Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

FAKE NEWS: Chișinăul vrea în NATO

MoldovaNATO
© EPA/IVAN BOBERSKYY   |   Soldiers from Moldova take part in a joint military exercise near the western Ukrainian city of Lviv, Ukraine, 19 September 2014. The 'Rapid Trident 2014' drill kicked off early 15 September at the Yavoriv military base in western Ukraine, close to the border with Poland. The exercise, which is set to last until 26 September involves some 1,300 troops from 12 NATO members

Daruieste Viata

„Regimul” de la Chișinău își dorește să bage Republica Moldova în NATO și este gata să facă gesturi „neprietenoase” față de Rusia, potrivit unei narațiuni false promovate de Sputnik. Narațiunea a fost lansată pornind de la participarea unui singur pluton al armatei moldovenești la un exercițiu multi-național la care, în trecut, a fost invitată și Rusia.

ȘTIRE: „Exercițiul Sea Breeze - 2021, care a început pe 28 iunie, în Ucraina, a provocat o reacție negativă fără echivoc a comunității de experți din Rusia. "Fără îndoială, aceste exerciții sunt o nouă încercare a NATO de a exercita presiuni politico-militare asupra Rusiei", a declarat expertul rus în domeniul militar, redactor-șef al revistei Apărarea Națională, Igor Korotcenko, într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova. "În acest scop este îndreptat și sprijinul demonstrativ al NATO pentru Ucraina, și desemnarea Federației Ruse ca principal inamic în cursul posibilelor ostilități", a mai spus el.

Korotcenko a subliniat că actualele exerciții Sea Breeze se desfășoară pe fundalul relațiilor foarte tensionate dintre Rusia și Occident. "Cred că ar trebui să fim pregătiți pentru provocări noi, care, evident, pot urma din unghiul cel mai neașteptat. Nu putem exclude cel mai prost scenariu al evoluției situației. Desigur, este puțin probabil ca lucrurile să ajungă la un război mare, dar provocările sunt întotdeauna periculoase, deoarece pot provoca o escaladare imprevizibilă a evenimentelor. Cred că aceasta este principala amenințare", a spus Korotcenko.
Faptul că un pluton de soldați ai Armatei Naționale a Moldovei va participa la exercițiile alianței este văzut de expert într-o lumină exclusiv negativă: "Participarea militarilor moldoveni la Sea Breeze mărturisește dorința regimului de la Chișinău de a face țara lor parte a NATO și, desigur, acesta este un pas deschis neprietenos către Rusia".”
NARAȚIUNI: 1. NATO provoacă Rusia prin exerciții militare. 2. Regimul de la Chișinău vrea să bage Moldova în NATO. 3. Colaborarea cu NATO reprezintă un pas ostil făcut împotriva Rusiei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În contextul în care în Republica Moldova se desfășoară campania electorală, mass-media rusă sprijină forțele pro-Kremlin (în special alianța formată de socialiști și comuniști) răspândind narațiuni false sau oferind platforme pentru ca exponenți ai acelor forțe să își prezinte mesajele, care de obicei includ și astfel de narațiuni. Există mai multe teme care se regăsesc în narațiunile de campanie. Printre ele este cea că o eventuală victorie a dreptei va duce în cel mai bun caz la criză politică, economică și socială, iar în cel mai rău caz, la război și disoluția Republicii Moldova ca stat. O altă temă promovată intens este cea a existenței unui „regim” al Maiei Sandu la Chișinău, chiar dacă șefa statului are un număr extrem de redus de pârghii, nici ea, nici partizanii săi, nu controlează administrația sau guvernul, iar legislativul a fost dizolvat. Temele menționate mai sus apar în materialul Sputnik, „regimul” la care face trimitere fiind, evident, cel al Maiei Sandu.

NATO este una dintre principalele ținte ale propagandei Rusiei putiniste, o propagandă care se suprapune peste cea din perioada sovietică și a Războiului Rece. Consecința acestor zeci de ani de demonizare a Alianței Nord-atlantice este că aceasta este privită cu suspiciune – sau chiar și cu ostilitate – de o bună parte din populația multor țări ex-sovietice, inclusiv Republica Moldova.  În plus, în cazul ultimei este promovată intens, mai ales de formațiunile de stânga și pro-rusești, ideea de neutralitate a țării, o neutralitate care – se spune – îi oferă garanții de securitate. În realitate, Republica Moldova este un stat extrem de vulnerabil, cu un conflict înghețat în zona regiunii separatiste transnistrene și forțe străine (rusești) staționate pe teritoriul său, în ciuda cererilor repetate ca acestea să se retragă.

OBIECTIV: Subminarea forțelor de dreapta și a „regimului” Sandu prin inducerea, în rândul populației, a unui sentiment de teamă cu privire la planuri de integrare în NATO și atragerea ostilității Rusiei. Poziționarea acesteia din urmă ca o victimă a agresiuni NATO, nu ca un agresor.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Sea Breeze, este de fapt un exercițiu multinațional organizat cu regularitate încă din 1997, la care Rusia a fost și ea invitată cu regularitate și chiar a și participat în 1998. Nu este vorba nicidecum doar de state NATO sau care au aspirații NATO; printre națiunile implicate de-a lungul timpului s-au numărat și membri ai programului Parteneriatului pentru Pace (program în care, de altfel, Rusia a intrat în 1994), iar la actuala ediție vor participa inclusiv patru țări arabe. Însăși Rusia continuă să participe la exerciții multinaționale și chiar anul acesta și-a trimis militari la un astfel de exercițiu, organizat de Pakistan, la care au fost prezente și state NATO. Așadar, simpla prezență la Sea Breeze nu înseamnă nimic. Mai mult, chiar articolul Sputnik precizează – probabil cu scopul de a-l delimita pe ministrul interimar al apărării, Victor Gaiciuc, un apropiat al lui Igor Dodon, de „regim” – că Republica Moldova va fi prezentă doar cu un pluton de menținere a păcii, ceea ce reprezintă un contingent mai degrabă simbolic. În Republica Moldova nu s-a pus vreodată în mod serios în discuție renunțarea la statutul de neutralitate și intrarea în NATO, în condițiile în care barometrele de opinie arată clar că acestea ar fi respinse de majoritatea populației. Ca stat suveran, Republica Moldova are oricum dreptul de a alege căror organizații internaționale dorește să li se alăture sau la ce exerciții militare să participe militarii săi. Interpretarea participării Chișinăului la Sea Breeze drept un gest neprietenesc nu reprezintă decât un amestec al Moscovei în politica Republicii Moldova din poziția de putere imperială față de un stat pe care îl consideră subordonat.

  • Publicație / Media:
    sputnik.md
  • Public țintă:
    Publicul care are suspiciuni cu privire la NATO
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    „Regimul” de la Chișinău își dorește să bage Republica Moldova în NATO și este gata să facă gesturi „neprietenoase” față de Rusia
Cătălin Gomboș




Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
  • „Regimul” de la Chișinău își dorește să bage Republica Moldova în NATO și este gata să facă gesturi „neprietenoase” față de Rusia, potrivit unei narațiuni false promovate de Sputnik. Narațiunea a fost lansată pornind de la participarea unui singur pluton al armatei moldovenești la un exercițiu multi-național la care, în trecut, a fost invitată și Rusia.
  • NARAȚIUNI: 1. NATO provoacă Rusia prin exerciții militare. 2. Regimul de la Chișinău vrea să bage Moldova în NATO. 3. Colaborarea cu NATO reprezintă un pas ostil făcut împotriva Rusiei.
  • OBIECTIV: Subminarea forțelor de dreapta și a „regimului” Sandu prin inducerea, în rândul populației, a unui sentiment de teamă cu privire la planuri de integrare în NATO și atragerea ostilității Rusiei. Poziționarea acesteia din urmă ca o victimă a agresiuni NATO, nu ca un agresor.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021