FAKE NEWS: Organizațiile neguvernamentale ale Occidentului distrug Republica Moldova

FAKE NEWS: Organizațiile neguvernamentale ale Occidentului distrug Republica Moldova
© EPA/OLIVIER HOSLET / POOL   |   George Soros, founder and chairman of the Open Society Foundations prior to a meeting with EU commission President Jean-Claude Juncker (unseen) in Brussels, Belgium, 27 April 2017.

Organizațiile neguvernamentale, finanțate din Vest, se implică direct în campania electorală din Republica Moldova, potrivit unui articol publicat de Rubaltic.ru, care preia, în mare parte, tezele enunțate în campania pentru prezidențiale de socialistul Bogdan Țîrdea. Atacul la adresa societății civile vizează de fapt Partidul Acțiune și Solidaritate, principalul concurent al socialiștilor la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

ȘTIRE:  „O rețea de organizații neguvernamentale, create în Republica Moldova de state occidentale, joacă un rol determinant în alegerile parlamentare anticipate. ONG-urile politice finanțate de vest se implică direct în campania electorală de partea candidaților pro-Vest. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și partidul său, PAS, provin din mediul neguvernamental și îi îndeplinesc instrucțiunile. Situația din Republica Moldova poate fi considerată o ocupație soft a țării de către organziațiile necomerciale, ale căror activitate subminează bazele națiunii și ale statului moldovenesc”, potrivit unui comentariu publicat de rubaltic.ru și preluat de mai multe instituții de presă din Republia Moldova.

Autorul susține că organizațiile neguvernamentale sunt parte a războiului hibrid și organizează atacuri propagandistice și acțiuni de protest.

„Doar câteva partide politice din Republica Moldova sunt gata să se opună ocupației și luptă pentru independența reală a țării”, concluzionează autorul.

NARAȚIUNI: 1. Societatea civilă finanțată din exterior este un pericol pentru Republica Moldova, iar Maia Sandu și PAS sunt reprezentanții societății civile. 2. (indirect) Partidul Socialiștilor este unul dintre puținele care apără interesele Republicii Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Societatea civilă din Republica Moldova este deseori criticată de unii politicieni, în special socialiști. În campania pentru alegerile prezidențiale din 2020, deputatul socialist Bogdan Țîrdea (care a distribuit articolul pe canalul său de Telegram), a publicat o carte în care atacă societatea civilă din Republica Moldova și finanțatorii săi din exterior. Se încearcă, la fel ca în alte state, să se inoculeze ideea „statului paralel”, din care fac parte și partide de dreapta, și societatea civilă. Aceasta ar fi susținută de un „electorat paralel” după cum i-a numit Igor Dodon pe alegătorii stabiliți în afara Republicii Moldova.

Republica Moldova este în prezent într-o nouă campanie electorală, iar unii politicieni au reluat atacurile la adresa societății civile, a unor instituții mass-media și a Occidentului, pe care le acuză că s-ar implica în campania electorală. Acești politicieni se erijează în apărători ai statalității și ai valorilor tradiționale, iar unul din mesajele de campanie ale Blocului comuniștilor și socialiștilor este „Nu dăm țara străinilor”.

OBIECTIV:  Să readucă în atenția publicului subiectul „ONG-urilor finanțate din exterior” pe care să le prezinte drept un pericol pentru Republica Moldova. Să pregătească terenul pentru eventuale contestări ale alegerilor în cazul în care autorilor acestor mesaje nu o să le convină rezultatele.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Până în prezent, în pofida atacurilor și a acuzațiilor la adresa societății civile, nu s-a putut proba în vreun fel că există o agendă ascunsă a donatorilor, că ONG-urile reprezintă o armată post-modernă a anumitor state, că acestea încalcă legile statului și conspiră împotriva puterii legitime.

Din contra, a fost publicat  un număr mare de investigații jurnalistice care arată că Partidul Socialiștilor și Igor Dodon sunt cei care au primit bani negri, inclusiv din străinătate,  au avut cheltuieli nedeclarate și au beneficiat de sprijin direct, din afară (Rusia), în campaniile electorale

SÂMBURE DE ADEVĂR: Organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova sunt finanțate, în cea mai mare parte, din exterior pentru că având în vedere că este una dintre cele mai sărace din Europa, nu există resurse interne pentru aceasta.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor.

  • Publicație / Media:
    Rubaltic.ru
  • Public țintă:
    Electoratul indecis, cel de stânga pentru mobilizare
  • Amplificare:
    Actualitati.md, Cenzura.md, Enews.md, Bogdan Țîrdea
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Organizațiile neguvernamentale ale Occidentului distrug Republica Moldova
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Timp citire: 3 min
Idei principale articol:
  • Organizațiile neguvernamentale, finanțate din Vest, se implică direct în campania electorală din Republica Moldova, potrivit unui articol publicat de Rubaltic.ru, care preia, în mare parte, tezele enunțate în campania pentru prezidențiale de socialistul Bogdan Țîrdea. Atacul la adresa societății civile vizează de fapt Partidul Acțiune și Solidaritate, principalul concurent al socialiștilor la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
  • NARAȚIUNI: 1. Societatea civilă finanțată din exterior este un pericol pentru Republica Moldova, iar Maia Sandu și PAS sunt reprezentanții societății civile. 2. (indirect) Partidul Socaliștilor este unul dintre puținele care apără interesele Republicii Moldova.
  • OBIECTIV: Să readucă în atenția publicului subiectul „ONG-urilor finanțate din exterior” pe care să le prezinte drept un pericol pentru Republica Moldova. Să pregătească terenul pentru eventuale contestări ale alegerilor în cazul în care autorilor acestor mesaje nu o să le convină rezultatele.