Serviciile secrete rusești ar fi avut în vedere un plan de acțiuni – majoritatea ținând de manipulare, acțiuni provocatoare, dezinformare și propagandă – pentru influențarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Informația a apărut în cotidianul german Bild (dar fusese vehiculată, anterior, și la Chișinău) care scrie că Moscova ar putea aplica planul respectiv și pentru alegerile pentru Bundestag din toamnă; Moldova ar fi trebuit să fie, așadar, un poligon de testare. În 2020 planul nu s-a mai pus în practică, dar Veridica a descoperit că elemente ale sale par să fie folosite în campania pentru legislativele din 11 iulie; evident, însă, că nu putem exclude varianta că ar fi vorba doar de coincidențe. Aceste „coincidențe” fac parte din petele de culoare ale unei curse electorale în care s-a văzut inclusiv o lansare de partid la care o tânără a ieșit, simbolic, dintr-un sicriu. Nu este vorba de Partidul Vampirilor, ci de una din formațiunile de buzunar care s-au înscris în campanie fără a avea vreo șansă reală de a se apropia de pragul electoral, dar care pot să se agite prin dezbaterile electorale, să hărțuiască partide mai mari, să arunce pe piață tot felul de propuneri și idei năstrușnice și să zăpăcească electoratul; practic, aceste formațiuni sunt echivalentul trolilor din mediul online. Comportamentul public lipsit de eleganță nu le este însă specific doar partidelor de buzunar, ci poate fi văzut și la unele mai bine cotate. Acestea folosesc expunerea mediatică de care beneficiază pentru a manipula, dezinforma și a-și denigra adversarii politici, aducându-și, astfel, prinosul la fluxul de fake-news de pe piață. Blocul comuniștilor și socialiștilor și AUR par să se simtă cel mai bine practicând o astfel de campanie, la care pune umărul, din exterior, și mass-media controlată de Kremlin. Ținta principală rămâne președintele Maia Sandu, văzută – în mod corect – drept motorul PAS, partid care ar putea chiar să obțină singur majoritatea în Parlament. Săptămâna aceasta, de pildă, Veridica a demontat știri false despre manipularea statisticilor în favoarea Maiei Sandu, legăturile ei cu oligarhii-fugari și modul discreționar în care ar folosi Serviciul de Informații și Securitate. Iar toate astea se întâmplă într-o Moldovă pe care– ni se spune – organizațiile non-guvernamentale (pentru care, evident, lucrează Maia Sandu și PAS) sunt pe punctul de a o distruge, iar „regimul” aflat la putere – o aluzie la aceeași Maia Sandu, în ciuda faptului că pârghiile pe care le are acum la dispoziție sunt mai degrabă simbolice, iar țara este în mare măsură administrată tot de socialiști și aliații lor – este gata să bage țara în NATO.
Fake news & Dinsiformation
Organizațiile neguvernamentale, finanțate din Vest, se implică direct în campania electorală din Republica Moldova, potrivit unui articol publicat de Rubaltic.ru, care preia, în mare parte, tezele enunțate în campania pentru prezidențiale de socialistul Bogdan Țîrdea. Atacul la adresa societății civile vizează de fapt Partidul Acțiune și Solidaritate, principalul concurent al socialiștilor la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
„Regimul” de la Chișinău își dorește să bage Republica Moldova în NATO și este gata să facă gesturi „neprietenoase” față de Rusia, potrivit unei narațiuni false promovate de Sputnik. Narațiunea a fost lansată pornind de la participarea unui singur pluton al armatei moldovenești la un exercițiu multi-național la care, în trecut, a fost invitată și Rusia.
Maia Sandu vrea să elimine concurența electorală în favoarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care l-a condus înainte de a deveni președinte, potrivit unei narațiuni false promovate de AUR și forțele pro-ruse de la Chișinău. Promotorii narațiunii ignoră cu bună știință realitățile politice și administrative din Republica Moldova, într-o încercare de a submina formațiunea dată ca favorită de sondaje.
Maia Sandu nu are vreo realizare importantă în lupta cu corupţia în primele 6 luni de mandat pentru că, de fapt, nu își dorește să combată fenomenul. Această narațiune falsă este promovată de canalul Kremlinului, Sputnik, care în contextul campaniei electorale din Republica Moldova încearcă să submineze discursul anti-corupție și manipulează informația prin ignorarea principiului separării puterilor în stat.
Statisticile privind numărul de îmbolnăviri de Coronavirus sunt manipulate astfel încât să servească intereselor politice ale Maiei Sandu, sugerează deputatul socialist Bogdan Țîrdea, unul dintre cei mai activi promotori de narațiuni false din Moldova. Și narațiunea cu statisticile este falsă și, la fel ca altele anterioare, este amplificată de mai multe publicații.
23 de concurenţi electorali luptă pentru cele 101 fotolii de deputat din Parlamentul de la Chişinău, în cadrul campaniei pentru alegerile din 11 iulie. Problemele cu care se confruntă Republica Moldova, sărăcia, corupţia şi oscilaţia între est şi vest, sunt reflectate şi în mesajele electorale ale partidelor concurente, iar temele centrale ale campaniei electorale sunt vectorul geopolitic al Republicii Moldova şi lupta cu corupţia.
Rusia ar fi pregătit, în 2020, un plan de influențare a alegerilor din Republica Moldova, dar l-ar fi abandonat când s-a aflat de el. O analiză a actualei campanii sugerează, însă, că cel puțin parțial, ideile serviciilor secrete rusești sunt în continuare puse în practică.
Demagog 2021 este proiectul Veridica de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile legislative anticipate din Republica Moldova. Buletinul de Chișinău este o sinteză săptămânală a principalelor fake news, dezinformări și narațiuni utilizate în campanie, dar și a editorialelor și analizelor realizate de echipa noastră.
Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.
RaporteazăProbabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.