Presa afiliată socialiștilor scrie că 85% din candidații Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare anticipate sunt membri ai PLDM și că de fapt, fostul premier condamnat pentru corupție, Vlad Filat, coordonează această formațiune și pe Maia Sandu. Sursa acestor știri este o declarație a comunistului Vladimir Voronin, revenit recent în prim-planul politicii. Doar șapte candidați ai PAS au concurat anterior pe listele PLDM la parlamentare, dar foști PLDM-iști se regăsesc în peste o treime din listele concurenților electorali. Acest fenomen al traseismului politic apare, de altfel, și la numeroase alte partide: chiar și foști comuniști, de pildă, candidează în prezent pe listele altor formațiuni, inclusiv cu viziuni politice diametral opuse.
ȘTIRI: „Partidul Acțiune și Solidaritate nu este partidul Maiei Sandu, nici al nazistului Igor Grosu [președintele interimar al PAS]. Acesta e partidul lui Filat. Acesta este PLDM. Uitați-vă pe lista PAS, 85% dintre aceștia sunt membri ai PLDM. Și toate acțiunile și pași săi sunt coordonați de acest combinator.”, au scris mai multe instituții de presă de la Chișinău, citându-l pe liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin.
Acesta a făcut declarațiile respective în contextul în care a acuzat-o pe Maia Sandu că nu este interesată să apere interesele Republicii Moldova și nu se opune implicării ambasadorilor străini în afacerile interne, deoarece deține și cetățenia română.
„Maia a luat apă în gură. Aceste nepreședinte cu două pașapoarte în buzunar – moldovenesc și românesc, nu face nimic”
NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) sunt controlați de fostul premier, Vlad Filat. 2. PAS și Maia Sandu nu sunt independenți în acțiunile lor și sunt coruptibili.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Încercarea de a promova ideea unei legături strânse între PAS și Maia Sandu pe de-o parte și PLDM și Vlad Filat, pe de alta, este una din strategiile electorale ale Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor (BECS), dar și a altor concurenți electorali în actuala campanie pentru alegerile parlamentare.
Partidul Liberal Democrat a jucat câteva cicluri electorale rolul de cel mai important partid de centru dreapta, cea mai puternică forță pro-europeană care a obținut și unele succese importante, precum liberalizarea acordului de vize cu UE și Acordul de asociere, Republica Moldova fiind primul stat din Parteneriatul Estic care a semnat aceste documente.
PLDM a venit la putere în 2009 și s-a menținut până la sfârșitul anului 2015, timp în care a deținut, în cadrul mai multor coaliții de guvernare, funcția de prim-ministru. Însă războaiele din cadrul alianțelor de guvernare, confruntarea cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, au dus la arestarea lui Vlad Filat în octombrie 2015 și condamnarea sa ulterioară pentru acțiuni de corupție și trafic de influență.
PLDM practic s-a desființat după aceasta și a ajuns o formațiune care se asociază cu corupția și și-a dezamăgit electoratul, iar forțele de stânga folosesc deseori imaginea acestei formațiuni pentru a o asocia cu guvernările și partidele pro-europene.
Maia Sandu a devenit ministru al Educației în 2012, într-un guvern condus de Vlad Filat. În 2014, ea a anunțat public că aderă la formațiune, dar ulterior a susținut că nu a depus și cererea. În 2016, Maia Sandu a fondat PAS.
OBIECTIV: Să promoveze ideea unei cooperări strânse între PAS și Maia Sandu cu PLDM și cu Vlad Filat, care sunt asociați de mulți cetățeni cu corupția; să submineze PAS prin decredibilizarea principalului mesaj al formațiunii și al Maiei Sandu – combaterea corupției.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Majoritatea candidaților PAS la alegerile parlamentare sunt membri ai acestei formațiuni, sau nu au apartenență politică, după cum arată lista publicată de Comisia Electorală Centrală.
Dacă s-a avut în vedere că în PAS se regăsesc și foști membri ai Partidului Liberal Democrat, este adevărat, dar aceștia au migrat și la alte partide. În lista electorală a PAS sunt doar șapte candidați, din totalul de 98, care anterior au participat la scrutine parlamentare pe lista PLDM, iar încă trei au candidat pentru alte partide. Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor are 16 candidați care vin din alte formațiuni. Cei mai mulți „traseiști” sunt pe lista Alianței pentru Unirea Românilor - 25, adică aproape un sfert din total, potrivit Asociației pentru Democrație Participativă, care a realizat profilul candidaților.
De fapt, foști candidați PLDM figurează în listele a opt din cele 22 de echipe politice care concurează la actualul scrutin, la fel cum se regăsesc pe alte liste foști candidați ai Partidului Comuniștilor, Partidului Democrat și ai altor formațiuni, care au pierdut din valoarea pe care au avut-o anterior.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Pe lista PAS pentru alegerile parlamentare sunt candidați care anterior au concurat la alte scrutine pe listele altor formațiuni politice, în special PLDM. Practic toate partidele înscrise în cursa electorală au astfel de candidați.
CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Partidelor de centru-dreapta și dreapta, care pot prelua o parte din electoratul PAS, dar, „beneficiarul final” este principalul contracandidat al PAS – Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor.