Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

FAKE NEWS: Maia Sandu le-a ordonat serviciilor secrete să elimine concurenții electorali în favoarea PAS

Maia
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Moldova's President-elect Maia Sandu (C) attends at a protest in front of parliament building in Chisinau, Moldova, 03 December 2020. The demonstrators protest against the initiative of a law, about transfer of control on SIS (Information and Security Service) back to the parliament, for fear of concealing of existing corruption schemes.

Susține jurnalismul independent

Maia Sandu vrea să elimine concurența electorală în favoarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care l-a condus înainte de a deveni președinte, potrivit unei narațiuni false promovate de AUR și forțele pro-ruse de la Chișinău. Promotorii narațiunii ignoră cu bună știință realitățile politice și administrative din Republica Moldova, într-o încercare de a submina formațiunea dată ca favorită de sondaje.

ȘTIRE:Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și președintele Maia Sandu au început o campanie activă de excludere a concurenților electorali din cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact cum a procedat și Vlad Plahotniuc împotriva Partidului Patria al lui Renato Usatîi, la alegerile din 2014.

Astfel, la comanda PAS și a Maiei Sandu, președintele CEC a expediat Poliției o sesizare cu privire la pretinsele falsuri în actele electorale ale Partidului Democrația Acasă, formațiune condusă de Vasile Costiuc.

Dorin Cimil, numit în fruntea CEC cu suportul și la propunerea expresă a PAS, a transmis IGP-lui declarația semnată de mai mulți pretinși membri ai Partidului Politic ”Democrația Acasă”, înregistrat săptămâna trecută, solicitând în mod expres investigarea celor relatate cu privire la falsul în acte, prin prisma competenței instituționale. La plângerea înaintată IGP-lui nu au fost anexate și probe care să demonstreze că semnatarii plângerii sunt membri ai PP ”Democrația Acasă”.

Ce ține de Alianța pentru Unirea Românilor, condusă de Vlad Bilețchi, PAS și Maia Sandu au pus SIS-ul să elaboreze un raport despre pretinsa finanțare externă și implicare a străinilor în campania electorală a acestui partid.

Raportul a fost prezentat CEC la începutul săptămânii trecute. Prin răspunsul său din 24 iunie curent, Dorin Cimil informează SIS despre faptul că unele servicii electorale pot fi prestate de către persoanele străine, dar CEC va interveni și va aplica sancțiunea respectivă doar în cazul dacă aceste cheltuieli de consultanță nu vor fi raportate în mod oficial”, scrie telegraph.md.

NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu implică SIS în campania electorală împotriva anumitor concurenți electorali ai PAS. 2. Instituțiile de forță din Republica Moldova lucrează pentru anumite partide proeuropene.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În această perioadă, în Republica Moldova, are loc o campanie electorală dură pentru alegerea noului legislativ de la Chișinău. Cotat cu prima șansă în sondaje, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus până la instalarea în funcția de președinte de către Maia Sandu, este ținta atacurilor lansate atât de partidele proruse, cât și de alți concurenți electorali care spun că ar fi tot de factură proeuropeană.

Atacurile se concentrează pe Maia Sandu, văzută încă drept principalul vector de imagine al PAS. Maia Sandu este în continuare cele mai popular politician din Republica Moldova și se bucură de cea mai mare cotă de încredere.

În schimb, partidele din zona de stânga, dar și alte forțe politice reprezentante ale clasei cleptocratice de la Chișinău, vor păstrarea status quo-ului în Republica Moldova și nu doresc reforme politice și democratizarea statului.

În acest context, în cursa electorală a apărut și AUR, care s-a lansat imediat în acțiuni provocatoare, menite să aibă impact mediatic, inițial în Găgăuzia și la granița de facto cu regiunea separatistă a Transnistriei. Ultimul scandal în care este implicat AUR a izbucnit după ce președintele AUR Moldova, Vlad Bilețchi, a declarat  într-o dezbatere televizată la Pro TV Chișinău, de pe 25 iunie, că AUR este ajutat de consilieri din România, dar că aceștia ar face acest lucru pro-bono și nu este de nevoie de declararea expertizei acestora în rapoartele financiare de la CEC. Ulterior, CEC a cerut SIS să verifice legalitatea finanțărilor AUR.

Miercuri, AUR a emis un comunicat de presă pe pagina sa de Facebook în care spune că vorbele lui Bilețchi au fost răstălmăcite și că acei oameni care oferă consiliere AUR Moldova sunt de fapt parlamentari AUR care dețin dublă cetățenie – Republica Moldova și România.

În ultima săptămână, Maia Sandu și PAS au devenit principalele ținte ale campaniei AUR în Republica Moldova. Teoretic, formațiunea vrea voturile celor mai radicali votanți de dreapta și adepți ai unirii Republicii Moldova cu România.

Strategia sa, însă, mobilizează și electoratul nehotărât din zona de stânga prorusă care se opune unirii.

OBIECTIV: Decredibilizarea Maiei Sandu,  locomotiva  imagologică de facto a PAS-ului, și proiectarea unei imagini de lider abuziv care comandă acțiuni de poliție politică.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Maia Sandu nu mai este lider al PAS din momentul ce a devenit președinte, după alegerile din 15 noiembrie 2020. Conform Constituției, articolul 81, paragraful 1, vorbește clar la capitolul de „imunități și incompatibilități” că președintele Republicii Moldova nu mai poate deține concomitent și alte funcții, inclusiv cea de lider de partid.

Calitatea de Preşedinte al Republicii Moldova este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite”, se arată în legea supremă.

De altfel, PAS este în continure în opoziție, majoritatea parlamentară și guvernul interimar fiind în mâinile coaliției Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar cu același nume.

În decembrie 2020, chiar socialiștii au încercat să scoată SIS-ul de sub control prezidențial și să-l readucă sub control parlamentar, după ce anterior tot ei îl mutaseră în subordinea Președinției în mandatul lui Igor Dodon, după căderea guvernul democrat condus de facto de oligarhul acum fugar, Vlad Plahotniuc, din 14 iunie 2019.

De altfel, în ședința din 28 mai 2021 a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președintele Maia Sandu a făcut apel la toate instituțiile abilitate să ofere un cadru concurențial corect pentru desfășurarea acestei campanii electorale.

Căile și modalitățile prin care se realizează finanțarea ilegală în politică sunt multiple și comportă pericole mari pentru stat. Este vorba de spălare de bani, contrabandă, corupție, donații fictive, trafic de influență, crimă organizată - și o probează informațiile prezentate astăzi în cadrul CSS”, a menționat șefa statului.

Cererea a venit pe fondul afacerii Bahamas”, care a demonstrat că Rusia l-a finanțat pe Igor Dodon prin intermediul unor offshore-uri și firmele omului său de încredere, deputatul scoialist și prieten din copilărie, Corneliu Furculiță.

Cererea a fost adresată către Procuratura Generală, SIS, Serviciul de Spălare a Banilor, MAI, Agenția Națională de Integritate (ANI) și alte instituții relevante, care să identifice riscurile, să depisteze și să investigheze acțiunile de finanțare ilegală a campaniilor concurenților electorali.

De asemenea, președintele CEC, Dorin Cimil, a fost numit în timpul guvernării PAS-PSRM, dar la scurt timp după numire, PAS și pe atunci lidera acestui partid, Maia Sandu, au cerut demisia acestuia pe motiv că nu-și respectă mandatul și face jocul politic al lui Igor Dodon și PSRM.

Mai mult, actualul șef al SIS, Alexandr Esaulenco, l-a numit apoi, în iunie 2019, ca adjunct al său pe fostul consilier prezidențial al lui Igor Dodon, Artur Gumeniuc.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a cerut la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate monitorizarea atentă a fluxurilor financiare neraportate conform legii de către concurenții electorali.

  • Publicație / Media:
    telegraph.md
  • Public țintă:
    unioniștii, dar indirect se vizează și mobilizarea electoratului dur prorusesc
  • Amplificare:
    Primul în Moldova, canale de Telegram
  • Afiliere politică:
    PSRM
  • Narațiune cheie:
    Maia Sandu le-a ordonat serviciilor secrete să elimine concurenții electorali în favoarea PAS

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mădălin Necșuțu

Mădălin Necșuțu


Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
  • Maia Sandu vrea să elimine concurența electorală în favoarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care l-a condus înainte de a deveni președinte, potrivit unei narațiuni false promovate de AUR și forțele pro-ruse de la Chișinău. Promotorii narațiunii ignoră cu bună știință realitățile politice și administrative din Republica Moldova, într-o încercare de a submina formațiunea dată ca favorită de sondaje.
  • NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu implică SIS în campania electorală împotriva anumitor concurenți electorali ai PAS. 2. Instituțiile de forță din Republica Moldova lucrează pentru anumite partide proeuropene.
  • OBIECTIV: Decredibilizarea Maiei Sandu, locomotiva imagologică de facto a PAS-ului, și proiectarea unei imagini de lider abuziv care comandă acțiuni de poliție politică.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021