Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

FAKE NEWS: Rusia e forțată să rămână în Transnistria pentru a asigura pacea și securitatea și a dejuca planurile expansioniste ale NATO

Transnistria
© EPA/SERGEI SUPINSKY   |   The tank of Russian 14th army, used by the guards of pro-Russian separatist self-proclaimed Trans-Dnestr Republic, stands at the road, burned by Moldovan police near Bendery, Moldova 27 June 1992.

Holzstock Festival

Rusia este forțată să își mențină militarii în Transnistria pentru a asigura pacea și securitatea regiunii, care ar fi vizată de Republica Moldova, România și NATO. Narațiunea falsă este răspândită de portavocea Kremlinului, Sputnik, în contextul în care Transnistria a devenit una din temele campaniei electorale de la Chișinău.

ȘTIRE: „[…]Militarii ruși sunt nevoiți să păzească nu numai pacea, ci și un imens arsenal de muniții de pe timpurile URSS-ului lângă satul Cobasna, care nu poate fi transportat. Este periculos să se distrugă la fața locului 20 de mii de tone de rachete și obuze. În caz de explozie, raza de dispersie va fi de 40 de kilometri. În același timp, Moldova și Ucraina blochează rotația forțelor de menținere a păcii ruse – încalcă acordul, potrivit căruia în Transnistria au fost introduse forțele de menținere a păcii (în prezența șefului OSCE, acest document a fost semnat de președinții Rusiei și Moldovei). Chișinăul încearcă să lichideze misiunea de menținere a păcii "cu pași mici", fără a se retrage din acordul de pace din 1992. În exercițiile recente ale forțelor speciale românești și americane pe teritoriul Republicii Moldova se întrevede și un scenariu de forță. Conform acordului dintre Chișinău și București, România poate trimite trupe și echipament militar în Moldova pentru operațiuni comune.

Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a afirmat în repetate rânduri că republica nerecunoscută este categoric împotriva retragerii Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria. Prezența trupelor rusești în Transnistria de aproape 29 de ani a contribuit la păstrarea păcii pe ambele maluri ale Nistrului și a creat condiții pentru procesul de negociere și dialog politic.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei numește planurile de retragere a Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria o încercare de a submina eforturile de soluționare pașnică. Înclinarea în continuare a Moldovei spre NATO și retragerea ipotetică a forțelor de menținere a păcii ruse (așa cum și-o imaginează unii politicieni și lideri militari din Chișinău, București, Kiev, Bruxelles, Washington) este extrem de periculoasă pentru regiune. Escaladarea regională pentru accelerarea "atlantizării" Republicii Moldova este complet neconstructivă. Mai bine să negociezi într-un mod amiabil.”

NARAȚIUNI: 1. Rusia a intervenit în Transnistria ca pacificator. 2. Prezența militarilor ruși în Transnistria asigură pacea în regiune și crează condiții optime pentru negocieri Chișinău – Tiraspol. 3. Forțele ruse sunt forțate să rămână în Transnistria pentru a păzi depozitul de la Cobasna. 4. Chișinăul încearcă să pună punct misiunii de menținere a păcii. 5. România și NATO iau în calcul atacarea Transnistriei. 6. Prezența trupelor ruse descurajează planurile agresive ale NATO.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Transnistria este una dintre temele tot mai des abordate în ultimii ani în fake news și dezinformări. Regiunea a devenit una de interes pentru o parte din clasa politică de la Chișinău (inițial fostul lider PD, oligarhul-fugar Vlad Plahotnicu, apoi Igor Dodon și socialiștii săi) grație potențialului său electoral. După ce ani de zile autoritățile de la Tiraspol au căutat să împiedice participarea populației locale la vot, în ultimii ani aceasta pare să fi fost încurajată, iar alegătorii chiar au fost transportați în mod organizat, cu miile, pentru a vota, beneficiarul principal al voturilor respective fiind fostul președinte socialist, Igor Dodon.

Narațiunile cu privire la Transnistria caută să acrediteze ideea că războiul poate reizbucni din cauza Chișinăului, a României și a Occidentului, care chiar și-ar antrena militarii pentru misiuni în stânga Nistrului.

Regiunea transnistreană se autoguvernează de la începutul anilor '90, când separatiștii, sprijiniți de unități ale armatei ruse, au purtat un război cu Chișinăul. Conflictul este de atunci înghețat și nicio tentativă de reglementare a sa nu a avut succes. Comunitatea internațională nu recunoaște Transnistria, însă de 30 de ani Rusia îi oferă sprijin economic și garanții de securitate prin militarii pe care îi are în regiune.

OBIECTIV: Crearea unui climat de teamă privind o posibilă deteriorare a situației din Transnistria și reizbucnirea războiului în cazul în care alegerile sunt câștigate de de forțe care au relații bune cu UE și România. Prezentarea Rusiei ca adevăratul aliat și garant al securității Moldovei. Cosmetizarea istoriei, astfel încât rolul Rusiei de agresor în conflictul din Transnistria să fie uitat.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Rusia nu a intervenit în Transnistria ca pacificator ci în calitate de combatant, după ce echipase deja forțele separatiste, iar intervenția armatei ruse a întors războiul în favoarea separatiștilor; acest lucru este, de altfel, probat și de faptul că acordul de încetare a focului a fost semnat de președintele de atunci al Republicii Moldova, Mircea Snegur, și de fostul lider de la Kremlin, Boris Elțin. Prezența militarilor ruși în Transnistria a fost contestată în repetate rânduri de Chișinău, care a cerut retragerea acestora în conformitate cu angajamentele pe care chiar Moscova și le-a luat, așa cum sunt ele statuate de Declarația finală a summitului OSCE de la Istanbul. În loc să creeze condiții optime pentru negocieri, această prezență îi oferă garanții de securitate regimului de la Tiraspol, care este încurajat și de sprijinul economic de care beneficiază – de pildă Moscova a livrat gaze de miliarde de dolari, fără a le cere separatiștilor bani, despre care consideră însă că ar trebui plătiți de guvernul central de la Chișinău. Cu sprijinul Rusiei, Transnistria a devenit o zonă gri la marginea Europei, un spațiu care fiind rupt în mare măsură de sistemul internațional permite desfășurarea unor acțiuni financiare și economice dubioase. Nimeni nu forțează Moscova să își mențină trupele pentru a păzi depozitul de la Cobasna; din contră, Rusia ar fi trebuit să mute munițiile de acolo de zeci de ani, iar menținerea lor – sub pretextul că, acum, ar fi netransportabile – îi dă posibilitatea să își păstreze militari. Chișinăul nu a cerut să se pună capăt misiunii de menținere a păcii, ci doar ca Rusia să își retragă forțele de ocupație. Nici Republica Moldova, nici NATO sau România nu au desfășurat exerciții în care au simulat invadarea Transnistriei și nu s-a discutat vreodată în mod public această posibilitate.

 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Public țintă:
  Electoratul din RM în vederea alegerilor, publicul extern, prin narațiunile privind rolul benefic al Rusiei înTransnistria
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia e forțată să rămână în Transnistria pentru a asigura pacea și securitatea și a dejuca planurile expansioniste ale NATO

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cătălin Gomboș

Cătălin Gomboș
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
 • Rusia este forțată să își mențină militarii în Transnistria pentru a asigura pacea și securitatea regiunii, care ar fi vizată de Republica Moldova, România și NATO. Narațiunea falsă este răspândită de portavocea Kremlinului, Sputnik, în contextul în care Transnistria a devenit una din temele campaniei electorale de la Chișinău.
 • NARAȚIUNI: 1. Rusia a intervenit în Transnistria ca pacificator. 2. Prezența militarilor ruși în Transnistria asigură pacea în regiune și crează condiții optime pentru negocieri Chișinău – Tiraspol. 3. Forțele ruse sunt forțate să rămână în Transnistria pentru a păzi depozitul de la Cobasna. 4. Chișinăul încearcă să pună punct misiunii de menținere a păcii. 5. România și NATO iau în calcul atacarea Transnistriei. 6. Prezența trupelor ruse descurajează planurile agresive ale NATO.
 • OBIECTIV: Crearea unui climat de teamă privind o posibilă deteriorare a situației din Transnistria și reizbucnirea războiului în cazul în care alegerile sunt câștigate de de forțe care au relații bune cu UE și România. Prezentarea Rusiei ca adevăratul aliat și garant al securității Moldovei. Cosmetizarea istoriei, astfel încât rolul Rusiei de agresor în conflictul din Transnistria să fie uitat.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021