut prin Republica Moldova, iar aproape 100 de mii de refugiați ucraineni au rămas pe teritoriul ei. Republica Moldova s-a confruntat pentru prima dată cu un flux atât de mare de refugiați. Autoritățile se tem că în cazul în care operațiunile militare din Ucraina vor ajunge la Odessa, criza refugiaților s-ar putea amplifica.
Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova a fost semnat pe 17 martie 2022, la Bruxelles. Până acum, autoritățile moldovene au colaborat cu FRONTEX în baza unui Aranjament de lucru semnat în 2008, care prevede detașarea unui număr limitat de experți europeni, în calitate de observatori.
Proiectul a stârnit dezbateri aprinse în Parlament, deputații socialiști și comuniști acuzând guvernarea că prezența unor polițiști europeni pe teritoriul Republicii Moldova ar încălcă statutul de neutralitate.
OBIECTIV: Narațiunile au scopul să acuze Occidentul că încalcă statutul de neutralitate al Republicii Moldova și guvernarea de la Chișinău că cedează controlul țării forțelor străine.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Scopul Acordului este să creeze cadrul legal pentru acțiunile desfășurate în comun de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Ministerul Afacerilor Interne și FRONTEX pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta va permite gestionarea mai eficientă a crizei regionale, a fluxului de refugiați și îmbunătățirea securității Republicii Moldova. Totodată, va dezvolta și consolida colaborarea cu UE în domeniul managementului frontierei și a securității. Acordul va permite agenției FRONTEX să sprijine Republica Moldova în gestionarea frontierelor, prin trimiterea de echipe care pot sprijini autoritățile din Moldova în îndeplinirea unor sarcini precum înregistrările și verificările la frontieră, informează un comunicat al Consiliului Europei.
Acesta este un proiect civil și în cadrul misiunilor nu participă nici un contingent militar, astfel că nu încalcă în niciun fel statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Acest statut este încălcat doar de Federația Rusă care menține ilegal militari pe teritoriul Republicii Moldova, pe care refuză să îi retragă în ciuda angajamentelor internaționale pe care și le-a luat. În plus, câteva zeci de polițiști nu vor putea controla niciodată un teritoriu atât de mare.
Narațiunile privind controlul Occidentului asupra Republicii Moldova au fost temele principale ale socialiștilor, formațiune politică pro-rusă, odată cu preluarea puterii la Chișinău de către PAS, formațiune pro-europeană fondată de președinta Maia Sandu.